Ulaşım ?akıllanacak'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Mayıs 2012 11:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

10 yılda 15 bin 200 kilometre bölünmüş yol yaptıklarını belirten Bakan Yıldırım, ?Kaliteli yollar yeterli değil, elektronik sistemle akıllanmış yollara ihtiyaç var? dedi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin çağdaş, modern ve gelişmiş ülkelerin standardında kara, hava, deniz ve demiryollarına sahip olduğunu belirterek, ?Ancak, kaliteli yolların olması yeterli değil, kaliteli yolların yanında, elektronik sistemlerle akıllandırılmış yollara ihtiyaç var? dedi.

Yıldırım, 10 yılda 15 bin 200 kilometre bölünmüş yol yaptıklarını belirterek, ?Şimdi de yolları daha akıllı hale getirecek çalışmalara başladık. Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Stratejisi ve Eylem Planını hazırlıklarına başladık? diye konuştu. ?Yolları daha akıllı hale getirecek çalışmalara başladık? diyen Yıldırım, ancak Türkiye'de birbirinden bağımsız küçük çaplı akıllı sistemlerin kullanıldığını, bu sistemlerin birleştirilmesi ve akıllı ulaşım sistemlerini yöneten bir birliğin oluşturulmasının zorunlu olduğunu ifade etti.

?Ortak planlama yapılacak'

Bakanlığın yanı sıra üniversitelerin, belediyelerin, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün ve Ar-Ge faaliyeti yürüten firmaların yer aldığı bir birliğin oluşturulmasının zorunlu olduğunu bildiren Yıldırım, ?Herkesin kendine göre yaptığı akıllı sistemlerin boşuna masraf olduğunu, birbirini tanımayan, birbirinden habersiz sistemlerin yetersizliği görüldü. Şimdi bunun çalışmalarını yapıyoruz. Bu birliği oluşturup sistemi hayata geçirdiğimizde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, belediye ekipleri aynı sistemden faydalanarak, ortak planlamalar yapabilecekler? diye konuştu.

Akıllı Ulaşım Sistemleri'nin nihai şeklini alabilmesi için önce Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Stratejisi ve Eylem Planının hazırlanması gerektiğini belirten Yıldırım, eylem planının belirlenmesinde 25-26 Mayıs tarihlerinde yapılacak Akıllı Ulaşım Sistemleri Çalıştayı'nın önem taşıdığını söyledi.

Yerli ürüne ve Ar-Ge çalışmasına destek

Akıllı yol sistemlerinde, kurum veya kuruluşların, birlik kurarak hareket etmeleri gerektiğini dile getiren ?Bakan Binali Yıldırım şunları kaydetti: ?Güvenli ulaşımı hedefleyerek, olay/kaza yönetimi yapan, yol-araç arası bilgi paylaşımını sağlayan, araç-araç arası iletişimi ve araç içi elektronik sistemleri geliştiren, trafiğin tek merkezden yönlendirilebilmesini sağlayan sistem, seyahat edenlere rota, yol üstünde destek ve yol hakkında anlık bilgi sağlacak. Akıllı yol sistemleriyle ilgili yerli teknolojilerin, yerli ürünlerin kullanılmasını ve gelişmesini istiyoruz. Hatta yerli ürünlere yönelik ve Ar-Ge çalışmaları için bir takım destekler de sağlanacak.?

Yol, araç ve araç sürücüsünün birbiriyle sürekli etkileşim halinde olduğu bir sistemden söz ettiklerini belirten Yıldırım, sistemin içinde yolların durumunu, kazaları, sensörlerle hava koşulları ve diğer durumları izleyen, kaydeden, yenilenebilir enerji kullanan sistemler, çalışma yapılan yollarda kullanılan sistemleri de içinde barındırdığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber