MEB'den burs hizmetleri hakkında açıklama

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Haziran 2011 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Burs ve Yurtlar Dairesi Başkanlığı 20/05/2011 tarihli, 979 sayılı yazıları ile ? 2011 yılı bursluluk hizmetlerine ilişkin işleyişler, İlköğretim ve Orta Öğretim Kurumlarında Parasız Yatılılık, Burs ve Sosyal Yardımlar Yönetmeliği esaslarına göre e-Burs modülü üzerinden yapılacaktır. Buna göre;

A- Parasız yatılılıktan bursluluğa geçiş işlemleri;

1-Merkezi sistem sınavı, özel giriş sınavı, özel yetenek sınavı veya mahalli sınav sonucunda parasız yatılılık hakkı kazanarak, en az bir ders yılı parasız yatılı olarak öğrenim gören ve yatılılığı devam eden öğrencilerden; 2011 ? 2012 öğretim yılından itibaren bursluluğa geçmek isteyenler başvurularını, 06 Haziran ? 31 Temmuz 2011 tarihleri arasında e-Burs modülü üzerinden öğrencinin parasız yatılı olarak öğrenim gördükleri okul müdürlüğüne yapacaklardır.

Bu nedenle;

a) Parasız yatılılıktan bursluluğa geçiş esaslarını bildiren duyuru, en geç 03 Haziran 2011 tarihine kadar ilgili okul müdürlükleri tarafından yapılacaktır.

b) Başvuruda bulunan öğrencinin, başvuru formunun çıktısı alınarak öğrenci velisi ile pansiyondan sorumlu müdür yardımcısı tarafından imzalanacak ve okul müdürü tarafından tasdik edilerek arşivlenecektir.

c) Başvurusu kabul edilen parasız yatılı öğrencilerin e-Burs modülü üzerinden onay işlemleri; 01- 05 Ağustos 2011 tarihleri arasında okul müdürlüklerince, 08 -12 Ağustos 2011 tarihleri arasında ilçe millî eğitim müdürlüklerince, 15 ? 19 Ağustos 2011 tarihleri arasında il millî eğitim müdürlüklerince ve 22 ? 26 Ağustos 2011 tarihleri arasında Bakanlığımızca yapılacaktır.

d) Bakanlığımızca parasız yatılılıktan bursluluğa geçişi onaylanan öğrenciler, 01 Ekim 2011 tarihinden itibaren burslu olmaya hak kazanacaklardır.

2- İlköğretim ve Orta Öğretim Kurumlarında Parasız Yatılılık, Burs ve Sosyal Yardımlar Yönetmeliğinin 17.maddesi gereğince sınavsız parasız yatılılığa alınan öğrencilerin (4/c maddesi hariç) bursluluğa geçiş hakları olmadığından, başvuruları kabul edilmeyecektir.

B-Bursluğun devamı, nakli veya kesilmesi işlemleri;

1-Son sınıf öğrencilerinden okulu bitirenlerin ve ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli duruma düşenlerin bursları, ilgi Yönetmeliğin 28. maddesi gereğince ders yılının sona erdiği tarihi takip eden aybaşında kesilecektir. Bu nedenle, son sınıf öğrencilerinden okulu bitirenlerin veya ortaöğretim kurumları son sınıfta beklemeli duruma düşen öğrencilerin burslulukları, 2011 yılı 2 nci dönem burs ücretlerinin ödenmesini takiben, 01- 08 Temmuz 2011 tarihleri arasında e-Burs modülünün ?Öğrenci Okul ve Burs Bilgileri? bölümündeki ?durumu? penceresindeki ?burslu? ibaresi ?mezun? olarak, beklemeli duruma düşenler ise ?beklemeli? olarak işaretlenip kaydedilmek suretiyle sona erdirilecektir.

2-Özel okula kayıt veya nakil yaptıran öğrencilerin burslulukları resmi okuldan ayrıldığı tarihi takip eden aybaşından itibaren okul müdürlüğünce e-Burs modülü üzerinden iptal edilecektir.

3-İlköğretim kurumlarından burslu olarak mezun olan öğrencilerden ortaöğretim kurumlarına kayıt yaptıranların burs nakilleri kayıt yaptırdıkları resmi ortaöğretim kurumlarınca 30 Eylül 2011 cuma günü mesai bitimine kadar yapılacaktır. Bu öğrencilerin burs nakli yapılırken, e-Burs modülünün ?Öğrenci Okul ve Burs Bilgileri? bölümündeki ?durumu? penceresindeki ?mezun? ibaresi ?burslu? olarak değiştirilerek kaydedilecektir.

C?2011 yılında Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavını kazanarak burslu okuma hakkı kazanan öğrencilerin kayıt işlemleri;

1?2011 Yılı Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavına (PYBS) ilköğretim kurumlarının 5,6 ve 7 nci sınıflarından katılıp burslu okumaya hak kazananların kayıt işlemleri öğrencilerin öğrenim gördükleri ilköğretim kurumlarınca,

2-İlköğretim kurumlarının 8.nci sınıfında sınava girip burslu okumaya hak kazananların bursluluk kayıt işlemleri kayıt yaptırdıkları ortaöğretim kurumlarınca,

3-Ortaöğretim kurumlarının 9, 10 ve 11 nci sınıflarında sınava girip burslu okumaya hak kazananların kayıt işlemleri öğrenim gördükleri ortaöğretim kurumlarınca,

İlgi Yönetmelik ile 2011 Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı Kılavuzunda belirtilen esaslara göre e-Burs modülü üzerinden burs kayıt onay veya ret işlemleri, öğrenci kayıtlarının başladığı tarihten itibaren 30 Eylül 2011 cuma günü mesai bitimine kadar ilköğretim ve ortaöğretim kurum müdürlüklerince gerçekleştirilecektir.

Buna göre burs kazanan öğrencinin;

a) Bursluluk sınavına giriş için, ilgi Yönetmeliğin 19 uncu maddesinde belirtilen belgelerini verdiği okulu değiştirmiyor ise okul müdürlükleri öğrencinin bu belgelerini inceleyecek, maddi durumu uyan ve belgeleri tamam olanların bursluluğunu onaylayacaktır.

b) Bursluluk sınavına giriş için ilgi Yönetmeliğin 19 uncu maddesinde belirtilen başvuru belgelerini verdiği ve bursluluğu kazandığı okuldan başka bir okula kayıt yaptıracak öğrenci ise, eski okuluna verdiği belgelerin tasdikli birer örneğini yeni kayıt yaptırdığı okuluna verecek ve okul müdürlükleri de bu belgeleri inceleyerek, belgeleri tam ve uygun olanların bursluluğunu onaylayacaktır.

c) Öğrenci ailesinin 2010 yılına ait yıllık gelir toplamından fert başına düşen net miktarı 4.950.-TL'nı aşan öğrenciler ile belgelerinde eksiklik bulunan öğrenciler e-Burs modülü üzerinde onaylanmayarak reddedilecektir.

d ) Okul müdürlükleri reddettikleri öğrencilerin red gerekçesini gösteren bir listeyi (Mebbis e-Burs modülü onay listesi ekran raporları arasından alınacaktır) 01 Ekim 2011 tarihinde, öğrencilerin ve diğer ilgililerin görebileceği yer/yerlerde ilan edeceklerdir. Yönetmeliğin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerekmekte olup, burs kazanan öğrencilerin kayıt işlemleri ile ilgili itirazların kayıt süresi içerisinde yapılması şarttır. Yapılabilecek itirazlar sırası ile okul, ilçe ve il milli eğitim müdürlükleri ve Bakanlığımızca kayıt süresi içinde değerlendirilir ve sonuçlandırılır. Gerek kayıt süresi ve gerekse iş takviminde belirlenen işlemlerin süresi içerisinde yapılmaması mazeret teşkil etmeyecektir. Elektronik ortamda gerçekleştirilen kayıtlar için öğrencilerden alınan belgeler ile onaylananlar ve reddedilenlerin listeleri dosyalarında muhafaza edilmek üzere okul müdürlüklerince arşivlenecektir.

e) e-Burs modülü üzerinde yapılacak onay veya red işlemleri; ilçe millî eğitim müdürlüklerince 03 ? 10 Ekim 2011 cuma, il millî eğitim müdürlüklerince ise 10 ? 21 Ekim 2011 cuma günü mesai bitimine kadar tamamlanacaktır. Belirtilen tarihler sonrasında e-Burs modülü üzerinde kurumlar ve ilçe ve il millî eğitim müdürlükleri işlem yapamayacaklardır.

f) İlk defa bursluluk kaydı yapılan; okul, ilçe ve il millî eğitim müdürlükleri ile Bakanlığımızca bursluluğu onaylanan öğrenciler, 01 Ekim 2011 tarihinden itibaren burslu olmaya hak kazanacaklardır.

Bursluluktan yararlanacak öğrencilerin mağduriyetlerine meydan verilmemesi için, kayıtlarda istenen belgeler ve iş takviminin ilan edilmesi ile iş ve işlemlerin titizlikle yerine getirilmesi gerekmektedir.

2011 yılı bursluluk hizmetlerinin yukarıdaki açıklamalar ve ekteki iş takviminin uygulanması hususunda bilgilerinizi ve gereğini önemle arz ve rica ederim.? Açıklamasında bulundu.

Ahmet Kandemir

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber