Darbe gecesinin Şırnak halleri

Darbe girişiminde Şırnak'ta yaşananlara ilişkin Adana'da görülen dava dosyasına, tüm telsiz dökümleri de eklendi. Kayıtlara göre, ihanette yer almayan komutanlar kalkışmanın ilk anlarında her ihtimale karşı korucuların silah ve telefonlarının alınmasını istedi. Hakkari'den kalkan bir helikoptere karşı da mevzi alınması ve karartma uygulanması talimatı veriliyor

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 04 Aralık 2017 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Darbe gecesinin Şırnak halleri

KENAN BUTAKIN

Şırnak'ta 15 Temmuz'da yaşananlara ilişkin 385 sanığın yargılandığı dava dosyasına, kanlı hain kalkışmanın yaşandığı geceye ilişkin emniyetin 'Telsiz bant kayıt çözüm tutanağı' da eklendi. Ankara'ya doğru yola çıkarılan ve Cizre'de engellenen askerlerle ilgili Adana 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya eklenen telsiz tutanağında, yaşanan panik ile mücadele gözler önüne serildi. Telsiz dökümlerine göre, darbe girişimin ilk anlarındaki panikte her ihtimale karşı korucuların da silah ve telefonları alındı. Kayıtlarda, Hakkari'den kalktığı belirtilen bir helikoptere karşı da mevzi alınması ve şehrin belirli noktalarında karartma uygulanması talimatı veriliyor. İşte o konuşmalar;

23.55: Tüm mevzideki arkadaşlara sesleniyorum. Yanında korucu olan görevlilerin silahlarını alsınlar. Kendi yanlarında bulundursunlar. Kendi kontrolünüze alın.

23.55: Tamam anlaşıldı. Merkezden tüm mevzilerimize, yanınızda bulunan korucuların silahlarını alın. Gözetiminiz altında bulundurun. Tekrar ediyorum. Yanınızda bulunan korucuların silahlarını alın. Gözetiminiz altında bulunacaklar.

23.57: Efendim yanımızda bulunan 5 korucu var. Silahlarını vermemekle birlikte telefonlarını da teslim etmeyeceklerini beyan edip ayrıca bu emrin bize askerlerin verdiğini iddia etmekteler.

23.57: Tamam anlaşıldı. Emir açık, emir açık. Zorla alın.

02.12: Tüm arkadaşlar mevzi alsın. Havadaki helikopterin konusu ve niyeti belli değil. Hakkari tarafından geliyor. Tüm arkadaşlar mevzilerinde dikkatli olsun. Özellikle sanayii kavşağı Uludere kavşağı. Gerekirse ışıkları kapatsın.

02.13: Tüm mevziler ışıklarını kapatsın. Kendilerinin emniyet polis olduğu görüntüsünü vermesinler, kapatın onları.

Diğer yandan sözde atama listesinde ismi geçtiği için önce tutuklanan ancak sonra tahliye edilen Şırnak Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Baysar ile ilgili yeni tanık ifadeleri de ortaya çıktı. Baysar'ın, darbeci Tuğgeneral Ali Osman Gürcan'ı nasıl engellemeye çalıştığını anlatan koruma şoförü, "Telefonla Gürcan'a ulaştı. Kendisine, 'Sen ne haltlar karıştırıyorsun. Ben senin komutanınım. Kimden emir aldın da nereye gidiyorsun. Emir veriyorum gel' dedi. Daha sonra da 'Hiçbir yere gidemezsin. Cizre'den geçemezsin. Ben senin komutanınım. Tümgeneralinim. Sen nasıl olur da benden değil de bir Tuğgeneral olarak albaydan emir alıyorsun' şeklinde bağırdı" dedi.

TUĞGENERAL GÜRCAN BYLOCK MÜDAVİMİ

FETÖ'nün kanlı kalkışmasının en önemli kırılma noktalarından biri de Şırnak Çakırsöğüt Komando Tugayı'ndan uçaklarla Ankara'ya götürülmek istenen askerlerin Cizre'de engellenmesiydi. Birçok komandoyu terör operasyona gidiyoruz şeklinde kandırarak Ankara'ya götürmek isteyen konvoyun başında ise Çakırsöğüt Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Osman Gürcan vardı. Sözde sıkıyönetim görevlendirme listesinde Emniyet Genel Müdürü ve Jandarma Personel Başkanlığı görevlerinin de verildiği Gürcan, Adana 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 6 Kasım'da görülen davasında mahkemeye ByLock raporu da ulaştı. ByLock CBS Sorgu Sonucu Raporu'nda göre Gürcan'ın ByLock üzerinden 799 kez işlem yaptığı belirlendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber