Büyükşehirler Yasası Haziran'da Meclise geliyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Mayıs 2012 17:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Büyükşehir Belediye Başkanları İstişare Toplantıları'nın Sakarya buluşmasında konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, 13 ilin Büyükşehir Belediyesi yapılmasını içeren 'Büyükşehirler Yasası'nın Haziran ayında meclise sunulacağını söyledi.

(İHA) - Sakarya'da gerçekleştirilen Büyükşehir Belediye Başkanları İstişare Toplantı Adapazarı Orhangazi Kültür Merkezi'nde yapıldı. Toplantıya AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör, Sakarya prorokolü ve çok sayıda vatandaş katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanları ile birlikte belli aralıklarla gerçekleştirdikleri bu toplantıların son derece verimli geçtiğinin altını çizerek katılan tüm başkanlara ev sahibi sıfatı ile ?hoşgeldiniz' dedi.

Misafir belediye başkanları adına konuşan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Türkiye'de son dönemde yerel yönetimlerin çok ciddi atılımlar içerisinde olduklarını kaydederek, ?Geçmişte belediye başkanları farklı ideolojik sebeplerden ötürü farklı bir belediyecilik anlayışı benimsemişlerdi. 1994 yılından itibaren bir misyon yüklenerek göreve gelen arkadaşlarımız ile birlikte Türkiye alt ve üst yapı olarak farklı bir belediyecilik anlayışı ile tanışmıştır. Başbakan'ı belediye başkanlığından gelen bir ülkede belediyecilik adına gerçekten de önemli adımlar atıldı? dedi.

Özhaseki'nin ardından konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, ?1999 depreminin ardından yerle bir olduktan sonra yeniden ayağa kalkan bir şehir' olarak tanımladığı Sakarya'da olmaktan mutlu olduklarını dile getirdi.

Tanrıverdi, bu toplantıların kendileri açısından büyük öne arz ettiğini dile getirerek, ?Bugün gerçekleştirdiğimiz toplantımızda iki ana gündem maddesi üzerine yoğunlaştık. Bildiğiniz gibi yeni Büyükşehirler Yasası ile nüfusu 750 bin'in üzerinde olan illerimiz Büyükşehir olacaklar. Şu an itibari ile buna haiz olan 13 il bulunuyor. Yani mevcut 16 büyükşehirimizin yanına gelmeye namzet 13 il bulunuyor. Bu konuda başkanlarımız görüşlerini ifade ettiler. Büyükşehirler Yasasının ardından Büyükşehir Belediyelerin hizmet sınırı il sınırın kendisi olacak. Bu konuda da görüşlerimizi ortaya koyduk? dedi.

Tanrıverdi toplantılarında doğal afetler durumda anında müdahalede bulunmak ve yardım göndermek adına yürüttükleri çalışmaları da masaya yatırdıklarını açıklayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

?Şu anda bu çalışmalarda belli bir noktaya geldik. Büyükşehirler olarak olası bir afet anında yardımların daha koordineli bir şekilde bölgelere gönderilmesini hedefliyoruz. Van'da bunu yaşadık. Depremin hemen ardından her belediye ellerinde ki imkanlarla oraya yardım gönderdi ancak bunun koordinesiz olmasından dolayı orada bir yoğunluk yaşandı. Türkiye Belediyeler Birliğimiz bu konuda çalışmalarını sürdürüyor. İnşallah bu afetler karşısındaki organizasyon projemizi kısa sürede gerçekleştireceğiz.?

?Türkiye hizmetin ne demek olduğunu AK Parti Belediyeleri ile görmüştür? diyen Tanrıverdi, Türkiye'de belediyeciliğin adresinin AK Parti olduğunu dile getirdi.

10 olan Büyükşehir Belediye sayısını daha da arttırmak istediklerini belirten Tanrıverdi, Türkiye'de 2 bin 950 belediyeden bin 664 tanesinin AK Partili olduğunu hatırlatarak amaçlarının bu sayının daha da yükselmesi olduğunu belirtti. Büyükşehir Yasası ile ilgili son gelişmeleri de değerlendiren Tanrıverdi bu konuda şunları kaydetti:

?Yeni Büyükşehir Belediyeler Yasası ile tüm Büyükşehirlerimizin sınırları Kocaeli ve İstanbul gibi olacak. Hizmet sınırları belli bir bölgede değil ilin tamamında uygulanacak. Bu sayede ciddi bir hizmet ve imar bütünlüğü sağlamış olacağız. Yasa için İçişleri Bakanlığımız bir çalışma yürüterek toplumun her kesiminden fikir alıyor. Büyükşehir olmaya aday 13 il ile birlikte toplam 29 belediyemiz bir araya gelerek bu konuda ki görüşlerini ilettiler. Bu çalışmanın sonunda İçişleri Bakanlığımız bir tasarı olarak Bakanlar Kuruluna sunacak. Bu tasarının Haziran ayında TBMM'ye gelmesini bekliyoruz. Haziran ayında yasa tasarısı kanunlaşınca diğer detaylarda ortaya çıkacak. Yasanın ardından 29 belediyemiz çalışmalarına 2014 seçimlerine kadar aynen devam edecek. Yasa ile birlikte küçük ilçe ve belediyelerin hizmet veremediği yerlerde birçok hizmet hayata geçecek.?

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tanrıverdi, Sakarya'da depremden sonra şehir yerleşiminin kaydırıldığı Camili-Karaman ve Korucuk bölgelerinin birleşerek ilçe olması konusunda bir çalışma olmadığının altını çizerek, ?Şu an herhangi bir ilde, ilçe yada ilçeler yapılması konusunda netleşen bir konu yok? dedi.

Büyükşehir Belediyeleri arasında ki gelir dağılımı konusunda bir çalışma olup olmadığına ilişkin soruyu da yanıtlayan Tanrıverdi, ?Büyükşehir Belediyelerinin paylarının arttırılması konusunda bir çalışma var. Daha önce illerinde ki gelirlerin yüzde 5'ini alıyorlardı. Bunu yüzde 6'ya çıkaracağız. Ancak belediyelerimizin paylarının arttırılması için yapılacak asıl çalışma Büyükşehirler Yasasının ardından gerçekleştirilecek? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber