Tüm Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Hatipoğlu, ÜAK tarafından hazırlanan YÖK kanun taslağı hakkında "Bu taslak tam anlamıyla bir utanç belgesidir" dedi.

Haber Giriş : 31 Aralık 2003 07:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüm Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Hatipoğlu, ÜAK tarafından hazırlanan YÖK kanun taslağı hakkında "Bu taslak tam anlamıyla bir utanç belgesidir" dedi.

Tüm Öğretim Üyeleri Derneği (TÜMÖD) Başkanı Tahir Hatipoğlu, Üniversitelerarası Kurul'un (ÜAK) hazırladığı yeni YÖK taslağını, "Tam bir utanç belgesi" olarak nitelendirdi. "Rektör unvanlı bilim adamalarının böyle bir tasarı hazırlaması esef vericidir. Bu tasarıyla üniversitelerin tamamı paralı hale getiriliyor ve özelleştiriliyor" diyen Hatipoğlu, fakir aile çocuklarının önünün kesilmek istendiğini söyledi. Hatipoğlu, fakir çocukların İngiltere Başbakanı Tony Blair'in söylediği gibi 'Doktor değil hastabakıcı, avukat yargıç değil, mübaşir, mühendis değil kalfa olacaklarını' belirterek, "Blair kafalı rektörleri kınıyoruz" dedi.

ÜAK tarafından hazırlanan taslağın, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan taslağa göre çok daha geri olduğunu ve 'çöpe atılması' gerektiğini söyleyen Hatipoğlu, "Kitle örgütlerini, öğretim üyelerini, öğrencileri, bilim ve akıldan yana olan herkesi bu, 'halka ve bilime ihanet taslağına karşı çıkmaya çağırıyoruz" dedi.

Hatipoğlu, ÜAK tarafından hazırlanan YÖK taslağındaki olumsuzlukların bazılarını şöyle sıraladı:

Üniversite harçları, rektörler tarafından yüzde 50 arttırılabilecektir. Bunun zaman içinde, şimdiki gibi haraca döneceği açıktır.
Üniversitelerin şirket kurabileceği hükmü var, bir kamu hizmet kuruluş şirket kuramaz. Amaç, üniversiteleri tüccar yapmak, eğitim ve bilimi katletmektir.
ÜAK, sadece rektörlerden oluşturuluyor. YÖK imparatorluğu,ÜAK imparatorluğuna dönüşecektir.
Üniversitelerin bütün tesisleri, üniversite vakıflarının kuracakları özel üniversitelere verilecektir. Devlet malı olan üniversitelerin kontenjanları azaltılacak, zengin çocuklarının okuyacakları, özel devlet üniversiteleri geliştirilecektir.

D.B.Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber