HAKSEN'li memurlardan enflasyon farkı eylemi

HAKSEN üyesi bir grup memur 2014 yılında memur maaş zammının, enflasyon rakamlarının altında kaldığı gerekçesiyle eylem yaparak maaş bordrolarını yedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Ağustos 2014 14:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
HAKSEN'li memurlardan enflasyon farkı eylemi

Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu (HAKSEN) üyesi bir grup memur, 2014 yılında memur maaş zammının, enflasyon rakamlarının altında kaldığı gerekçesiyle eylem yaparak maaş bordrolarını yedi.

Güven Park'ta basın açıklaması yapan HAKSEN Genel Başkanı Ayhan Çivi, memur maaşlarının enflasyon karşısında sürekli eridiğini belirtti.

Geçen yıl yetkili sendikalarla hükümet arasında yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde tüm memurların maaşlarına seyyanen 175 lira zam yapıldığını, buna karşın yetkili sendikaların onayıyla yıllardan beri Bütçe Kanununda yer alan enflasyon farkı uygulamasının 2014 için yürürlükten kaldırıldığını söyledi.

Çivi, "Yetkili memur konfederasyonunun bu sorumsuz tutumu sebebiyle 2 milyon memur, yaklaşık 2,5 milyon emekli maalesef 2014 yılında enflasyon ne çıkarsa çıksın, memur maaş kayıpları ne olursa olsun, sıfır enflasyon farkı alacaktır. Dolayısıyla da sendika yaklaşık 5,5 milyon insanın ahını alacaktır. Bilmiyorum bu ahın altından kalkabilecekler mi?" diye konuştu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2014'ün yedi aylık döneminde enflasyon rakamının yüzde 6,18 olarak gerçekleştiğine dikkat çeken Çivi, 12 aylık ortalama memur maaş zammının ise 6,76 olduğunu söyledi.

Memur ve memur emeklilerinin enflasyon farkı alamayacağını dile getiren Çivi, bu erimeden dolayı hizmetlinin cebinde 33 lira, memurun cebinde ise 11 lira kaldığına dikkat çekti.

Milletvekillerine seslendiklerini kaydeden Çivi, Torba yasaya 2014 enflasyon farkıyla ilgili de bir maddenin eklenmesini, memur ve emeklilerin haklarının göz ardı edilmemesini istedi.

Çivi, Türkiye'nin yılın ilk çeyreğinde büyüdüğüne de işaret ederek, "Neden biz büyümeden pay alamıyoruz, bu büyüme nereye gidiyor?" dedi.

Yasal ve hukuki haklarını da kullanacaklarını bildiren Çivi, ek ödemelerin memur emeklillerinin de maaşlarına yansıması için yargıya gideceklerini söyledi. Çivi, enflasyon farkına ilişkin de Maliye Bakanlığına başvuracaklarını anlattı.

Açıklamanın ardından HAKSEN üyesi memurlar, aldıkları maaşlarla ay sonunu getiremedikleri gerekçesiyle tepki göstererek maaş bordrolarını yedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber