Haksız yere 3.5 yıl hapis yattı, 11 bin 389 TL tazminat kazanabildi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Mart 2012 12:28, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Konya'nın İçeriçumra beldesinde öldürülen 56 yaşındaki Ali Haydar Aslan'ın katil zanlısı olarak tutuklanan ve 3,5 yıl cezaevinde yattıktan sonra, gerçek katillerin yakalanmasıyla masum olduğunu ispatlayabildi. Şakir Akça, haksız yere hapis yattığı 3.5 yıl için Adalet Bakanlığı'ndan ise sadece 11 bin 389 TL tazminat kazanabildi. Cezaevinde yattığı 3.5 yıl içinde evini satan, işini kaybeden ve ailesi dağılan Akça, hükmedilen tazminata tepki gösterdi.

Haksız yere hapis yattığı 3,5 yılın ve bu süre içinde kaybettiklerinin değerinin bu olmadığını belirten Şakir Akça, yerel mahkemenin açtığı tazminat davasında verdiği maddi ve manevi tazminat rakamlarına itiraz ettiğini ve Yargıtay'ın da kararı bozduğunu belirtti. Akça, ?Yapılan itirazı değerlendiren Yargıtay, karar verilen maddi tazminatın yasal faizinin tazminat davasının açıldığı tarihten itibaren geçerli olmak suretiyle hesaplanmasını isteyerek onarken, manevi tazminatı ise az bularak kararı bozdu. Yargıtay, yerel mahkemenin hükmettiği 5 bin lira manevi tazminatın yükseltilmesini istedi. Ancak manevi tazminat en fazla 3 bin TL daha yükselir. Bu 3,5 yılın bedeli mi?'' diye sordu.

Cinayet şüphesiyle gözaltına alınmasından sonra yaşadıklarını da anlatan Akça, "2001 yılının ekim ayında İçeriçumra beldesinde bir cinayet işlendi. Bu cinayetten sonra ben ve yeğenim Erol Akça ve arkadaşımız İhsan Sayaner gözaltına alındık. Cinayeti işlediğimiz iddiasıyla jandarmada işkence altında 7 gün ifademiz alındı. Mahkemeye çıkarıldık ve tutuklandık. Daha sonra Abdullah Günay ile Aziz Günay katil zanlısı olarak yakalandı. Buna rağmen biz serbest kalmadık. Konya 1'nci Ağır Ceza Mahkemesi, 3 yıl 2 ay sonra beni ve yeğenim Erol Akça'yı suçsuz bularak tahliye etti. Abdullah ve Aziz Günay kardeşler ile İhsan Sayaner'e ömür boyu hapis cezası verdi." şeklinde konuştu.

Mahkeme süresince işini kaybettiğini ve evini satmak zorunda kaldığını belirten Akça, "İçeride yattığım 3,5 yılın hesabını sormak için Adalet Bakanlığı'na 100 bin TL'lik tazminat davası açtım. Dava sonuçlandı ve 6 bin 389 TL maddi, 5 bin TL de manevi tazminat ödenmesine karar verildi. Davayı Yargıtay'a gönderdik. Yapılan itirazı değerlendiren Yargıtay maddi tazminatın yasal faizinin tazminat davasının açıldığı tarihten itibaren geçerli olmak suretiyle onarken, manevi tazminatı ise az bularak bozdu. Manevi tazminatın yükseltilmesini istedi. Şimdi yeniden dava görülecek. Ama mahkeme ancak 2-3 bin TL daha manevi tazminatı yükseltir. Ama olaydan sonra benim hayatım alt üst oldu." dedi.

"KİMSE İŞ VERMİYOR"

İşini, ailesini ve kariyerini kaybettiğini dile getiren Şakir Akça şunları söyledi: "İşim yok, yiyecek ekmeğim kalmadı. Ailem dağıldı. 3,5 yıl hapiste yattım ve 11 bin lira para veriliyor. Dava da henüz bitmedi. Manevi tazminat yükseltilse bile en fazla 3 bin TL daha yükselir. Artık kimse iş vermiyor bana. Bu kadar olay yaşadıktan sonra alacağım tazminatla en azından bir iş yeri açmak istedim. Ama o da olmadı. Arkadaşımın iş yerinde yatıp kalkıyorum ve hayat mücadelesi veriyorum. Benim günahım neydi de bunlar başıma geldi. Bu olaydan önce evim, ailem, eş ve dost ortamım vardı. Hepsi bitti. Devletin bana sahip çıkmasını istiyorum."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber