Öcalan BDP'lileri yerden yere vurdu/ Video

BDP'lilerin Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşmeyle ilgili olarak şok detaylar ortaya çıktı. Öcalan bu görüşmeye Selahattin Demirtaş ile Ahmet Türk'ü neden istemedi? Altan Tan'ı hangi gerekçeyle fırçaladı? Aysel Tuğluk ve Gültan Kışanak'ı yerin dibine sokan Öcalan'ın Ahmet Türk'le ilgili söyledikleri gündeme bomba gibi düşecek

Haber Giriş : 26 Şubat 2013 07:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kanal A Genel Yayın Yönetmeni Alper Tan Osman Yılmaz'ın sunduğu Haber Merkezi programına katıldı.

Tan, Abdullah Öcalan'ın bağımsızlık, özerklik gibi bir talebinin olmadığını, anadilde eğitim gibi bir talebin de kesinlikle olmadığını, bunu dışarıdan dile getirenlerin, süreci provoke etmek için söylediklerini belirtti.

Alper Tan, İmralı - BDP heyeti arasında geçen konuşmaları şu şekilde aktardı:

DEVLET, BU GÖRÜŞMELERDE ABDULLAH ÖCALAN'LA ANLAŞMIŞ DURUMDA

Anlaşılan konuların ilk aşamasını atlattığımızı söyleyebiliriz. Anadilde savunma yürürlüğe girdiğinde PKK eylemsizlik ilan edecekti. Anadilde savunma Meclis'ten geçti, Cumhurbaşkanı da onayladı ve PKK fiilen eylemsizlik sürecini yürütüyor.

İkinci aşaması şuydu:

Devlet, 4. yargı paketi dediğimiz düzenlemeler arasındaki bazı konuları düzenleyecek. Silaha bulaşmamış KCK'lıların, düşünce suçu işlemiş gibi görülen KCK'lıların serbest bırakılmasını içeren bir düzenleme yapılacaktı. Bu da şu anda mecliste. Bu düzenleme de ilerleyen günlerde yürürlüğe girecek. Böylece KCK'lıların önemli bir kısmı bu düzenlemelerden yararlanarak serbest kalacak. Bundan sonra güçlerini mayıs sonuna kadar yurt dışına çıkaracak.

PKK 11 TEMMUZ'DA SİLAH BIRAKACAK

Yeni anayasada etnik ve ideolojik vurgular olmayacak. Bütün vatandaşları eşit tutan etnik ve ırki ideolojik vurgulardan uzaklaştıran bir anayasa metni hazırlanacak haziran sonuna kadar. Bu çerçevede referanduma girip yürürlüğe girmese bile, bu konuda Meclis'ten bir irade çıktığı takdirde 11 Temmuz'da PKK Kongresi'nde silah bırakma kararı alınacak ve bu kararı da Eylül veya Ekim ayının sonuna kadar tamamlayacak. Ana süreç bu.

ABDULLAH ÖCALAN KİMLERLE GÖRÜŞMEK İSTEMEDİ?

Benim kanaatime göre, Selahattin Demirtaş ve Ahmet Türk gibi isimlerle Abdullah Öcalan görüşmek istemedi. Bunun sebebine gelince... Bu iş umulduğu şekilde başarıya ulaştığı takdirde bu süreçte rol alacak Kürt aktörler de ön plana çıkacaklar. Dolayısıyla ön plana çıkacak isimlerin doğru isimler olması gerekiyor. Kafası karışık, zikzak yapan, hatta bu sürecin çözüme kavuşmasını kesinlikle istemeyen ama istiyormuş gibi yapan kişilerin kesinlikle ön plana çıkmaması gerekiyor. Ahmet Türk'ün kafası karışık, Selahattin Demirtaş da kerhen barış veya çözüm istiyor. Çünkü bunlar büyük bir siyasi ve ekonomik rantın üzerinde oturuyorlar. Çözüm süreci başarıya ulaştığında Selahattin Demirtaş gibi kandan beslenen, PKK'yı, terörü bahane ederek kendine konum sağlamış olan kişilerin bu konumları artık muhafaza edilemeyecek. Dolayısıyla da bunlar bu pozisyonun devamı için çözümsüzlüğün sürmesini daha çok arzu ederler.

İMRALI'DA NASIL BİR HAVA VARDI?

Medyada görüşmenin sıcak bir havada geçtiği söylendi ama ben buna katılmıyorum. Güvendiğimiz kaynaklarımız görüşmenin hiç de gösterildiği şekilde olmadığını gösteriyor. Peki nasıl oldu?

Öncelikle görüşmenin 9 saate yakın sürdüğünü belirtelim. Orada BDP'den 3 kişi, Milli İstihbarat Teşkilatı'ndan da 2 kişi vardı. Görüşmeler sırasında MİT görevlileri de orada bulunuyorlardı. BDP'liler Abdullah Öcalan'la baş başa görüşmediler. Bu, en baştan beri biliniyordu.

Bize gelen bilgiler görüşmelerin baştan sona Abdullah Öcalan'ın ezici bir üslup kullanarak geçtiği şeklinde. Hatta yer yer onları aşağılayan ifadeler var. Özellikle Pervin Buldan'ı ve Altan Tan'ı muhatap alarak. Orada en rahat kişi anladığımız kadarıyla Sırrı Süreyya Önder. Diğerlerine daha çok yüklendiği anlaşılıyor.

ALTAN TAN'A FIRÇA

Öcalan, Altan Tan'a karşı şu ifadeleri kullanmış:

"Sen babanın ruhunu incitiyorsun. Senin baban böyle bir adam mıydı? Senin baban, kalbi Allah Allah, peygamber peygamber diye çarpan bir adamdı. Sen ne yapıyorsun? Sen para ve siyaset uğruna babanın ruhuna ters düşecek işler yapıyorsun. Sana yakışıyor mu bu?"

ÖCALAN'IN YAKLAŞIMLARI BDP HEYETİNİ ŞAŞIRTTI

Görüşmeler sırasında Abdullah Öcalan bir bölge ve dünya siyaseti perspektifi ortaya koymuş. Dünya'nın ve Türkiye'nin nereye doğru gittiğini belirleyen konuşma yapıyor, ondan sonra detaya giriyorlar. Artık devletin değiştiğini, eskiden bu devleti yanlış isimlerin yönettiğini ve Türk-Kürt kavgasının bu sebepten başladığını, şimdi devletin kendisine çekidüzen verdiğini, hatalardan vazgeçtiğini, hatta sadece kendi halkıyla barışmanın ötesinde komşu ülkelerle de iyi ilişkiler kurarak büyüyen bir Türkiye sürecinin yaşandığını ifade ediyor. Bölgede çok daha farklı, iyi gelişmeler olacağına vurgu yapıyor. Türkler'in ve Kürtler'in geleceğinin birlikte hareket etmekten geçtiğini, Kürtleri sadece Türkiye sınırları içerisindeki Kürtler gibi görmemek gerektiğini, Irak'taki Suriye'deki Kürtleri de göz önünde bulundurarak hareket etmek gerektiğini söylemiş. Bu şekilde konuşunca Pervin Buldan'ın kafası karışıyor ve şöyle bir ifade kullanmış Öcalan'a: "Sayın Başkan sizi dinlerken sanki bir devlet yetkilisini dinliyormuş gibi hissettim"

Bunun üzerine Öcalan kızıyor Buldan'a ve "ne bekliyordun" diyor. "Biz 30 seneye yakındır savaşıyoruz ve bu uğurda 100 bine yakın Kürt heba edildi. Şu anda onların acısını ben yüreğimde hissediyorum. Silahla nereye gelebildik, savaşarak ne elde ettiğimizi zannediyorsun? Sonuç olarak geldiğimiz noktayı savaşarak mı elde ettiğimizi düşünüyorsun? Neticede şu anda gelinen süreç İslamcı bir partinin uygulamalarıyla düzeltiliyor. Buna destek olmak gerekmez mi" diye çıkışıyor Pervin Buldan'a.

Pervin Buldan da bunun üzerine, "biz ne elde ettik de çözüm sürecini kabul ediyoruz, anlaşıyoruz. Ben bu uğurda eşimi kaybettim diyor. Öcalan da ona karşılık olarak da, "ben neyi kaybettim? Gençliğimi, bütün ömrümü bu uğurda feda ettim. Şimdi de 14 senedir bu dört duvar arasında yaşamak zorundayım. Dünyanın nereden gelip nereye gittiğini ben bu dört duvar arasından görüyorum da siz görmüyor musunuz, farkında değil misiniz bu değişiklikleri" diye azarlamış Pervin Buldan'ı.

Görüşmenin baştan aşağı gergin bir havada geçtiği ifade ediliyor.

BDP heyeti yanlarında 2 tane rapor götürmüş. "Biz de Kürtlerin beklentilerini içeren, gösteren bir çalışma yaptık" diyerek Abdullah Öcalan'a uzatmışlar. Öcalan da raporu okumadan, "ne bu! Bana akıl vermeye mi geldiniz! Siz buraya, benim isteklerimi, talimatlarımı muhataplarına götürmek için geldiniz. Burada bakılacak bir şey yok. Her şey netleşmiş vaziyette. Biz anlaştık, ne yapılacağı belli. Sadece siz bu söylediklerimi muhataplarına anlatın ve halkı, örgütü buna hazırlayın. Siz bunun için geldiniz" deyip o iki raporu önlerine bırakmış.

"AYSEL'LE GÜLTAN EVLERİNDE BULAŞIK YIKASIN"

"Aysel Tuğluk'u yıllarca kafası çalışıyor diyerek avukatım olarak çalıştırdım, ona güveniyordum. Ama ne o! Aysel'le Gültan gidiyor dağdaki gerillalarla kucaklaşıyor. Onlar gerillalarla kucaklaşmak için mi TBMM'ye gittiler, milletvekili seçildiler. Gerillalarla kucaklaşarak Kürtler'e ne kazandırdıklarını zannediyorlar. Onlarla kucaklaşanlara devletin nasıl hareket edeceğini bilmiyorlar mıydı, ne elde ettiler acaba. Gültan'la Aysel'e söyle evde bulaşık yıkasınlar artık!"

ÖCALAN BDP'DEN MEMNUN DEĞİL

Öcalan BDP'nin yürüttüğü siyasetten memnun değil. Bu sebeple BDP heyetine:

"Siz benim dediklerimi muhataplarına ulaştıracaksınız ve çalışmalarınızı yapacaksınız. Odadaki televizyonu devlet niye koydu biliyor musunuz? Benim sizin ne yaptığınızı net olarak görmem için koydular. Ne yapacağınızı buradan izleyeceğim" diyor.

AHMET TÜRK'E DE YÜKLENDİ

Abdullah Öcalan Ahmet Türk'le de ilgili olarak şunları söyledi:

"Ahmet Türk geldi benimle konuştu. Mesajlarımı iletmesi gerekirken Başbakan'ı eleştirdi. Niye? Çünkü Ahmet Türk bakıyor. Acaba devletin Kürtler'e tanıdığı hakları ben Ahmet Türk olarak kendi aşiretime tanıyacak mıyım? Ben aşiretime o demokratik hakları tanıyabilir miyim diye düşündü. Bu ona zor geldi. Bu sebeple süreci bozmak için Başbakan'ı eleştiriyor. Çünkü kendisi aşiretine o hakları tanımayacak."

ÖCALAN ÖRGÜTÜN AVRUPA KANADINDAN NE İSTİYOR?

PKK'nın mal varlıklarının hızlıca tespit edilmesini ve güvenilir 3-5 kişi üzerinde bunların toparlanmasını istiyor. Avrupa'daki militanların tam sayısını, bunların ne kadarının teröre bulaştığının, kaç tanesinin Avrupa'da kalmak istediğinin kaç tanesinin Türkiye'ye gelmek istediğinin listelerinin çıkarılmasını istiyor. Ve örgütün bu sürece hazırlanmasını istiyor.

DEVLET'İN ELİNDEKİ TUTSAKLAR KİM?

Alper Tan, Öcalan'ın devletin elindeki tutsaklar diyerek kimleri kastettiği konusundaki düşüncelerini de şöyle aktardı:

"Devletin elindeki tutsaktan kasıt ne Abdullah Öcalan, ne KCK'lılar ne de PKK'lılar. Bunların hiçbirisi değil. O zaman bunlar kim? Ben bunların dışında bir şeyden bahsettiğini düşünüyorum. Sadece kimler olmadığını söylüyorum. Kamuoyuna yansımayan bir şeyi kastettiğini düşünüyorum. Ne olduğunu zaman gösterecek"

Kanalahaber.com

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber