Okullarda cep telefonu kullanılması

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 30 Mayıs 2011 14:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Okullarda okula ait cep telefonu olabilir mi olmaz mı günlerdir tartışılmaktadır. Hiç de gündemden düşmeyen bu konuda okul müdürünü tehdit eden yöneticilerden tutun da bunun doğru olduğunu söyleyene kadar bir çok yorum yapan kişiye rastlamak mümkün. Konu yine gündeme gelince değerlendirme yapma zorunluluğu hasıl olmuştur.

Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürü Sayın Funda KOCABIYIK imzalı 28.04.2011 tarih ve 1325 sayılı yazıda şunları belirtmiştir;

? Okul Öncesi Eğitim Kurumları Yönetmeliğinin mali hükümler başlığı altında yer alan 35,36 ve 37 maddelerinde belirtildiği üzere; velilerden alınan aylık ücret eğitime destek sağlamak amacıyla çocukların beslenme, temizlik ve sağlık giderlerinde kullanılabilir. Bu nedenle bedeli okul müdürlüğünce karşılanmak üzere cep telefonu hattı alınması söz konusu yönetmeliğe uygun düşmemektedir.?

Yönetmeliğin bu maddelerine bir bakalım;

Madde 35- (DeğiGik: 20/02/2006-26086 s.R.G) ?Ücret tespit komisyonu eğitime destek sağlanması amacıyla çocukların beslenme, temizlik ve sağlık giderleri ile kurumun/ana sınıfı ve uygulama sınıfının genel temizlik ve diğer hizmetleri için velilerden alınacak aylık ücreti tespit eder.?

Madde 36- (DeğiGik: 20/02/2006-26086 s.R.G) ?Okul öncesi eğitim kurumlarında, eğitime destek sağlanması amacıyla çocukların beslenme, temizlik ve sağlık giderleri ile kurumun/ana sınıfı ve uygulama sınıfının genel temizlik ve diğer hizmetleri için velilerden alınacak,

Madde 37-? Velilerden alınan ücret, hiçbir şekilde amacı dışında kullanılamaz.?

Sayın Genel Müdür tahmin ediyorum yanlış yönlendirilmektedir. İmza altına alınan yazıda Okul Öncesi Eğitim için alınan aidatların sadece ?çocukların beslenme, temizlik ve sağlık giderlerinde? kullanılabileceği belirtilmekte oysa ki yönetmelikte diğer hizmetler kalemi de yer almaktadır.

Oysa ki okul öncesi gelirleri okul öncesi için kullanılmak kaydıyla her kalemde kullanılabilir. TEFBİS'e ve e-Okul'da okul öncesi bütçe girişine bakıldığında birçok kalemin yer aldığı görülecektir.

Eğer okul öncesi gelirleri sadece beslenme, temizlik ve sağlık giderine harcanacaksa okul aile birliğinin de bütçesi yoksa okuldaki küçük onarımlar, okul telefonlarının (sabit) ödemeleri, bilgisayar alımı yada onarımı ? nasıl yapılacak?

E-Okul Gider Kalemlerine (Okul Öncesinde Toplanan Aidatlara ait) bir bakalım.

Yani okul öncesi gelirlerinin sadece Beslenme, Temizlik ve Sağlık harcamalarında kullanılacağı doğru değildir.

Okullarda Cep Telefonu Kullanımı;

Okullarda Cep Telefonu kullanılmasının zaruri olduğunu, mutlaka kullanılması gerektiğini savunmadığımızı belirtelim. Bir okul yöneticisi olarak okula tahsis edilmiş bir cep telefonumuzun bulunmadığını da belirtmekte fayda görüyorum.

Burada cep telefonu kullanmaktaki amacın ne olduğu önemlidir. Kişisel amaçlar için kullanılmadığı ve okul bütçesine zarar verecek uygulamalar yapılmadığı sürece sorun yoktur. Kullanım çoğu zaman tasarruf amaçlı olmaktadır çünkü sabit telefondan yapılan aramalarda daha pahalıya mal olabilen görüşmeler cep telefonu ile yapılarak tasarruf edilebildiği gibi Okul öncesi gibi önemli kurumlarda yani veli iletişiminin maksimum olduğu kurumlarda kullanılması kaçınılmazdır.

Örneğin;Veli aranacağında sınıftan dahi çıkamayan öğretmene acil durumlarda okulun cep telefonu götürülebilir ve veli ile görüşmesi sağlanabilir. Okulların sabit telefonları genellikle şehirlerarası görüşmelere kapalı olduğundan veliye ulaşımda yine cep telefonu kullanılabilir. Öğretmen öğrencileri geziye götürdüğünde okulun cep telefonu kendisine tahsis edilebilir acil durumlar için?

Bir zamanlar çok iyi hatırlıyorum bir GSM şirketi 10bin dakika bedava konuşma kampanyası yapmıştı ve o dönemde okullarımız cep telefonu alarak faturalarını düşürmüşlerdi. Gayet de yerinde bir uygulama olmuştu.

Sayın Genel Müdür KOCABIYIK yazısında Okul Öncesi Eğitim Yönetmeliğine atıfta bulunmuştur. Oysa ki tüm kurumlarımızda ayrıca Okul Aile Birliği bütçeleri vardır. Bu bütçeden de cep telefonu kullanılmasını mümkün müdür? Sorusunu da cevaplaması gerekir.

Burada önemli olan Cep telefonunun neden kullanılıp kullanılmaması gerektiğinin ortaya konulması gerekir. Bu gerekçeler ortaya konulduktan sonra olumlu yada olumsuz görüş belirtilmesi daha yerinde bir yaklaşım olurdu. Tabii ki bu durumu suistimal edenler, cep telefonlarını kişisel amaçlar için kullanan, amaç dışı kullanan, sadece müdüre tahsis edilmişçesine yaklaşımlar sergileyen mutlaka olmuştur, olacaktır.

Sayın Genel Müdürün bu konuda yanlış yönlendirildiği kanaatlerimle beraber tüm okullarda uygulamanın aynı olmasının beklenemeyeceği açıktır.

Bu tür konuların detaylı olarak değerlendirilmesi buna göre bir mütalaanın yayımlanması daha yerinde olacaktır. Böylece kurumlar arasında da işbirliği sağlanmış olur.

Bu konudaki bir anımla yazıyı noktalayalım:

Anasınıfı bulunan bir ilköğretim okulunda müdür yardımcısı olarak görev yaparken okula sinema koltuklu toplantı salonu yaptık. İlçenin ilk salonu ve gayet güzel bir salon. Okul Koruma Derneğinde yeterince bütçe olmadığından Anasınıfı gelirlerinden takviye yaptık. Bir gün rutin ziyarette buluna müfettiş salonu çok beğendi ve hangi bütçe ile yaptınız diye sordu. Okul müdürümüz Sayın Ali UZUN Anasınıfı gelirinden deyince; müfettiş ?olur mu anasınıfı gelirini anasınıfından başka yere kullanamazsınız başınız sıkıntıya girer.? dedi. Bunun üzerine okul müdürü ben de bu salonu anasınıfı öğrencileri için yaptım tabelasına da Anasınıfı Toplantı Salonu yazacağım dedi. : ) J

Saygılarımla?

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber