YİBO'lara 76. maddeden atanan bayan müdür yardımcıları yargıdan döndü

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 01 Haziran 2011 17:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?YİBO'lara bayan müdür yardımcısı atanması konusunda bir değerlendirme? haberimizde Yatılı kız öğrencisi bulunan eğitim kurumlarına bayan müdür yardımcılarının atanması olumlu bir gelişmedir fakat Bakanlığın 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 76. maddesini suistimal ederek bugüne kadar yapmış olduğu Bakan onaylı yüzlerce atama şaibeli olması sebebi ile defalarca yargıya taşınmış ve yüzlerce iptal kararları alınmıştır.

Yatılı kız öğrencisi bulunan eğitim kurumlarına bayan müdür yardımcılarının atanması işlemlerinde de aynı durum söz konusudur.

Çünkü;

1-?Yatılı kız öğrencisi bulunan öğretim kurumlarının kadın yönetici İhtiyaçları, rutine boğulmadan, geciktirilmeden, bu kurumlarda istekli ve gönüllü görev almak isteyenler arasından başvuruları esas alınarak yasaların vermiş olduğu yetkiye dayanılarak ihtiyaçlar çerçevesinde karşılanmıştır.? Açıklamasında bulunan bakanlık yapılan atamalarda duyuruya çıkılmadığını rutine boğulmadan, geciktirilmeden, istekli ve gönüllü görev almak isteyenler arasından atama yapıldığını itiraf etmiş bulunmaktadır. Rutin olarak ifade edilen konu atama ve yer değiştirme yönetmeliğindeki hükümlerdir.

2-?Yatılı ve kız öğrencisi bulunan yatılı ve pansiyonlu eğitim kurumalarında en az bir bayan müdür yardımcısının görev yapması ilkesi kapsamında valiliklerce bakanlığımıza bildirilen isimlerden atama ve görevlendirilme yapılmıştır? Açıklamasında bulunan bakanlık yapılan atamalarda duyuruya çıkılmadığını valiliklerce bildirilen isimlerin atandığını belirtmektedir. Bu konuda valilikler tarafından duyuruya çıkıldığına dair basına herhangi bir bilgi yansımamıştır veya duyuruya çıkan il sayısı çok sınırlıdır.

3- Anayasanın 10 uncu maddesinde yapılan değişiklikle kadınlar ve erkeklerin eşit haklara sahip olacağı, devletin bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlanmakla yükümlü olduğu ve bu maksatla alınacak tedbirlerin eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanmayacağı hükümleri ile 41 inci maddesinde yer alan devletin çocukları koruyucu tedbirler alması hükümlülüğü bağlamında Yatılı kız öğrencisi bulunan öğretim kurumlarına yapılan kadın yönetici atamalarında duyuruya çıkılmadığı için atanmak isteyen diğer bayan adaylara başvurma hakkı tanınmadığı için usulsüzlük bulunmaktadır. Anayasanın 10 uncu maddesinde yapılan değişiklikle kadınlara erkeklere karşı pozitif ayrımcılık hakkı tanınmasına rağmen kadınların diğer kadınlara karşı bir pozitif ayrımcılık hakkı bulunmamaktadır.

4-Yatılı ve kız öğrencisi bulunan yatılı ve pansiyonlu eğitim kurumlarında en az bir bayan müdür yardımcısının atanması işleminde duyuruya çıkılarak başvuru yapan bayan adaylar arasından Ek?2 puanına göre atama yapılması gerekirken 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 76. maddesi kapsamında atamalar yapılmıştır. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 76. maddesi kapsamındaki atamalar hakkında yüzlerce iptal kararları bulunmaktadır.

5-Bu atamalarda aynı kuruma birden fazla kişinin istekli ve gönüllü görev almak isteyerek başvurması halinde hangi kriterlerin gözetildiği, neye göre atama yapıldığı ise bilinmemektedir.

Yorumunda bulunarak bu tür atamaların yargıdan döneceğine işaret etmiştik.

İlk yargı kararı İzmir'den geldi;

Ahmet Kandemir

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber