Yüz bine yakın başvuru var ama 30 bin atamayı beceremiyoruz

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun ve MEB Personel Genel Müdürlüğünün hatalarına bir çok kez dikkat çektik. Ancak değişen bir şey olmadı. Son 30 bin kadrolu atamasında da, MEB yine adayları mağdur etti. 100 bin başvuru olmasına rağmen bin 500 kadro boş kaldı. Yine Felsefe grubu öğretmenleri tek alandan tercihe zorlandığı için, felsefenin taban puanı 70 olmasına rağmen, daha fazla şansım olur diye rehberliğe yönelenler, 75 puanla da olsa açıkta kaldı.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Haziran 2011 00:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son Öğretmen Atamalarındaki Skandallar?

MEB, 1 Haziran 2011'de 30 bin öğretmen alımı için düğmeye bastı. Bu atama işleminin sonuçları şu şekildedir:

İlk Atama Kontenjan:26845, Atanan Öğretmen:26499

Açıktan ve Kurumlar Arası Yeniden Atama Kontenjanı :2100, Atanan Öğretmen:1227

Açıktan İlk Atama, Kurum İçi ve Kurumlar Arası İlk Atama Kontenjanı:900 Atanan Öğretmen:746

Millî Sporcu Kontenjanı :155 Atanan Öğretmen:Henüz belli değil.

Yani;

Toplam Kontenjan 30bin. Atama yapılan kontenjan (155 Milli Sporcunun da atandığını sayarsak) 28627. Yaklaşık 1500 kontenjan boş kalmış.

Evet bunca insan iş, bunca okul ve öğrenci öğretmen beklerken 1500 kontenjan boş kaldı. Yüz bine yakın başvuru var ama 30bin atamayı beceremiyoruz ve 1500 kontenjan boş. Tamam bu boşluk bazı alanlarda öğretmen bulunamaması kaynaklı fakat MEB istedikten sonra bu kontenjanları başka alanlara aktarma yetkisine sahip. Yönetmelik madde 17)? ?(7) Atama çeşitlerine ve alanlara göre belirlenen kontenjandan daha az sayıda başvuru olması durumunda artan kontenjan, öğretmen ihtiyacı çerçevesinde diğer atama çeşitlerine ve alanlara aktarılabilir.?

Bunu istediği zaman zaten yapıyor. Bu atamada da yaptı.Hemen Örnek verelim:

İlk atama Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni 1501 alınacakken 1408 kişi alınmış. 45 taban puanla tabii ki 1501-1408=93 İlk atama kontenjanı boş kalmış.

Aynı alanda diğer atama çeşitlerinden ise;

Açıktan ve Kurumlar Arası Yeniden Atama Kontenjanı :117, Atanan Öğretmen Sayısı:370

Açıktan İlk Atama, Kurum İçi ve Kurumlar Arası İlk Atama Kontenjanı:150, Atanan Öğretmen Sayısı:12

Şimdi bu alanda 1668 Öğretmen alınacakken toplamda 1408+370+12=1790 Öğretmen alınmış. Yani 1790-1668=122 fazla?

Sakın ola ki MEB'e Din Kültürü Ahlak Bilgisi Öğretmeni alınmasına karşı olduğumuz düşünülmesin. Biz bu alandaki taban puanın 45'lere düştüğü bir dönemde, en çok alımların bu alana yapıldığı bir dönemde, temel bilimlere daha çok kontenjana ihtiyaç duyulduğu Matematik Öğretmenliğine bile 85 puanla atama bekleyenin bulunduğu bir dönemde tasarrufun daha objektif kullanılmamasına karşıyız.

Bu olay bile başlı başına bir skandaldır. Ama koltuktan başka dünyaları olmayana bu laflar boştur.

Bu atamadaki çelişkiler, yanlışlıklar bununla da sınırlı değil.

Bakınız Felsefe grubu öğretmenlerini Rehberliğe ve bir çok alan öğretmenini Teknoloji Tasarım'a atamaya karar veren MEB'i daha ilk gün uyardık ve ?MEB, değişiklik yaptığı 2 branşta, adayları şansa terk etti? başlığıyla dedik ki;

?Şimdi Rehberliği tercih edeyim deseniz bu kez de kaç Rehberlikçi boşta, kaç kişi başvurur kestiremiyorsunuz yani yine açıkta kalma riskiniz var. Rehber öğretmenliğe atandığımızı düşündüğümüzde de daha iyi şartlarda alanınız olan Felsefe öğretmenliğini kaçırma riskine tabisiniz.?

Ve devam ettik cümlelere özetle;

Bu öğretmenlerin kendi alanlarına da başvuru hakkı verin yoksa mağdur edeceksiniz. Kişiyi şansına telsim edeceksiniz. Adeta kumar oynatacaksınız. Ama dinletemedik ve aynen oldu. Hatta daha kötüsü oldu.

75 puanlı Felsefe öğretmeni MEB iki alandan da tercih yapmasına izin vermediği için Kontenjanı daha fazla olan Rehber Öğretmenliğe başvurdu. Yani "kazanma şansım daha yüksek" diye düşündü ve buradan şansını denedi. Çünkü 226 Felsefe, 1194 Rehber Öğretmen alınacaktı. Felsefenin taban puanı 70 Rehberliğin sıfır idi. Sonuçta ne oldu biliyor musunuz? 75 Puanla Rehberliği seçen bu öğretmen açıkta kaldı. Ama Felsefe'ye 70 puanla öğretmen atandı. Bırakın atanmayı bunun sonucu olarak Felsefede onlarca kadro boş kaldı. Evet yanlış anlamadınız kontenjan boş, öğretmen boşta kaldı?

Aynı durumun kadro boş kalmasa da yanlış ata oynadığı için yüksek puanla açıkta kalan öğretmen olduğundan Teknoloji Tasarım'da da örneklendirebiliriz.

Şimdi bu da mı skandal değil? Bu da mı işbilmemezlik değil? Ülkenin eğitiminin kimlere teslim edildiğini, bizleri kimlerin yönettiğini sizin takdirinize bırakıyorum. Bakınız samimiyetle ifade edeyim ki bizi yöneten bazı insanlar gerçekten samimiler, iyi niyetliler bir şeyler yapmak istiyorlar buna inanıyorum. Kamyoncu da 5 ton alan kamyonuyla 10 ton taşımak istiyor ama taşıyamıyor. Çünkü kamyonun kapasitesi belli? İyi niyetli olabilirsiniz, samimi olabilirsiniz ama bu hiçbir şeyi çözmüyor.

MEB'in bu hafta boş kalan kadrolara ek atamayı yapması ve bu atamalarda biraz daha objektif davranması ümidiyle?

Saygılarımla?

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber