30 yılını dolduran memur, re'sen emekli edilebilir mi?

Kamu kurumları lüzum görmeleri durumunda 30 yılını doldurmuş memurlar emekli edebilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 18 Şubat 2015 09:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
30 yılını dolduran memur, re'sen emekli edilebilir mi?

Emekli Sandığı Kanununun 39. maddesine göre, 30 hizmet yılını tamamlamış olanlar kurumlarınca lüzum görüldüğünde yaş kaydı aranmaksızın resen emekli edilebilir. Kanun maddesi tam olarak şu şekildedir:

"Madde 39 - Emekli aylığı aşağıdaki hallerde bağlanır:
Seçilmiş belediye reisleri ve vilayetlerin daimi komisyon azaları hariç olmak üzere, 30 hizmet yılını tamamlamış olanlar kurumlarınca lüzum görüldüğünde yaş kaydı aranmaksızın re'sen,"

LÜZUM NE DEMEKTİR?

- Kanun maddesine göre, kurumlar, 30 hizmet yılını tamamlamış Devlet memurlarını lüzum görmesi durumunda yaş kaydı aranmadan resen emekliye ayırabiliyorlar.

- Ancak, 30 hizmet yılını doldurması nedeniyle kurumları tarafından lüzum görmesi nedeniyle resen emekli olanlara kesinlikle sadece 30 yıl hizmetleri olması nedeniyle aylık bağlanamıyor, bu kişilere ancak 61 yaşlarını dolduracakları zaman aylık bağlanabiliyor. 30 hizmet yılı olan memuru kurumu 50, 53, 54 gibi 61 yaşını doldurmadan önce resen emekliye sevk ederse 61 yaşını doldurana kadar sosyal güvenlik kapsamında emekli sayılmamaktadır.

- Burada tartışılması gereken konu 30 hizmet yılını doldurmuş bir memuru lüzum görmesi durumunda resen emekliye sevk edebilir mi? Lüzum görmesinin kapsamı nedir? Nasıl tespiti gerekir?

5434 sayılı Kanunun bu hükmü, Kamu İdaresine resen emekliye sevk etme yetkisini vermiş olması her kamu idaresinin memuru gereksiz yere emekliye sevk etme yetkisi vermemiş olduğunu ve bu yetkinin kamu idaresine sınırlı bir yetki verdiğini anlamaktayız.

Memur çalışamayacak derecede ise, görevini tam yapmıyorsa (tam yapıp yapılmadığının da bir tespiti gerekir) kamu idaresi resen emeklilik yetkisini kullanabilir diye düşünüyoruz, ancak kesin bir tespit yoksa keyfi olarak bu yetkisini kullanamayacağını da değerlendirmekteyiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber