Emekliler 2005 için fiş toplayacak

Haber Giriş : 09 Ocak 2006 11:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Sahte faturanın cezası 18 ay hapisten başlıyor' başlıklı ilk yazımızda geçen hafta, çalışanların vergi iadesi konusuna değinmiştim. Yazı üzerine çok sayıda soru geldi.

Bugünkü yazımızda bu soruları cevaplandıracağım. Konuyla ilgili önemli bir gelişme, artık emeklilerin fiş toplama zahmetinden kurtarılması. Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan, emeklilerin bundan böyle fiş toplamayacaklarını ve maaşlarının yüzde 4'ünün hesaplarına yatırılacağını açıklamışsa da 2005 yılı için emekliler fiş ve fatura beyan etmek zorunda.

Emekliler üçer aylık dönemler itibarıyla vermiş oldukları vergi iadesi bildirimlerini artık yıllık olarak verecek. Ocak-aralık dönemini kapsayan yıllık vergi iade bildirimleri, en geç 31 Ocak tarihine kadar aylıklarını aldıkları banka şubesine teslim edecek. Emeklilerin vergi iadesinde kullanabileceği belgeler şöyle: Dayanıklı tüketim mallarının bakım ve onarım giderleri, yiyecek ve içecek giderleri (şehir şebekesine bağlı su alım bedelleri ile sigara ve alkollü içkiler ve bira hariç), her türlü giyim giderleri, ikamet edilen konuta ait yakacak giderleri ile kira giderinin yüzde 20'si, sosyal güvenlik kurumları veya işverenler tarafından karşılanmayan sağlık giderleri, eğitim, öğretim, anaokulu ve kreş giderleri, vekalet ücretleri, karayolu ile yapılan yolcu ve yük taşıma giderleri (belediye sınırları içinde yapılan yolcu taşıma giderleri ve araba kiralama giderleri hariç), otel, motel ve pansiyonlara ödenen konaklama ücretleri, tiyatro, sinema, konser verilen yerler gibi mahallere yapılan giriş ücreti ödemeleri, altın gümüş ve platin, kıymetli taş (pırlanta, yakut gibi), yarı kıymetli taş (akik kehribar), tabii ve sun'i inci alımları, bunlardan mamul her türlü ziynet eşyası ve her türlü mücevherat alımları ile süs ve ziynet eşyası alımları tutarının yüzde 20'si ve diğer bazı tüketim malı ve hizmet alımlarına ait harcamaları.

Ancak emekliler, dayanıklı tüketim malı niteliğinde olan otomobil, motorlu bisiklet gibi özel binek araçları ve her türlü deniz araçları (yat, kotra ve tekneler) ile bunların bakım ve onarım giderleri, dayanıklı tüketim malları; mobilya ve mefruşat, halı, kilim gibi yer döşemesine ait mallar; aletleri, tabanca ve av tüfeği; radyo, televizyon, bilgisayar vb. elektrikli araç ve gereçler; daktilo ve benzeri nitelikte olan ve beklenen ömrü 1 yıldan fazla olup hane halkının kullanımına tahsis edilen diğer dayanıklı tüketim malları için yapılan harcamalar, gayrimenkul alımları ve binaların boya ve badana giderleri dışındaki bakım ve onarım giderleri, kalorifer ve benzeri nitelikteki tesisata ait giderler ile inşaat malzemelerine ait harcamaları vergi iadesi kapsamında kullanamıyor.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber