FETÖ'nün yargı ve medya ayağı el ele

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) yayın organı olduğu gerekçesiyle kayyuma devredilen daha sonra kapatılan Zaman gazetesinin eski yönetici ve yazarlarına yönelik yürütülen soruşturma sonunda hazırlanan iddianamede, örgüt medyasının, yıllardır sozde yayın politikalarına, ideoloji ve goruslerine karsı oldugu Cumhuriyet, Radikal ve Aydınlık gazeteleri dahil olmak uzere diger medya kuruluslarıyla dirsek temasına gectiginin anlaşıldığı belirtildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Nisan 2017 13:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
FETÖ'nün yargı ve medya ayağı el ele

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından İsmet Bozkurt tarafından hazırlanan ve İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen iddianamenin ayrıntıları belli oldu.

İddianamede, FETÖ/PDY'nin, 2013 yılından itibaren tamamen kontrolden çıkarak Turkiye Cumhuriyeti Devleti'ni ve anayasal kurumlarını ortadan kaldırmayı hedeflerken, medyasının da bu amaca ulasılabilmesi için uzerine dusen vazifeyi fazlasıyla yerine getirdiği kaydedildi. Örgüt uyelerinin ulke guvenliginin en hayati kurumlarından Milli İstihbarat Teşkilatını (MIT) hedef haline getirerek emellerine ulasmaya calıstığı vurgulanan iddianamede, kamuoyunda "MIT tırlarının durdurulması" hadisesi olarak bilinen operasyonla ilgili detaylar ve hakikatlerin, FETO/PDY'nin emelleri ugruna, ulke menfaatleri ve guvenligini nasıl tehdit ettigi ve hice saydıgının delili olduğu aktarıldı.

FETÖ/PDY'nin elebaşı Fetullah Gülen'in 25 Eylul 2013'teki "din adına islenen cinayetler" konulu konuşmasının, 27 Eylul 2013'te Zaman gazetesi başta olmak uzere örgüt medyasında genis yer bulduğu anlatılan iddianamede, bu temanın, ertesi gun Samanyolu televizyonunda "Sefkat Tepe" adlı dizide "Islamofobi" olarak islendiği, 30 Eylul 2013'te Zaman gazetesinde ulkeyi terk eden örgüt üyesi Ekrem Dumanlı'nın "Islamofobiyadan Cemaatfobyaya" baslıklı kose yazısında bu dusunceleri destekler mahiyette ifadeler kullandığı, "Fetullah Gulen guzellemesi" denilebilecek bu yazıda orgut lideri ve cemaatinin propagandası yapıldığı kaydedildi.

- Dirsek teması

Örgüt medyasının, yıllardır sozde yayın politikalarına, ideoloji ve goruslerine karsı oldugu Cumhuriyet, Radikal ve Aydınlık gazeteleri dahil olmak uzere diger medya kuruluslarıyla dirsek temasına gectiginin anlaşıldığı belirtilen iddianamede, 7 Aralık 2013'te gerceklestirilecek kumpas ve komplolarla baslatılacak operasyonlara dair sinyallerin Can Dundar'ın 3 Aralık 2013'te Cumhuriyet gazetesindeki kosesinde sarf ettigi sözlerin dirsek temasını tartışmaya yer bırakmayacak şekilde kanıtladığı vurgulandı.

İddianamede, "FETO/PDY'nin bundan sonra gerceklestirecegi yasa dısı operasyonlar dikkate alındıgında, bu ifadelerin tahmin ya da ongoru seklinde kabul edilmesinin imkansız oldugunu normal zekaya sahip bir insan rahatlıkla degerlendirebilir." değerlendirmesine yer verildi.

FETO/PDY uyelerinin, sozde Selam Tevhid-Kudus Ordusu sorusturmaları kapsamında yaptığı usulsüzlüklerin basın tarafından gündeme getirilmesi üzerine Zaman gazetesinin harekete gectiği belirtilen iddianamede, 25 Subat 2014'te "Bu andıcın hesabı sorulsun", "Hoca Efendinin Avukatı Albayrak: Bunlar kara propaganda metodu", "Suclanan Savcı Cimen, bu serefsizliktir" baslıklı haberlerin iceriklerinde, orgut liderinin soylemlerini sutunlarına tasıdığı, kamuoyunda Gulen ve orgutu aleyhine ortaya cıkan tepkileri hafifletmeyi amacladığı ve iddiaları savunan bir mudafi rolu oynadığı anlatıldı.

- 17-25 Aralık darbe teşebbüsünde Zaman gazetesi

İddianamede, 2013 yılı Nisan ortalarından itibaren FETO/PDY'nin medyada gorevli uyelerinin bilincli ve sistemli sekilde 17-25 Aralık 2013'te sozde "yolsuzluk" adı altında gundeme getirilecek iddiaların bir kısmını sosyal medyada sifreli ve imalı bir bicimde islemeye basladığı, Mehmet Baransu, Emre Uslu, "Sefkat Tepe" adlı dizi, Abdulhamit Bilici, Bulent Korucu, Zaman Gazetesi Washington Temsilcisi Ali Aslan'dan verilen örneklerle anlatıldı.

Zaman gazetesinde kose ve haber yazarlarının da 17-25 Aralık sürecinde olaya müdahil olarak algı muhendisligine katkıda bulunduğu iddianamede belirtildi.

- FETÖ'nün yargı ve medya ayağı el ele

İddianamede, gorevi kotuye kullandıgı ve usulsuz islem yaptıgı gerekcesiyle Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kararı ile gorevden alınan FETO/PDY uyesi yargı mensuplarının da Zaman gazetesi aracılıgıyla kamuoyunu yanlıs yonlendirmeye ve toplumu kıskırtmaya kalkıştığı, Zaman gazetesinin "Yolsuzluk Dosyasından El Cektirilen Savcı Akkas; Sorusturma Yapmam Engellendi" manseti ve icerigiyle bu konuda bir adım daha ileri gittiği kaydedildi.

FETO/PDY'nin kamudaki uzantılarının yavas yavas ortaya cıkması uzerine bu orgutu mudafaa gorevinin de Zaman gazetesine dustüğü aktarılan iddianamede, 31 Aralık 2013'te "Paralel devlet kabul edilemez, varsa hukumet delillerini ortaya koymalı" seklindeki manset ve iceriginin bunun göstergesi olduğu, Zaman gazetesinin "Sorusturma yapmam engellendi" gibi mansetlerle algıya devam ettiği, FETO/PDY tarafından duzenlenen 17 Aralık darbe tesebbusunun hemen arkasından 19 Aralık'ta Zaman gazetesinin orgute acık destek verdiği ifade edildi.

İddianamede, 17/25 Aralık sozde "yolsuzluk" operasyonlarında da hedeflerine ulasamayan FETO/PDY uyeleri ve medyasının daha once durdurmayı planladıkları MIT tırları icin zamanın uygun oldugunu ve harekete gecme vaktinin geldigini dusundükleri aktarıldı.

17-25 Aralık surecinden sonra polis teskilatında FETO/PDY uyelerinin tasfiye edilmesi sureci baslayınca TSK, jandarma, istihbarat ve adalet teskilatı icerisindeki örgüt mensuplarının koordineli hareket ederek Turkiye Cumhuriyeti devleti ve hukumetini uluslararası camia nezdinde zor durumda bırakmak amacıyla MIT Müsteşarlığına karsı kumpas girisiminde bulunduğu kaydedilen iddianamede, bu surecte FETÖ/PDY medyasının etkin olarak kullanıldığı belirtildi.

İddianamede, MIT tırlarına yonelik operasyonda perde arkasında kalmayı tercih eden Zaman gazetesinin FETO/PDY'ye yonelik operasyonların hız kazanmasıyla sahneye cıktığı, 11 Nisan 2015'te Zaman gazetesinde tutuklanan komutanın, sozde "Mitciler dedi ki; tırlar acılırsa dunya ayaga kalkar." baslıklı haber yayınlandığı, haberde yer alan "...Binbası M.F. bir MIT'cinin kendisine sunları soyledigini kaydetti: Bu tır agzına kadar silah dolu, eger acılırsa yarın hukumet duser, yer yerinden oynar..." seklindeki ifadelerle kamuoyunun dikkatinin yeniden bu meseleye cekilmek istediği, Cumhuriyet gazetesinin de 29 Mayıs ve 4 Haziran 2015'te MIT tırlarına duzenlenmis operasyonlara iliskin goruntuleri yayınlandığı hatırlatıldı.

Mustafa Hatipoğlu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber