Dinçer: SBS'ye ihtiyaç kalmayacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Mart 2012 09:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, herkesin SBS sınavlarından, öğrenci seçmeye dayalı sınavlardan, dershane esaslı bir yapılanmadan rahatsız olduğunu belirterek, ''Bunu kaldırmanın yolu nedir- Bunu kaldırmanın yolu fırsat eşitliğini artırmak ve çocuklara fen lisesine gitme ihtiyacı, sosyal bilimler lisesine gitme ihtiyacını ortadan kaldırmaktır'' dedi.

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran, ''İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi''nin görüşmelerine verilen aranın ardından devam edildi.

CHP milletvekilinin teklif ile imam hatip liselerinin orta kısımlarının açılıp açılmayacağını sorması üzerine Dinçer, şunları söyledi:

''Meseleye imam hatip okullarının orta kısımlarının açılması meselesi olarak bakıyorsanız, birileri de açmama meselesi gibi bakıyorsa o zaman bu mesele eğitim sisteminde ideolojik tartışmaları devam ettirecek bir sorun olarak kalır. Eğer siz tek başına liseye bağlı bir ortaokul tasarlarsanız, o zaman daha ortaokulun hemen başında pek çok çocuğumuza imam hatip okulunu, meslek lisesini seçmek zorunda bırakırsınız. Yapılmak istenen şey bu değil. Burada yapılan düzenlemeler, Türk eğitim sistemini giderek demokratikleştiren, esnekleştiren, çocuklarımıza kendi kabiliyetlerine göre seçme imkanı veren bir yapı oluşturuyor. Bu yapı içinde isteyen çocuk da din derslerini ağırlıklı olarak seçerek imam hatip okulunun orta kısmı gibi okuyup lisesine devam edebilir. Bunu aldığı halde başka bir liseye gitmek istiyorsa gitsin, kimse onun önünü kesmemeli ya da başka bir ortaöğretimde bir çocuk başka bir takım tercihler almışsa, o tercihlerden sonra kendisi başka bir mesleki alana geçmek istiyorsa gidebilmeli. Bunu ikinci dörtte asla şekillendirmeyi düşünmüyoruz. Üçüncü dörtte şekillendirebileceğimiz ama üçüncü dörtteki şekle de uygun olarak çocukların kendi kabiliyetleri ile seçimlik dersler alabileceği bir mekanizma tasarlanıyor.''

Dinçer, her kademede esnekliğin olacağını, öğrencilerin başka bir bölüme geçmek istemesi durumunda o bölümün gerekli derslerini alarak söz konusu bölüme geçebileceklerini de söyledi.

-Meslek liselerinde modül sistemi-

Bakan Dinçer bazı liselerin kapatılacağına ilişkin soru üzerine de ''Türkiye'de hepimiz SBS sınavlarından, öğrenci seçmeye dayalı sınavlardan rahatsız mıyız- Herkesin dershaneye gitmesinden muzdarip miyiz- Dershane esaslı bir yapılanmanın eğitim sistemine zarar verdiğini hep beraber kabul ediyor muyuz- Bunu kaldırmanın yolu nedir- Bunu kaldırmanın yolu, fırsat eşitliğini artırmak ve çocuklara fen lisesine gitme ihtiyacı, sosyal bilimler lisesine gitme ihtiyacını ortadan kaldırmaktır'' diye konuştu.

Bunun yapılması için ortaöğretim ikinci kademede temel dersleri alan çocuklara ilgisine ve kabiliyetine göre seçmeli derslerin verileceğini anlatan Dinçer, şunları kaydetti:

''Ortaöğretime geldiğinde çocuk, fen kabiliyeti varsa fen lisesine gitme yerine bulunduğu lisede fen derslerini alabileceği bir programı ona sunacağız. Çünkü orada fen dersi öğretmenimiz olacak, zaten var. Zaten çoğu kez bu öğretmenlerin onlara ders verecek potansiyelleri de var. Yine aynı yerde öğrencimize biz sosyal bilimler lisesinde alabileceği dersi verebilecek potansiyeli ve programı yapabilecek durumdayız. Aynı yerde güzel sanatlar için ayrıştırma yapabilecek durumdayız. Aynı yerde spor için yönlendirebilecek durumdayız, aynı yerde imam hatip okulu için de ayrıştırabilecek durumdayız. Bütün bunları yapmayı başardığımızda SBS sınavına ihtiyaç kalacak mı- Kalmayacak.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber