Başbakanlık, vatandaşın hakkını aramasını istiyor

Haber Giriş : 10 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa Birliği'ne uyum kapsamında Meclis tarafından 9 ayrı paket hazırlandı ve çıkarılan yasalarla insan hak ve özgürlükleri genişletildi. Ama birçok vatandaşın kendilerine verilen haklardan haberi yok.

İşte bunu dikkate alan hükümet, AB için çıkarılan uyum yasalarını halka anlatmak için harekete geçti. Valilikler aracılığı ile vatandaşlara dağıtılacak milyonlarca broşür ve el ilanı ile haklarını arama yolları gösterilecek.

Bu çerçevede Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi ile yaptığı ortak çalışma doğrultusunda, yaklaşık 500 bin broşür ve 1 milyon el ilanını hazırlandı.

Herkese insan hakları

Türk anayasasından, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinden ve kadına karşı her türlü ayrımcılığı önleyen sözleşmeden yola çıkan başbakanlık, ?Haklarımızı bilelim, herkese insan hakları hemen? sloganlarını kullanacak. Broşürlerde, Türk anayasasından, ?Herkes önceden izin almadan silahsız ve saldırısız gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir? derken, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinden de, ?Hiç kimse işkence, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya işlemlere tabi tutulamaz? ifadelerine de yer verilecek.

Dernek kurabilirsiniz

Broşürlerde kullanılacak diğer ifadeler ise şöyle:

* Hepimiz haklarda fırsatlarda ve sorumluluklarda eşitiz.

* Herkes önceden izin almadan dernek kurma ve bunlara üye olma ya da çıkma hürriyetine sahiptir.

* Herkes görüşlerini açıklama ve ifade etme özgürlüğüne sahiptir.

Bilgi edinme kanunu

Uyum yasalarından en dikkat çekeni, 24 Nisan 2004'te yürürlüğe giren ?Bilgi Edinme Hakkı Yasası?. Yasa, vatandaşların kamu kurum ve kuruluşlarından talep ettiği pek çok bilgiye ulaşmasını sağlıyor. Devletin şeffaflığını sağlamayı amaçlayan yasayla, kendi hayatımızı ilgilendiren kararlar konusunda bilgi edinme hakkına kavuşurken; ödediğimiz vergilerin nereye harcandığını sorabiliyor, başbakan ve bakanların mal varlığına kadar pek çok konuyu sorgulayabiliyoruz. Ancak bu konuların devlet sırrı, özel hayatın gizliliği ve ülkenin ekonomik çıkarlarını olumsuz yönde etkileyecek konular olmaması gerekiyor. ?Devlet sırrı? kapsamının genişliğiyse eleştirilere sebep olmuştu.

Türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber