MEB, eş durumu davasında ilk davayı kaybetti

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 22 Haziran 2009 17:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim Sen tarafından, 2009 yılı Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzuna karşı açılan davada, Danıştay İkinci Dairesi 2009/249 esas sayılı dosyada yürütmenin durdurulması kararı verdi.

Kılavuzda Öğretmenlerin özür durumuna bağlı yer değiştirmelerinde 1 yıl bekleme koşulu getiren 6. maddesinin 1. fıkrasında yer alan açıktan ve kurumlar arası yeniden atanma kapsamındaki öğretmenlerin ?? göreve başlama tarihi itibariyle en az bir yıl çalışmış olan? ibaresinin sağlık ve eş durumu özürleri yönünden yürütmenin durdurulmasına, öğrenim özrü durumundan ise yürütmenin durdurulması istemimizin reddine karar verdi.

Kararın hüküm bölümü şöyledir:

?Açıklanan nedenlerle, dava konusu kılavuzun 2.1 maddesi ve 6. maddesinin 1. fıkrasında yer alan ?? göreve başlama tarihi itibarıyla en az bir yıl çalışmış olan? ibaresinin, açıktan ve kurumlar arası yeniden atama biçimiyle öğretmenliğe atananların öğrenim özrü yönünden 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 27/2. maddesinde öngörülen koşullar gerçekleşmemiş olduğundan yürütmenin durdurulması isteminin reddine, 6. maddenin 1. fıkrasına yer alan ?? göreve başlama tarihi itibarıyla en az bir yıl çalışmış olan? ibaresinin, açıktan ve kurumlar arası yeniden atama biçimiyle öğretmenliğe atananların sağlık ve eş durumu özrü yönünden 2577 sayılı Kanunun anılan maddesinde öngörülen koşullar gerçekleşmiş olduğundan yürütmenin durdurulması isteminin kabulüne, 14.4.2009 tarihinde oybirliğiyle karar verildi."

Bu durumda söz konusu bir yıl bekleme koşulu yüzünden sağlık ve eş durumu özürlerinden başvuramamış öğretmenlerin hakları verilecek, bundan böyle bu sınırlama söz konusu olamayacağından bir yılı beklemeksizin sağlık ve eş durumu özürlerinden yer değiştirme başvurusu yapılabilecek ve sonraki kılavuzlara da bu yönlü bir hüküm konulamayacaktır.

KILAVUZUN İLGİLİ HÜKMÜ

6. ÖZÜR DURUMU ÇEŞİTLERİ

Öğretmenlikte ve Devlet memurluğunda adaylığı kaldırılanlar ile göreve başlama tarihi itibarıyla en az bir yıl çalışmış olan açıktan ve kurumlar arası atama biçimiyle atanan kadrolu ve sözleşmeli öğretmenler özür durumlarından dolayı yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir.

NOT: İller arası isteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı olarak yer değiştirenler, aynı yer değiştirme döneminde özür durumundan tekrar yer değiştirmek için başvuru yapamayacaklardır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber