Rotasyon, neden gündeme sokuldu?

Bir süredir Bakan Faruk Çelik'in açıklamaları nedeniyle rotasyonla kalkıp rotasyonla oturuyoruz.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 18 Nisan 2013 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Rotasyon, neden gündeme sokuldu?

Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulmuş bir yönetmelik bulunmaktadır. İsmi "Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik"tir.

Bu yönetmelik, rotasyona tabi tutulan Devlet memurlarıyla ilgili genel düzenlemeler yapmıştır.

Belirli bölgelerde, belirli unvandaki memurları istihdam etmek isteyen kamu kurumları bu yönetmeliğe dayanarak kurumsal düzeyde yönetmelikler çıkarmıştır.

Örneğin,

1- Emniyet Genel Müdürlüğü rotasyon uygulamaktadır. Rotasyon, "Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği"nin 23. maddesinde düzenlenmiştir.

2- İçişleri Bakanlığı, mülki idare amirliği hizmet sınıfında bulunan personeli için rotasyon uygulamaktadır. Rotasyon, "Mülki İdare Amirleri Atama, Değerlendirme ve Yer Değiştirme Yönetmeliği"nde düzenlenmiştir.

3- Gümrük ve Ticaret Bakanlığı "Gümrük Müdürü, Gümrük Muhafaza Müdürü, Personel Müdürü, Şube Müdürü, Gümrük Müdür Yardımcısı, Gümrük Muhafaza Müdür Yardımcısı, Personel Müdür Yardımcısı, Bölge Amiri, Kısım Amiri, Gümrük Başmemuru, Muhafaza Memuru, Kimyager., Muayene Memuru ile Kolcular" gibi unvanlada çalışanları rotasyona tabi tutmaktadır.

4- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı "teknik hizmetler ile sağlık ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıflarında yer alan Veteriner Hekim, Ziraat Mühendisi, Gıda Mühendisi, Kimya Mühendisi, Su Ürünleri Mühendisi, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi, Kimyager, Biyolog, Ziraat Teknikeri, Veteriner Sağlık Teknikeri, Ziraat Teknisyeni, Veteriner Sağlık Teknisyeni ve Laborant kadrolarında" görevli personele rotasyon uygulamaktadır.

BU ÖRNEKLER, ROTASYONUN ZATEN UYGULANDIĞINI GÖSTERİYOR

Bu örnekler, rotasyonun zaten uygulandığını göstermektedir. İhtiyaç duyan kamu kurumları, Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan yönetmeliğe dayanarak, istihdamında zorluk çektiği unvanlara rotasyon uygulamaktadır.

Eğer, bu konuda ihtiyaç duyan başka kurumlar da var ise, onlar da, kurumsal yönetmeliklerinde düzenleme yaparak bazı unvanlara rotasyon getirebilmektedir.

DURUM BU İKEN, NEDEN HERKES TEDİRGİN EDİLİYOR?

Çalışma Bakanı Faruk Çelik son olarak dün bir TV programında yaptığı söyleşide şunları söyledi:

"Ülke bizim, kamu kurumlarının 81 ilde ihtiyaç duyduğu pozisyonların sağlanması lazım. Memuru rotasyon diye bir şey yok. Ama şimdi soruyorum Hakkari bizim mi, Hakkaride memura ihtiyaç var mı, mühendise ihtiyaç var mı, var. Bu dengeli dağılımı yapmalıyız. Buna karşı çıkan hiçbir sendika yok. Böyle köklü bütün kamu görevlilerinin toptan rotasyonu diye bir şey aklımızda yok. Ama meslek memurlarıyla ilgili ihtiyaç var şimdi."

Bu açıklamalara göre, tüm memurların rotasyonu gibi bir şey düşünülmemektedir. Sadece bazı meslek memurları için böyle bir şey düşünüldüğü ifade edilmektedir. Ama istenilen şey, zaten uygulamada... Dolayısıyla neden tüm memurları tedirgin edecek bir açıklama yapılıyor anlamak mümkün değildir. Üstelik zaten hali hazırda uygulamada olan bir husus, sanki yeni bir şey getiriliyormuşçasına sunulmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber