Anadolu liselerine başvuruda öğretmen mağduriyeti

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Mart 2008 11:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anadolu Lisesi Öğretmeni Başvurularında Binlerce Öğretmen Mağdur?

http://www.memurlar.net/haber/103750 linkinde ?Fen, Sosyal Bilimler, Spor ve Anadolu Liselerine Öğretmen Seçilecek? başlığıyla sitemizde bir haber yayımlamıştık.

Haberde 20/10/2006 tarihli ve 26325 sayılı Resmî Gazete'de Yayımlanan ?Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmelik? ile 24/11/2007 tarihli ve 26710 sayılı Resmî Gazete'de Yayımlanan Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğe göre atama yapılacağı duyurulmuştu.

Personel Genel Müdürlüğünce yayımlanan kılavuzun başvuru şartlarını düzenleyen 1.1. maddesi ile yönetmeliğin başvur şartlarını düzenleyen 5.maddesinde ?a) Talim ve Terbiye Kurulunun öğretmenliğe atanacakların belirlenmesine ilişkin kararlarına göre alanı veya öğrenim durumu, atanacağı eğitim kurumuna uygun olmak.? denilmektedir.

Ayrıca Yönetmeliğin 18.maddesinde şu hüküm yer almaktadır.

"MADDE 18 ? (1) Bu Yönetmelik kapsamındaki eğitim kurumlarının bir atama dönemindeki öğretmen ihtiyacı aşağıdaki öncelik sırası dikkate alınarak;
a) Seçme sınavı/yazılı sınavda başarılı olanlardan puan üstünlüğüne göre,
b) Bu eğitim kurumlarında görevli iken çeşitli nedenlerle görevlerinden ayrılmış olup 16 ncı maddedeki şartları taşıyanlardan hizmet puanı üstünlüğüne göre,
c) (a) ve (b) bentlerine göre öğretmen ihtiyacı karşılanamayan eğitim kurumları için, 5 inci maddedeki şartları taşımak kaydıyla Değerlendirme Formu (Ek-3) üzerinde yapılacak değerlendirmede puan üstünlüğüne göre, ? karşılanır.?

Başvuruları başlayan atamalarda 18.maddenin; ?c) (a) ve (b) bentlerine göre öğretmen ihtiyacı karşılanamayan eğitim kurumları için, 5 inci maddedeki şartları taşımak kaydıyla Değerlendirme Formu (Ek-3) üzerinde yapılacak değerlendirmede puan üstünlüğüne göre,? başvuruda bulunanlarda mağduriyet yaşanmaktadır. Bu kapsamda başvuran ve mezuniyetleri itibari ile Talim ve Terbiye Kurulunun öğretmenliğe atanacakların belirlenmesine ilişkin kararlarına göre bu okullardaki alanlarda görev yapabilecekken başka alanlarda görev yapan öğretmenlerin başvurusunu sistem kabul etmemektedir.

Örneklendirecek olursak; İlköğretim Okulunda Fen ve Teknoloji öğretmeni olarak İLSİS kayıtlarına göre görev yapıp Fizik, Kimya ya da Biyoloji Öğretmenliği yapabilecek bir alandan mezun olmuş öğretmenler başvuramamaktadırlar.

Aynı şekilde Tarih ya da Coğrafya öğretmenliği ile ilgili bir alandan mezun olup İlköğretimde Sosyal Bilgiler Öğretmenliği kadrosunda bulunan öğretmenler, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği yapabilecek bir alandan mezun olup İlköğretimde Türkçe öğretmeni olarak atananlar ile Atama yapılacak bu okullarda mezuniyeti itibari ile öğretmenlik yapabilecekken bir şekilde sınıf öğretmeni olarak görev yapan öğretmenler için de aynı durum söz konusudur.

Bu durum yönetmeliğin 5.maddesinde yer alan ? a) Talim ve Terbiye Kurulunun öğretmenliğe atanacakların belirlenmesine ilişkin kararlarına göre alanı veya öğrenim durumu, atanacağı eğitim kurumuna uygun olmak? ifadesine aykırıdır. Çünkü buradan da anlaşılacağı gibi alanı ya da Öğrenim durumu şartlarından herhangi birini taşıyan öğretmenin diğer şartları da uygunsa başvurusu kabul edilmelidir.

Oysa ki Anadolu Liseleri için düzenlenen sınavlarda bu husus gözetilmemiş mezuniyeti itibari ile bu okullarda öğretmenlik yapabilecek öğretmenlerin başvuruları kabul edilmişti.

Bu durumda olup yan daha önce sınav kazanıp mezuniyeti dışında görev yağan öğretmenler ise başvuru yapabileceklerdir.

Bunlarla ilgili olarak kılavuzun 3.3. maddesinde ?3.3. Öğrenim gördüğü alanı dışında farklı bir alanda öğretmen olarak istihdam edilmiş olmakla birlikte öğrenimi esas alınarak yazılı ve seçme sınavına alınmış ve başarılı olmuş öğretmenler başvuruda bulunabileceklerdir.? Maddesi ile başvurularının kabul edileceği belirtilmektedir.

Yani yönetmeliğin Öğretmen ihtiyacının karşılanması hususunu düzenleyen;

18.maddenin ? (1)

a) Seçme sınavı/yazılı sınavda başarılı olanlardan puan üstünlüğüne göre,

başvuranlar hem görev alanları hem de mezuniyetlerine göre başvurabileceklerdir.

Oysa ki; c) (a) ve (b) bentlerine göre öğretmen ihtiyacı karşılanamayan eğitim kurumları için, 5 inci maddedeki şartları taşımak kaydıyla Değerlendirme Formu (Ek-3) üzerinde yapılacak değerlendirmede puan üstünlüğüne göre,

Öğretmenlerin başvuruları; mezuniyetlerine göre değil sadece şu anda görev yaptıkları yani İLSİS kayıtlarında bulunan alanlarına göre alınmaktadır.

Bu durum haksızlık doğurmakla beraber daha önceki atamaların yargıdan dönmesi neticesinde doğan kaosun yeniden yaşanmasına yol açabilecektir.

03 Mart 2008 de başlayan başvuruların neticesinde bugüne kadar başvuruda bulunamayan bu öğretmenlere en azından başvuru sonu olan 12 Mart 2008 tarihine kadar başvuru hakkı verilmesi ya da başvuruların uzatılması gerektiği, aksi taktirde bir çok öğretmenin haksızlığa uğrayacağı tarafımca değerlendirilmektedir.

Saygılarımla?

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi
[email protected]

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber