HSYK seçimlerinde ilk liste

22 kişilik HSYK'nın 11 üyesinin belirlenmesi için hakim ve savcılar, ekim ayında sandığa gidecek

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 21 Temmuz 2014 09:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
HSYK seçimlerinde ilk liste

Fevzi ÇAKIR / ANKARA

HAKİMLER ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) ekim ayındaki üyelik seçimlerine ilişkin ilk aday listesi açıklandı. YARSAV ve Yargıçlar Sendikası, 22 kişilik kurulun 11 üyesi için yapılacak seçimlerde ortak liste hazırladı. 3 kadın adayın yer aldığı liste Ankara, İstanbul, İzmir ve Gaziantep illerindeki hakim ve savcıları arasından belirlendi.

YARSAV ve Yargıçlar Sendikası ortak hareket etme kararı verirken, "Ne cemaat ne hükümet sloganı" kullanma kararı aldı.

YARGI BAĞIMSIZLIĞI

Habertürk'e konuşan YARSAV Başkanı Murat Aslan, "Son 4 yılda yapılan hukuksuzlukları sonlandırmak için bağımsız ve tarafsız bir şekilde kendi ilkelerimiz doğrultusunda Yargıçlar Sendikası'yla birlikte adaylarımızı belirledik. İnsan ve adaleti merkeze alan bir yapının yeniden inşası için bu isimleri ortaya koyduk. Biz YARSAV ve Yargıçlar Sendikası olarak ne cemaat ne hükümet sloganıyla yargı bağımsızlığı sağlanmak için yola çıktık" ifadesini kullandı.

İŞTE O LİSTE

Ayşe Sarısu Pehlivan-İzmir hakimi

Berrin Lale Şenoymak-İstanbul hakimi

Bülent Yücetürk-Ankara Savcısı

İbrahim Fikri Talman-İstanbul Anadolu Hakimi

Levent Ünsal-Yargıtay Tetkik Hakimi

Leyla Köksal-Ankara hakimi

Murat Aydın-Karşıyaka hakimi

Mustafa Bağarkası-İstanbul hakimi

Mustafa Karadağ-Ankara hakimi

Nuh Hüseyin Köse-İstanbul Anadolu hakimi

Süleyman Demirel-Gaziantep hakimi

PLATFORM, TABANA SORUYOR

Öte yandan, HSYK seçimlerine ilişkin bazı Adalet Bakanlığı bürokratları öncülüğünde kurulan Yargıda Birlik Platformu henüz aday belirleyemedi. Birliğin Türkiye genelinde kulis çalışmaları devam ediyor. Birliğin hakim ve savcılara 35 kişilik bir liste gönderdiği ve "Bu kişilerden hangilerini HSYK üyesi olarak görmek istersiniz?" diye sorduğu öğrenildi.

Bu arada seçimlerde liste çıkarak olan cemaate yakın grup da şu ana kadar renk vermedi. Cemaatin kendi listesi yerine farklı listelerdeki isimlere destek vererek HSYK'da yer almayı planladığı ifade ediliyor.

11 ÜYENİN SEÇİMİ YAPILACAK

22 üyeli HSYK'nın 4 üyesi Cumhurbaşkanı tarafından, 3 üyesi Yargıtay üyeleri arasından, 2 üyesi Danıştay üyeleri arasından, 1 üyesi Adalet Akademisi üyeleri arasından, 7 asıl üyesi birinci sınıf adli yargı hakim ve savcıları arasından, 3 üyesi idari yargı hakim ve savcılara arasından seçiliyor. Ayrıca kurulun başkanı olan Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı müsteşarı doğal üye olarak HSYK'da yer alıyor. Ekimde yapılacak HSYK seçimlerinde adli yargıdan 7, idari yargıdan 4 üyenin seçimi yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber