Sahte diploma çetesine baskın: 8 kişi tutuklandı

Diyarbakır polisi, Diyarbakır başta olmak üzere İstanbul ve Muş'ta sahte diploma hazırlayan şebeke üyelerine eş zamanlı operasyon düzenledi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 25 Ocak 2013 13:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sahte diploma çetesine baskın: 8 kişi tutuklandı

Diyarbakır polisi, Diyarbakır başta olmak üzere İstanbul ve Muş'ta sahte diploma hazırlayan şebeke üyelerine eş zamanlı operasyon düzenledi. 16 kişilik şebeke üyelerinden 8'i tutuklanırken, 3'ü hakkında adli kontrol kararı verilirken, 5 kişi ise serbest bırakıldı. Şebeke üyelerinin, ehliyet almak ve hemşirelik yapmak için yeterli eğitimi olmayan kişilere sahte diploma düzenlediği ortaya çıktı. Polis, Diyarbakır'da çeşitli tarihlerde ehliyet sınavına giren 18 bin kişinin evrakını incelemeye aldı.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne bağlı Mali Şube ekipleri, sürücü kurslarına yönelik çalışma başlattı. Mali şube ekipleri yaptıkları çalışmalarda Bismil İlçesi'nde özel bir sürücü kursu sahibi Ş.Ö.'nün liderliğinde, suç işlemek amacıyla örgütlü bir yapının faaliyet yürüttüğünü belirledi. Suç örgütünü yaklaşık 3 ay takibe alan polis, örgüt üyelerinin, 20.10.2012 ile 15.12.2012 tarihleri arasında düzenlenen ehliyet sınavlarında, sınava girmesi gereken adayların yerine 'Joker' tabir edilen başka bir kişinin girmesini sağlayarak, cep telefonuyla da kopya gönderdiği, ayrıca sürücü belgesi alabilmek için yeterli eğitim seviyesine sahip olmayanlara da sahte diploma ve öğretim belgesi düzenledikleri belirlendi.

BAŞKA MESLEK GRUPLARI İÇİN DE BELGE DÜZENLEDİLER

Araştırmasını genişleten polis, suç örgütünün yüksek maliyetlerle başka meslek grupları için de sahte diploma hazırladıklarını da belirledi. Polis Diyarbakır'ın Bismil, Kayapınar, Bağlar, Sur, Yenişehir İlçeleri ile İstanbul ve Muş illerinde eş zamanlı operasyon düzenleyerek 16 kişiyi gözaltına aldı. Şebeke elemanlarının ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda sahte nüfus cüzdanı, çok sayıda gerçek nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, sahte olduğu değerlendirilen diplomalar, öğrenim belgeleri ele geçirilerek bunlara el konuldu.

SAHTE HEMŞİRE DİPLOMASIYLA 6 AY HASTANEDE ÇALIŞMIŞ

Yapılan baskında ele geçen sahte diploma ve öğrenim belgelerinin fotokopilerini inceleyen polis ilginç bilgilere ulaştı. Sahte diplomalar arasında; bir yüksek okuldan mezun gösterilen hemşirelik diplomasına rastlayan polis, diplomada adı geçen kişiyi araştırmaya başladı. Yapılan araştırma sonunda, diplomanın düzenlediği kadının Diyarbakır'da, özel bri hastanede yaklaşık 6 ay görev yaptıktan sonra hastane yetkilileri tarafından işten çıkarıldığı tespit edildi.

8 KİŞİ TUTUKLANDI

Çete lideri Ş.Ö. ile birlikte gözaltına alınan 16 kişiden 8'i, çıkarıldıkları mahkemede, "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek ve üye olmak, örgüt faaliyeti çerçevesinde resmi belgede sahtecilik, özel belgede sahtecilik, resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan, görevi kötüye kullanarak menfaat temini" suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderildi. 3 şüpheli hakkında ise aynı suçlardan adli kontrol kararı verilirken, 5 şüpheli ise mahkemece yapılan ilk sorgularının ardından serbest bırakıldı.

18 BİN KİŞİNİN EHLİYETLERİ İNCELENİYOR

Şebek elemanlarının 2008 yılından itibaren sürücü kursunu işlettiğini belirleyen polis ekipleri, ehliyet sınavına giren 18 bin kişinin öğrenim belgesi ve diplomalarını incelemeye aldı. Araştırma sonucunda usulsuz belgelerle ehliyet aldıkları tespit edilen kişilerin ehliyetlerinin iptal edileceği ifade edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber