Fransa, Dağlık Karabağ'ı 'bağımsız devlet' olarak tanıdı
03 Aralık 2020 23:48 | |||||
+Aa-
![]() |

Fransa'da Senato'dan sonra Ulusal Meclis de, hükümete, sözde "Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'ni" tanıması çağrısında bulunan kararı onayladı.
Meclis'te sembolik değere sahip karar, 3 "hayır" oyuna karşı 188 "evet" oyuyla kabul edildi. 16 milletvekili ise çekimser oy kullandı.
Kararda, Dağlık Karabağ sorununun nihai çözüme kavuşturulması ve sivil halkın güvenliğinin güvence altına alınması gerektiği belirtildi.
Fransız hükümetinden Avrupalı ortaklarıyla Dağlık Karabağ bölgesine insani yardımları ulaştırması istendiği belirtilen kararda, Fransız hükümetine "Türkiye'nin Dağlık Karabağ ihtilafındaki rolü nedeniyle Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecini Avrupalı ortaklarıyla yeniden değerlendirmesi" çağrısında bulunuldu.
Kararda, Fransız hükümetine sözde "Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'ni" tanıma çağrısı yapıldı.
- Fransa, Ermenistan'a destek vermekle eleştiriliyor
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Meclis'te yaptığı açıklamada, sözde "Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'ni" tanıma çağrısını kabul etmediğini belirterek, "Ermeni dostlarımızın kendisi bunu istemedi. Böyle bir karar alınırsa kendi kendimizi (AGİT) Minsk Grubundan çıkarmış oluruz ve arabulucu rolümüzden vazgeçmiş oluruz." dedi.
Söz konusu karar kabul edilmesine karşın, Azerbaycan ile Ermenistan arasında imzalanan ateşkes anlaşmasında, Dağlık Karabağ'ın statüsünü belirten unsur bulunmuyor.
Ayrıca Birleşmiş Milletler'e (BM) göre, Dağlık Karabağ, Azerbaycan toprağı olarak kabul ediliyor.
Meclis ve Senato'nun bu yönde karar kabul etmesinde Ermeni lobisinin etkisi olduğu değerlendiriliyor. Fransa, AGİT Minsk Grubu Eş Başkanı ülkelerden biri olarak Dağlık Karabağ sorununda tarafsızlığını yitirmekle ve Ermenistan'a destek vermekle eleştiriliyor.
YORUMLAR | Tüm Yorumlar Popüler Yorumlar |
|
![]() |
Rusya'dan ikinci korona aşısı: Etkinlik oranı yüzde 100 19 Ocak 2021 17:15 | ![]() |
Facebook'un 30'dan fazla ülkede ofisi bulunuyor 19 Ocak 2021 11:50 |
![]() |
İstikşafi görüşmeler öncesi provokasyon: Yunanlılar geriyor 19 Ocak 2021 06:15 | ![]() |
Hollanda 11 günde sadece 55 bin kişiyi aşılayabildi 18 Ocak 2021 22:03 |
![]() |
DSÖ'den aşı istifleyen ülkelere tepki 18 Ocak 2021 20:54 | ![]() |
ABD Kongre binası güvenlik tehdidi nedeniyle kapatıldı 18 Ocak 2021 18:44 |
![]() |
Twitter, bir ABD'li vekilin daha mesajlarını sansürledi 18 Ocak 2021 15:11 | ![]() |
Almanya'da mRNA aşısı olan 10 kişi hayatını kaybetti 18 Ocak 2021 09:39 |
![]() |
Aşı pasaportu olmaz 18 Ocak 2021 08:22 | ![]() |
Ruslar da TTB'ye isyan etti 18 Ocak 2021 07:20 |