İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Benzinden kitaptan kıstık mutfağa harcadık

TÜİK'in verileri, tüketicilerin ekim ayında yalnızca zaruri alanlara bütçe ayırdığını gösterdi. Buna göre, gıda dışı harcamalar yüzde 12.1, akaryakıt harcaması yüzde 7.6 azaldı. Bilgisayar ve kitapta bu düşüş yüzde 20'lere kadar ulaştı. Ancak aynı dönem içinde gıda ve içecek satışları yüzde 1.6'lık artış gösterdi. Sağlık hizmetlerinde de yüzde 5'lik artış meydana geldi

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 19 Aralık 2018 13:20, Son Güncelleme : 19 Aralık 2018 17:12
Benzinden kitaptan kıstık  mutfağa harcadık

Perakende satış hacmi, ekimde bir önceki aya göre yüzde 2.6 azaldı. Geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 7.5 düştü. Vatandaşların yaptığı harcamalar zaruri ihtiyaçların dışına çıkmadı. Bu dönemde gıda dışı satışlar yüzde 12.1, otomotiv yakıtı satışları yüzde 7.6 gerilerken, gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 1.6 arttı.

Türk tüketicisinin son zamanlarda alışkanlıkları değişti. Ekonomik gelişmeler, kurdaki değişikler alım güçlerini oldukça etkiledi. Enflasyon ile topyekün mücadeleye bile yansıyan indirimler tüketicilerin elini güçlendirmek için atılan adımlardan sadece biri. Tüm bunlara rağmen perakende satışlar azalış kaydetti. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı ekim ayı verilerine göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi, ekimde bir önceki aya göre yüzde 2.6 azaldı. Takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlar geçen yılın aynı ayına göre son 3 ayda daraldı. Ağustos ayında yüzde 1.5 küçülen arındırılmış endeks, Eylül'de 2.9, Ekim ayında ise yüzde 7.5 daraldı. Son çeyrekte perakende alım gücü aynı dönemde sadece yüzde 0.6 yükseldi. Zaruri yani zorunlu harcamalarda düşüş olmadı. Takvim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret gıda tarafında artış kaydetti. Geçen yılın aynı ayına göre gıdaya yapılan harcama eylülde 7.3 puanlık artış kaydederken, ekim ayında bu oran 1.6 yükselişle sınırlı kaldı. Perakende de tekstil ve giyim için 2.8'lik harcama gerçekleşti. Sağlık hizmetlerinde de yüzde 5'lik artış oldu.

Öte yandan özel harcamalarda düşüş oldu. Geçen yılın aynı ayına göre takvim etkisinden arındırılmış sabit fiyatlar gerileme kaydetti. Giyim ve sağlık dahil olmasına rağmen gıda dışı harcamalar ekim ayında geçen yıla göre, yüzde 12.1 geriledi. Bilgisayar, bilgisayar donanım ve yazılımları, kitap, iletişim aygıtları harcamalarında bu düşüş yüzde 20'lere kadar çıktı. Ses ve görüntü cihazları, hırdavat, boya ve cam, elektrikli ev aletleri, mobilyalara yapılan ödemeler ekim ayında geçen seneye göre yüzde 23.3 oranında düştü. Otomobil kullanımında da yine aynı dönemde azalma görülüyor. Akaryakıta gelen zamlardan sonra araç yakıtına yapılan ödemeler yüzde 7.6 olarak düşüş kaydetti. Böylece zaruri harcamalar artarken, daha çok kişisel tarafta düşüş gerçekleşmiş.

DAHA AZ ARAÇ KULLANDIK

TÜİK'in açıkladığı ekim ayı verilerine göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 2.1, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 3.2, otomotiv yakıtı satışları yüzde 1.6 geriledi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro, ekimde bir önceki aya göre yüzde 1.1 düştü. Aynı ayda gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 2.4, otomotiv yakıtı satışları yüzde 0.6 gerilerken, gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 0.6 artış kaydetti. Takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro, ekimde yıllık bazda yüzde 18.2 yükseldi. Bu dönemde, içecek ve tütün satışları yüzde 23, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 14.8, otomotiv yakıtı satışları yüzde 20.1 arttı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber