Kamu bilişim yatırımları 2,5 milyar liraya yaklaştı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Mayıs 2012 18:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkezi yönetim bütçesinden bilgi ve iletişim teknolojileri (BİT) yatırımları için bu yıl ayrılan ödenek 2,5 milyar TL'ye yaklaştı. Bu yıl FATİH Projesi için 803 milyon, İlköğretim Okullarına Bilgisayar Sınıfı Kurulumu Projesi'ne 125 milyon, TC Kimlik Kartı Yaygınlaştırma Projesi'ne 120 milyon, SGK Elektronik Belge ve Arşiv Yönetim Sistemi Projesi'ne de 108 milyon lira bütçe ayrıldı.

Kalkınma Bakanlığı Bilgi Toplumu Dairesi tarafından derlenen verilere göre 2008 yılı haricinde bir önceki yıla göre sürekli artış gösteren kamu bilişim yatırımlarında 2002 yılından bu yana 4 kattan fazla bir artış kaydedildi. Son iki yılda yaşanan büyük artışta özellikle eğitim sektöründeki projelerin etkisi önplana çıkıyor. 2012 yılı için öngörülen kamu bilişim yatırımlarının sektörler arası dağılımına bakıldığında, Milli Eğitim Bakanlığı ve üniversitelere ait yatırımların bulunduğu eğitim sektörü yaklaşık yüzde 46'lık bir payla birinci sırada yer alıyor. İçişleri Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü gibi önemli e-devlet projeleri yürüten kurumlara ait projelerin yer aldığı diğer kamu hizmetleri sektörü yaklaşık yüzde 39'luk bir oranla eğitim sektörünü takip ediyor. Bu iki sektör haricinde yüzde 6'ya yakın bir paya sahip olan ulaştırma ve haberleşme sektörü de bilişim yatırımında ön sıralarda yer alıyor.

2012 yılında en fazla bilişim yatırımı yapacak kamu kurumlarının başında 'FATİH Projesi', 'Ortaöğretim Projesi' ve 'İlköğretim Okullarına Bilgisayar Sınıfı Kurulumu Projesi' gibi projelere sahip olan Milli Eğitim Bakanlığı gelirken; Milli Eğitim Bakanlığını 'TC Kimlik Kartı Yaygınlaştırma', 'Acil Çağrı sistemi (112)' ve 'Nüfus Hizmetleri Sistemlerinin İdamesi' gibi projeleri olan İçişleri Bakanlığı izliyor. 'Merkez ve Taşra Teşkilatı Donanım Alımı', 'e-İmza ve Mobil İmza Destekli Elektronik Belge ve Arşiv Yönetim Sistemi Kurulması ve Yaygınlaştırılması' gibi projeler yürüten Sosyal Güvenlik Kurumu ile 'Kentiçi Güvenlik Sistemi Projesi (MOBESE)' ve 'Bilgi İşlem Projesi'ni yürüten Emniyet Genel Müdürlüğü de yüksek miktarda BİT yatırımı yapan kurumlar olarak ön plana çıkıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber