Başbakan Erdoğan yine bürokratlara yüklendi

Kaynak : Tercüman
Haber Giriş : 22 Eylül 2006 09:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamuda Kaynakları Etkin Kullanma Projesi'nin ödül töreninde konuşan Başbakan Erdoğan 'politikacılara 'bugün var yarın yoklar' diyen bürokratlardan tarih hesap sorar' diye konuştu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bürokraside, 'Siz siyasiler bugün varsınız yarın gidiyorsunuz ama biz burada kalıcıyız mantığının yerleştiğini' ifade ederek, 'Bu mantık, yaklaşım doğru bir yaklaşım değil. bürokraside, kamuda çalışan arkadaşlarım, vatandaşlarım şunu da bilmek durumundadır; tarih de onlardan hesap sorar' dedi.

Başbakan Erdoğan, Karayolları Genel Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen 'Kamu kesiminde kaynakları etkin kullanma ve maliyetleri düşürme projesi' ödül törenine katıldı.

Erdoğan, yaptığı konuşmada, asıl amacın kamu kaynaklarının etkin şekilde kullanılması olduğunu vurguladı. Kalkınma yolunda ülkeler için kamu kaynaklarının etkin kullanılması ve maliyetlerin düşürülmesine yönelik projelerin önemli olduğunu anlatan Başbakan Erdoğan, kamu harcamalarının bütçeye getirdiği yükü azaltmak için önemli çalışmalar sürdürdüklerini anlattı.

İktidara geldiklerinde bu çerçevede öncelikle bakanlık sayısını Başbakanlık makamı dahil 23'e indirdiklerini anlatan Başbakan Erdoğan, kamu yönetimini yeniden yapılandırma çalışmalarını sürdürdüklerini bildirdi. Bakanlık sayasının fazla olmasının geçmiş dönemin popülist yaklaşımlarından biri olduğunu anlatan Başbakan Erdoğan, iktidara geldiklerinde, 'olaya kendilerinden başladıklarını ve kamuda bu tür düzenlemeleri yaptıklarını' söyledi.

Adımlarımız çözüm için

Birçok alanda önemli adımlar attıklarını belirten Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: 'Kamunun sürekli büyümesi, faaliyet alanının büyümesi, verimsizliği de beraberinde getirdi. Devletin hareket kabiliyeti azalmış, gereksiz formaliteler hizmetleri aksatmaya başlamış, kaynaklar kontrolsüzce kullanılmış ve israf giderek artmıştır.

Uzun yıllar devam eden ve herkesin ortak şikayet konusu olan bu temel sorunlara çözüm getirmek için önemli adımlar attık. Amacımız mali disiplin anlayışını yerleştirmek, kaynakların etkin kullanılmasını sağlayarak kamu hizmetlerini verimli hale getirmektir. Gereksiz bürokrasiyi azaltarak vatandaşımızın hayatını kolaylaştırmaktır.

Şunu söyleyeyim, belki gücenenler de oluyor ama gerçeği söylemek zorundayız. Gittiğimiz yerde, bu noktadaki ıstırabı, halkımızdan vatandaşımızdan duyuyoruz.

Biz siyasetçiyiz. Bürokraside öyle bir anlayış yerleşmiş ki, 'siz siyasiler bugün varsınız yarın gidiyorsunuz ama biz burada kalıcıyız' mantığı... Bu mantık yaklaşım doğru bir yaklaşım değil. Bürokraside, kamuda çalışan arkadaşlarım, vatandaşlarım şunu da bilmek durumundadır; tarih de onlardan hesap sorar.

Vatandaş belki o hesabı sorma fırsatını bulamıyor ama tarih o hesabı sorar.

Siyasetçi her an o hesapla karşı karşıyadır. Bürokrat o hesapla karşı karşıya değil, ama tarih hesabını sorar. Niye, 'Böyle bir devir geldi geçti, böyle yaptılar, bugün değil, yarın gel' dediler. Bunu, bürokratlar, teknokratlar olarak hep birlikte aşmamız lazım. Niye? Bu ülke bizim, bu millet bizim, bu insanlar bizim, bunu başaracağız ki onlar da bizi hayırla ansın.

Istırabı biz çekiyoruz

Bunu yapmadığımız zaman kim kaybedecek? Ülke. Çünkü enerji harcıyoruz. Bu enerjiyi lüzumsuz yere değil, faydalı yere harcamak durumundayız. Bunun ıstırabını kusura bakmayın bizler de çekiyoruz.'

Bu konuda çok kısa zamanda alınacak mesafenin alınamadığını dile getiren Başbakan Erdoğan, yasayı yapmanın da işi her zaman çözmediğini belirterek,

'Değişiklikleri yapmak işi çözmüyor. Yasayı kullanana göre iş değişiyor. İyi niyetli kullanırsa neticesi çok verimli olur ama kötü niyet varsa maalesef iş çözülemiyor' dedi.

'Bürokrasinin hep çözüm için olması gerektiğini' dile getiren Başbakan Erdoğan, 'Bizler, sizler hep çözüm için olmalıyız, engel için değil. İşte bunu başardığımız anda Türkiye'yi tutana aşk olsun' diye konuştu.

Sen ben kavgası

Bu arada Başbakan Erdoğan, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı'na da katılarak bir konuşma yaptı. Konuşmasında yerel yönetimlerde atanmışlarla seçilmişler arasında bir sen-ben kavgası olmaması gerektiğini vurgulayan Erdoğan şunları söyledi: 'Gerek valilik ve kaymakamlığın, geneli itibariyle özel idarenin, gerekse belediyenin oradaki amacı nedir? O ilde, o ilçede, o beldede yaşayan insanlara hizmettir. Burada herhangi bir kıskançlık, herhangi bir sen ben kavgası olamaz.

Çünkü kavganın bedelini halkımız ödemektedir. Bunu halkımıza ve o coğrafyaya ödettirmeye hiç kimsenin hakkı yoktur.

Merkeziyetçiliği esas alan, katılıma kapalı, statükocu yönetim anlayışları günümüzün ihtiyaçlarına cevap veremez. Bu mümkün değil. Bu eski yönetim anlayışının tamamıyla tedavülden kalkması lazım. Ülkemize nelere mal olduğunu, toplumumuza ne kadar ağır bedeller ödettirdiğini bu işi yürekten yapanlar gayet iyi biliyor.'

Şemsiyesini kendisi taşıdı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a Kamu Kesiminde Kaynakları Etkin Kullanma ve Maliyetleri Düşürme Projesi Ödül Töreni'nde, ödülünü takdim etti. Erdoğan, çıkışta sağanak yağmura yakalanınca şemsiyesini yanındakilere taşıtmak yerine kendisi taşıdı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber