Çiçek: Tutuklu vekillere ümit pompalamayın

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Nisan 2012 15:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis Başkanı Cemil Çiçek, tutuklu vekiller sorununun çözümünü iyi niyetle aradıklarını söyledi. Çiçek çözüm bulunmadan bu vekillere ümit pompalanmaması gerektiğini söyledi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Parlamento Muhabirleri Derneği'ni ziyaret etti. Ziyaret sırasında ''Tutuklu milletvekilleri konusunda gelinen son nokta nedir?'' sorusuna Çiçek, şu yanıtı verdi:

''Önümüzde böyle bir sorun var. Neden kaynaklandı, niye kaynaklandı, nasıl oldu? Bunları hepimiz biliyoruz. Keşke bu sorulara ben muhatap olmasam, keşke bu sıkıntıları Türkiye yaşamasa. 24. Dönem Parlamentosu olumsuz anlamda da ilklere sahne oldu. Keşke bunlar da yaşanmasaydı ama demokrasiyi kökleştirmek, demokratik tecrübeleri kazanmak çok da kolay olmuyor. Bu konuyla ilgili yaptığım ve yapılan açıklamalar, bu işin yargı tarafında sonlandırılması idi. Çünkü, yargıya intikal etmiş bir konudur. Yargıya Meclis açıldıktan sonra intikal etmedi. Seçimlere giderken de yargının önünde böyle bir konu vardı, belli davalarda şüpheli veya sanık olan insanlar aday gösterildi. Meclis açıldı, önümüzde böyle bir sorun var. Aradan geçen süre içinde yargı bir şekliyle karar verebilmiş olsaydı bu sorunun muhatabı ben olmazdım. Yargıdan kaynaklanan bir sorun, siyaset kurumunun önüne geldi.

Geçtiğimiz günlerde bir kısım çalışmalar yapıldı. Bir sorunun çözümü bakımından tek bir makam yetkili olsaydı, o zaman bu sorunu çözmek ya da en azından karara bağlamak daha kolay olacaktı. Belli ki bu sorunun çözümü için birden çok faktör ve aktör var. Bunların hepsinin bir noktada kesişmesi gerekiyor. Zor olan kısmı da burasıdır. 3 muhalefet partimizin grup başkanvekilleriyle iki defa toplantı yaptık. Bu toplantının sonucunda beklentiler, sorunun boyutları, yansımaları ve olabilecek hukuki çerçevesi nedir? Bunlar konuşuldu. Üç muhalefet partisi arasında aynı paralellik noktasına gelindi.

Şimdi bunun bir başka yönden de tamamlanması gerekiyor. Yaptığımız görüşmeler ve dile getirdiğimiz hususlar, bunun hukuki çerçevesinin ne olabileceği konusu da Adalet ve Kalkınma Partisi'ne, Sayın Başbakanımıza ulaşmıştır. Kendilerinin bir toplantıda yaptığı konuşmada bu beklentilerin partinin yetkili organlarında görüşüleceğini ifade etti. Bu görüşmeyi bekliyoruz. Görüşmeden çıkan sonuca göre de ne olduğunu görmüş olacağız.''

TBMM Başkanı Çiçek, ''Umutlu musunuz?'' sorusu üzerine bu işlerde realist olunması gerektiğini söyledi.

Siyasetin gerçekler üzerine yapılan bir iş olduğunu ve gerçeklere göre hareket ettiğini belirten Çiçek, ''Umut meselesinin ne büyük sıkıntılar çıkarmaya çalıştığını ifade ettim'' dedi.

Cemil Çiçek, Adalet Bakanlığı yaptığını, cezaevi psikolojisi bildiğini belirtti.

Bu insanların dışarıda akrabalarının olduğunu dile getiren Çiçek, ''Bu noktada gerçek üzerinden hareket etmez, açıklama yapmaz ümit pompalarsanız, insanlara başka bir yönden de sıkıntı çıkarmış olursunuz. Umut ya da umutsuzluk esasına göre bir işlem yapmam'' diye konuştu.

Çiçek, başka bir soru üzerine, 8 tutuklu milletvekilinin tek bir mahkemede yargılanmadığını, 4 ayrı mahkemede yargılandığını hatırlattı.

8 kişinin hukuki sürecinin birbirinden farklı olduğunu belirten Çiçek, ''Arzu ederiz ki hepsi bir an evvel çıksın. Sadece tutuklu milletvekilleri açısından değil, o davada yargılanan kim varsa hepsi durumu bilmek ister'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber