İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Yeni kazanç kapısı: Espor

Espor sadece spor değil, aynı zamanda teknolojik gelişim, eğitim, istihdam, iş fırsatı ve büyük kazançlar demek. Türkiye'de ciddi potansiyeli olan bu alana oyunlarının geliştirilmesi amacıyla üniversiteler yatırım yapmaya başladı. Global esporun 2020'de 9 milyar dolara ulaşacağı düşünülürse işin ciddiyeti daha iyi anlaşılır. Tek başına dijital oyun Türkiye'nin 2023 bilişim ihracatı hedefini tutturabilir

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 18 Mart 2018 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yeni kazanç kapısı: Espor

Başdöndürücü teknolojik gelişmelerin açtığı yeni kazanç kapılarından biri de espor. 2000'li yılların başında düzenlenen espor turnuvaları milyonlarca kişiyi ekranların başına bağladığı gibi, bu alana ilgi duyan jenerasyon için büyük paraların kazanıldığı bir sektör haline geldi. Derin Ekonomi dergisi, Mart sayısında espordaki gelişmeleri 'Espor futbola rakip" başlığıyla sayfalarına taşıdı. Derginin editörü Mehmet Ali Doğan'ın kaleme aldığı dosyada; bu dalın son gelişmeleri, Ocak'ta başlayan espor turnuvaları uzman yorumları eşliğinde sunuluyor. Bayilerde bulabileceğiniz Derin Ekonomi dergisinin espor dosyasından bazı bölümleri sizin için derledik.

FUTBOL KADAR POPÜLER

Espor, dünya çapında neredeyse futbol kadar ilgi görecek bir popülariteye ulaştı. 700 milyon dolar civarında olan dünya espor pazarının ekonomik büyüklüğünün 2020'de 9 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. Böylesi cezbedici dijital pazarda yer almak için Türkiye'de de kayda değer çalışmalar var. Gençlik ve Spor Bakanlığı, bunun için sporcu lisansı veriyor. Resmi lig ve turnuvalarda oyun oynayarak hayatlarını kazanan profesyonel takımlar ve oyuncular gün geçtikçe çoğalıyor.

MİLYONLARIN GELECEK UMUDU

Beşinci yılını geride bırakan resmi lig, League of Legends ise gelecek umutlarını besliyor. Birbirinden iddialı takımlar, üniversiteleri ve dünya devi firmaları yanlarına alarak yarışmaya başladı. Kıyasıya rekabet, yeni seyirci kitlelerini peşinden sürüklemeye başladı. Potansiyel pazar şimdiden oluşmuş durumda. Çünkü esporun sektörel gelirinin içerisinde, teknolojik yeniliklerle oluşan etkiler dışında; yayın hakları, reklam, sponsorluk, forma ve t-short gibi ürünler ve bilet satışı gibi kaynaklar bulunuyor.

TAKIMLARDAN TAKIM BEĞEN

Bütün bunların görünür olduğu resmi lig, League of Legends 2018 Şampiyonluk Ligi Kış Mevsimi heyecanı 20 Ocak'ta başladı. Yenilenen formatıyla bu yıl 9 hafta sürecek olan ligde 1907 Fenerbahçe Espor, BAUSuperMassive eSports, Dark Passage.Dominos, Ga?lakticos, HWA GAMING, Royal Bandits, Team AURORA ve YouthCREW olmak üzere toplam 8 takım şampiyonluk için mücadele edecek. Cumartesi ve Pazar günleri saat 15.00, Pazartesi günü saat 18.00'da yapılan maçlar Twitch ve YouTube üzerinden canlı yayınlanıyor.

Ligin dışında, dijital oyun tasarımcıları, üniversiteler ve oyun bilgisayar pazar temsilcileri de esporun gelişimi için yoğun faaliyet yürütüyorlar. Bu amaçla yılın ilk işbirliği, ASUS'un Republic of Gamers (ROG) markası ile Bahçeşehir Üniversitesi'nin espor kulübü BAU eSports'un iki yıl sürecek sponsorluk anlaşması oldu.

  • Türkiye'de potansiyel yüksek
  • ASUS Türkiye Ülke Müdürü Özge Kılıç Güler, Türkiye'nin espor alanında çok ciddi bir potansiyel barındırdığını söyledi. Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel ise Türkiye'nin bu alanda dünya arenasında söz sahibi olmasını amaçladıklarını aktardı.
  • İŞ HACMİ ARTIYOR
  • Netmarble EMEA CEO'su Barış Özistek, İzmir'den global oyun projeleri çıkarmanın mümkün olduğunu vurguladı. Ligin sürpriz takımlarından Galakticos'un kurucusu ve ortağı Serdar Ekrem Şirin ise pazarın toplam gelirinin 2 yıl içinde 9 milyar dolara ulaşacağı öngörüsünde bulundu. Gerekçe ise yüksek iş hacmi olarak verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber