İTÜ KKTC'de eğitim araştırma kampüsü kuruyor

Haber Giriş : 04 Şubat 2008 09:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-İstanbul Teknik Üniversitesi KKTC'de eğitim-araştırma kampüsü kuracak. Türkiye ile KKTC arasında imzalanan İstanbul Teknik Üniversitesi'nin KKTC'de ?Eğitim-Araştırma Yerleşkeleri Kurması?na ilişkin 19 Ocak'ta imzalanan Çerçeve Protokolü, Meclis Başkanlığı'na sunuldu. İTÜ'nün eğitim araştırma birimleri, Türkiye ile KKTC işbirliği ile gerçekleştirilecek. Kampüste, 6 bin öğrencinin eğitim görmesi planlanıyor.

- İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), KKTC'de eğitim-araştırma kampüsü kuracak. Türkiye ile KKTC arasında imzalanan İTÜ'nün KKTC'de ?Eğitim-Araştırma Yerleşkeleri Kurması?na ilişkin 19 Ocak'ta imzalanan Çerçeve Protokolü Meclis Başkanlığı'na sunuldu. İTÜ'nün eğitim araştırma birimleri, Türkiye ile KKTC işbirliği ile gerçekleştirilecek. Kampüste, 6 bin öğrencinin eğitim görmesi planlanıyor.

İstanbul Teknik Üniversite'nin KKTC'de Eğitim- Araştırma Yerleşkeleri? kurmasına ilişkin Çerçeve Protokolü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, KKTC Milli Eğitim Bakanı ve Kültür Bakanı Canan Öztoprak ve İTÜ Rektörü Prof. DR. Faruk Karadoğan imzasıyla Meclis Başkanlığına sunuldu. Protokolün gerekçesinde, Türkiye ile KKTC arasında mevcut işbirliği ve dayanışma çerçevesinde, KKTC'de yüksek öğrenim kalite ve kapasitesi ile öğrenci sayısını artırmanın ortak bir hedef haline geldiği belirtilerek ?Üniversiteler arasındaki işbirliği, aynı zamanda iki ülke arasındaki ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerin de gelişmesine katkıda bulunacak, işbirliğinin sağlam bir zeminde sürdürülmesinde önemli rol oynayacaktır. Söz konusu Protokol ile kurulacak yerleşkenin; bir yandan KKTC ekonomisine katkıda bulunacağı, öte yandan iki ülke arasında üniversiteler seviyesindeki işbirliğini artırarak disiplinler arası araştırma odaklı bir eğitim ve araştırma merkezi oluşturacağı değerlendirilmektedir. Ayrıca yerleşkenin kurulmasının, KKTC üzerinde uluslararası alanda uygulanmakta olan kısıtlamaların kaldırılması yönündeki genel politikayla uyum arz ettiği düşünülmektedir? denildi.

-İLK ETAPTA HEDEF 6 BİN ÖĞRENCİ-

17 maddeden oluşan Çerçeve Protokolü'ne göre ise İTÜ'nün KKTC'de oluşturacağı eğitim-araştırma birimleri Türkiye ile KKTC işbirliği ile gerçekleşecek. KKTC hükümeti söz konusu yerleşkeler için arazi ve bina temin edecek. KKTC ayrıca yerleşkelerin tesisi ve faaliyetleri ile ilgili olarak yerel devlet/vakıf üniversiteleri için öngörülen tüm teşvik ile muafiyetleri sağlayacak. Protokole göre, eğitim ve barınma ile ilgili yatırımların gerçekleştirilmesine paralel olarak faaliyete geçmesi öngörülen eğitim araştırma yerleşkelerinde lisansüstü ve lisans eğitimlerinde ilk hedef olarak 6 bin öğrencinin eğitim görmesi planlanıyor. İTÜ ileriye yönelik öğrenci sayısı ve kurulması planlanan birimler hakkında ayrıntılı bir rapor hazırlayacak ve raporda öğrenim dili, öğretime başlama yılı ve hedeflenen öğrenci sayısına ulaşma programına da yer verilecek.

-MEZUNLARA İTÜ-KKTC DİPLOMASI VERİLECEK-

Protokole göre, İTÜ-KKTC eğitim-araştırma yerleşkelerinde eğitim gören öğrenciler gerektiğinde İTÜ'nün İstanbul'daki merkez eğitim birimlerinde de eğitim alabilecekler. Eğitim ve araştırmanın her kademesinde KKTC Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) ile İTÜ'nün işbirliği esas olacak. Bu girişimin özel koşulları göz önünde bulundurularak, İTÜ-KKTC birimlerinde görevlendirilmek üzere öğretim elemanları yetiştirmek için İTÜ tarafından YÖDAK işbirliği ile 4 yıllık ayrı bir program hazırlanacak. Bu programa başarılı olan KKTC'li öğrenciler öncelikle kabul edilecek. Öğrenci seçimi için İTÜ senatosunca özel bir yönetmelik hazırlanacak. KKTC'de faaliyette bulunacak akademik bölümler ile bu bölümlerin öğrenci kontenjanları İTÜ Senatosunun önerisi üzerine Yükseköğretim Kurulu tarafından, KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile YÖDAK arasında yapılacak görüşmeler sonucu belirlenecek. İTÜ-KKTC'de öğrenim görecek öğrenciler Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan merkezi sınavla seçilecek. KKTC'li öğrencilere tanınacak kontenjanlar KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ve YÖDAK istişaresi ile belirlenecek. Mezun olan öğrencilere ise İTÜ-KKTC diploması verilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber