Anayasa Mahkemesi'ni eleştirmek 60 Bin YTL

Haber Giriş : 25 Şubat 2006 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bir röportajında Anayasa Mahkemesi'nin ideolojik davrandığını, üyelerinin vasıflarının yetersiz olduğunu ve türban meselesini de Anayasa Mahkemesi'nin bu hale getirdiğini söyleyen Prof. Dr. Mustafa Erdoğan'a iki ayrı davada toplam 60 bin YTL para cezası verildi

Prof. Dr. Mustafa Erdoğan, Anayasa Mahkemesi ile ilgili eleştirileri nedeniyle yargılandığı ceza ve hukuk mahkemesindeki iki ayrı davada mahkum oldu. Erdoğan ve röportajı yapan gazeteci Faruk Mangırcı hakkında Anayasa Mahkemesi üyeleri hem ceza hem de ayrı ayrı tazminat davası açtılar. Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi Erdoğan ve Mangırcı'yı ayrı ayrı 200 gün hapis cezası karşılığı 5 bin YTL para cezasına çarptırırken, Ankara 7. Asliye Hukuk Mahkemesi ise yaklaşık 60 bin YTL tazminat cezası verdi.

4 YIL HAPİS İSTEDİLER

Anayasa Mahkemesi'nin 12 üyesi, Erdoğan ve Mangırcı hakkında eski TCK'nın hakaret suçunu düzenleyen 480. maddesi kapsamında 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle ve tazminat talebiyle iki ayrı dava açtı. Yeni TCK'nın yürürlüğe girmesinin ardından TCK 125. madde kapsamında karar veren mahkeme, Erdoğan'ı 200 gün hapis cezası karşılığı 5 bin YTL para cezasına mahkum etti. Tazminat talebini görüşen 7. Asliye Hukuk Mahkemesi ise Anayasa Mahkemesi'nin 12 üyesine ayrı ayrı 3'er bin YTL tazminat verilmesini kararlaştırdı. Yasal faiziyle birlikte Erdoğan'ın ödemesi gereken tazminat tutarı 60 bin YTL. Erdoğan'ın avukatı Raşit Sarıkaya, mahkemelerin hakaret davalarında birbirinden farklı kararlar verdiğine işaret ederek, "Başka davada Milli Eğitim Bakanı'na 'yalancı' diyen bir sendikacı beraat etti, tarım bakanlığı çalışanlarını hayvan ve ot yerine koyan bir açıklamanın sahibine tazminat verilmedi. Yalancı demek eleştiri sayılırken, Mustafa Erdoğan'ın 'Anayasa mahkemesi üyeleri yeterli bilgiye ve entellektüel birikime sahip değil' demesi hakaret sayılıyor" diye konuştu.

Ne demişti?

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi, anayasa hukukçusu Prof. Dr. Mustafa Erdoğan, 15 Aralık 2004 tarihinde yayınlanan röportajında Anayasa Mahkemesi'ni ve üyelerini eleştirmişti. Erdoğan'ın mahkeme tarafından "yayın yoluyla hakaret" olarak değerlendirilen görüşleri ise şöyle: "Türkiye'de biliyorsunuz, Anayasa Mahkemesi 1961'de kuruldu, amacı devleti değil hükümeti sınırlamak. Çünkü hükümetler devletin ideolojik arka planındaki zihniyetten değil, orta sağ partilerden çıkmaya başladı. Sol cenah iktidar olduğu dönemlerde, dikkat edin Anayasa Mahkemesi hiç çalışmaz. Maksat, orta sağ iktidarlara bir fren mekanizması kurmaktır. Anayasa Mahkemesi bugün tıpkı TSK gibi ideolojik bekçilik yapıyor. Oluşum tarzına bakarsanız zaten gayet iyi anlaşılır. Üyelerin vasıfları itibariyle bakarsanız, çok yetersizdirler. Bu göreve getirilen kişiler yeterli entellektüel birikime, görgü ve tecrübeye sahip değiller..."

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber