İzmir depremi yeni bir fayın habercisi/ Video

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Mayıs 2012 15:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir'de dün (1 Mayıs) saat 17.48'de, merkez üssü Karaburun ilçesi, Yunanistan'ın Midilli Adası ve Foça açıkları olan deprem, bölgede yeni bir fay oluşmasına yol açtı.

Bölgeyi 1983 yılından bu yana milim milim incelediğini ve mevcut fayları yakından bildiğini belirten Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Uluğ, Midilli fayının paralelinde yeni bir fay meydana geldiğini söyledi. Bugüne kadar bu fayın haritalarda olmadığını aktaran Uluğ, dünden bu yana 2 ile 4 büyüklüklerinde 50'yi aşkın sarsıntı olduğunu aktardı. Yeni oluşan fayın diğer faylarla birleşme ihtimali bulunduğunu aktaran Uluğ, "Karaburun-Foça arasında doğu-batı atımlı bir fay yoktu. Karaburun fayının kuzeyinde Sakız fayı var, Midilli fayı var. Bölgede çok sayıda büyük fay var. İncelemeler sürüyor. Kuzey-güney doğrultulu çok uzun bir fay, bu depremlerin meydana geldiği hat; ona dik yönde bir hareket. Bu etkinlik Karaburun'u tetikleyebilir ama elbette bunu zamanla göreceğiz. Tarihte büyük depremler üretmişti, yenileri olabilir. Sonuçta deprem ülkesiyiz." dedi.

Yunanistan'da olacak bir depremin İzmir ve çevresini etkileyeceği belirten Prof. Dr. Atilla Uluğ, "Bölgede 12 tane irili ufaklı fay var. Bunlar son 2 bin yılda, 7'nin üzerinde 20'ye yakın deprem üretti. Bu yüzden sadece İzmir Körfezi olarak değil, bölge ile değerlendirmek lazım ama hangi fay üretir, şimdilik bilemiyoruz. Ayrıca 1688 depreminin ardından 300 yıl geçti. Bu bölgenin faylarının deprem periyodu da yaklaşık 300 kusur yılı aştı. Büyük bir deprem olma ihtimali yüksek." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber