Okullar yol katılım payı ve analiz harcı öder mi?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 22 Nisan 2011 09:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 07/12/2010 tarihli, 7122 sayılı ve ?Katılım Payı? konulu yazıları ile Okulların yol katılım payı ve analiz harcı ödemesinden muaf olmadığını açıkladı.

Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığının 07/12/2010 tarihli, 7122 sayılı ve ?Katılım Payı? konulu yazılarında; ?İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün katılım paylarına ilişkin olarak 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununda devlete ait okul veya diğer binalar için yol harcamalarına katılma payı ile ilgili herhangi bir muafiyetin düzenlenmediği, dolayısıyla bu binalarla ilgili olarak harcamalara katılma payının ödenmesi gerektiği yönündeki ilgi yazı ilişikte sunulmuştur.? açıklamasında bulundu.

İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün 11/10/2010 tarihli ve 45211 sayılı yazılarında ise ?2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 82 nci maddesinde '"Mevzuat gereğince alınması zorunlu veya isteğe bağlı görülen ve belediyeler veya onlara bağlı kuruluşlar tarafından düzenlenerek ilgilisine verilecek; muayene ve sağlıkla veya fenni konularla ilgili tahlillere ilişkin olup bu kanunda ayrıca harca tabi tutulmamış olan ruhsatlar, rapor ve belgeler "Muayene, Ruhsat ve Rapor Harcına" tabidir.'' hükmü, 86 ncı maddesinde "Belediyelerce veya belediyelere bağlı müesseselerce aşağıdaki şekillerde inşa. tamir ve genişletilmeye tabi tutulan yolların iki tarafında bulunan veya başka bir yola çıkışı olmaması dolayısıyla bu yoldan yararlanan gayrimenkullerin sahiplerinden Yol Harcamalarına Katılma Payı alınır: a) Yeni yol açılması; b) Mevcut yolların yüzde 40 nispetinde veya daha fazla genişletilmesi; c) Kaldırmışız ve bakımsız bulunan yolların, kaldırım veya parke kaldırım haline getirilmesi veya asfalt yapılması, kaldırım veya şose halindeki yolların da parke, beton veya asfalta çevrilmesi; d) Mevcut kaldırım veya parkelerin sökülüp yeniden düzenlenmesi, Yolların kaldırımlar da dahil olmak üzere (15) metreden fazla genişliklerine düşen giderler. belediyelere ait olup harç payına konu teşkil etmez. İki ve daha fazla yol kenarında bulunan gayrimenkuller için asıl cepheyi teşkil eden yoldan düşen pay tam, diğer yollara ait pay ise yarını olarak hesaplanır." hükmü yer almaktadır.

Kanun hükümlerinin değerlendirilmesi neticesinde, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununda Devlete ait okul veya diğer binalar için yol harcamalarına katılma payından herhangi bir muafiyet düzenlenmediği, dolayısıyla bu binalarla ilgili olarak harcamalara katılma payının ödenmesi gerektiği, yine aynı Kanunun 82 nci maddesinde belirtilen muayene ve sağlıkla veya fenni konularla ilgili tahlillerde Muayene, Ruhsat ve Rapor Harcı alınabileceği değerlendirilmektedir.? açıklamasında bulunuldu.

Ahmet Kandemir

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber