Mutemet, doğum yapan 4/B'linin iş göremezlik raporu için onay vermeyebilir mi?

Mutemet, doğum yapan 4/B'linin iş göremezlik raporu için onay vermeyebilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 23 Mayıs 2018 09:33, Son Güncelleme : 23 Mayıs 2018 00:36
Mutemet, doğum yapan 4/B'linin iş göremezlik raporu için onay vermeyebilir mi?

SORU: Merhaba. Ekim 2016 da sözleşmeli öğretmen olarak atandım. 24 Mart 2018 tarihinde doğum öncesi 8 haftalık rapor aldım. 6 Mayıs 2018 de doğum yaptım. 13 Temmuz 2018 tarihine kadar doğum iznim devam etmektedir. SGK il müdürlüğündeki yetkililer iş göremezlik raporundan dolayı doğum yardımı alabileceğimi bunun için ilgili mutemetin onay vermesi gerektiğini söylediler.

İlçe MEB'deki mutemetin bu onayı vermeme hakkı var mıdır?

Doğum yardımı alma hakkım var mıdır?

CEVAP: 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun Geçici İş Göremezlik Ödeneği başlıklı 18. Maddesinin (c) ve (d) bentleri aşağıdaki şekildedir.

"c) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi ile (b) bendinde belirtilen muhtarlar ile aynı bendin (1), (2) ve (4) numaralı alt bentleri kapsamındaki sigortalı kadının analığı halinde, doğumdan önceki bir yıl içinde en az doksan gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması şartıyla, doğumdan önceki ve sonraki sekizer haftalık sürede, çoğul gebelik halinde ise doğumdan önceki sekiz haftalık süreye iki haftalık süre ilave edilerek çalışmadığı her gün için,

d) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi ile (b) bendinde belirtilen muhtarlar ile aynı bendin (1), (2) ve (4) numaralı alt bentleri kapsamındaki sigortalı kadının, erken doğum yapması halinde doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılamayacak süreler ile isteği ve hekimin onayıyla doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışması halinde, doğum sonrası istirahat süresine eklenen süreler için,

geçici iş göremezlik ödeneği verilir"

Buna göre doğumdan önceki bir yıl içinde en az doksan gün kısa vadeli sigorta priminizin bildirilmiş olması şartıyla geçici iş göremezlik ödeneği alma hakkınız bulunmaktadır. İdarenizin yapacağı işlem doğum, rapor vb bildirimleri düzgün bir şekilde SGK'ya bildirmektir. Onay değil bildirim yükümlüğü bulunmaktadır. Bildirimlerin süresinde yapılmaması idari para cezası verilmesine neden olur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber