Doğuştan engelli memurun emekliliği halen çözümsüz

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 06 Eylül 2007 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kazım Yılmaz'ın yazısı...

Emekli Sandığı Kanunu'nun memurların ne zaman emekli olacaklarını düzenleyen 39'uncu maddesinin (j) bendi şöyle: "Göreve girişlerinde, Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik'e uygun olarak alınmış ve raporda sakatlık oranı en az yüzde 40 olanlardan fiili hizmeti 15 yıl olanların istekleri üzerine..."

Maddeye göre, göreve girişlerinde en az yüzde 40 oranında sakat olduklarına dair rapor alanlar 15 yılda emekli olabiliyor. Görev sırasında sakatlananlar için de sakatlığın başlangıcında rapor alındığı için aynı kural geçerli oluyor. Sorun, göreve girdiği zaman engelli olmasına karşın rapor almamış olanların emekliliğinde. Bunlar, göreve girerken sakatlık dereceleri tespit edilmemiş olduğu için yüzde 40 oranında sakat kabul edilmiyor. Doğuştan sakat olsa bile.

Dün adı bende saklı bir okurumdan gelen iletiyi; kendimden herhangi bir yorum katmadan, sadece kısaltarak ve bazı yazım hatalarını düzelterek buraya alıyorum:

Emekli Sandığı'nın 39/j maddesi istenirse başka türlü de yorumlanabilir. O zaman, bu yorumun engellinin lehine değiştirilmesi için niçin bir yetkili uyarıda bulunmuyor? Bu adaletsizliğin giderileceği yönünde kaç defa sözler verildi. Bu durumun kabul edilemez olduğunu belirtip, 'Bu kadar da olmaz. Hemen düzeltilecek', vs. gibi sözler ederek, biz leri sürekli beklenti içinde bıraktılar.

Bakın neler yaşandı:

* 2005 yılında "Torba kanunla bu durum düzeltilecek" denildi, olmadı.

* Sonra "Özürlüler Kanunu'yla düzeltilecek" denildi, olmadı.

* Daha sonra "Emekli Sandığı 39/j maddesi yeniden yorumlanacak" denildi, olmadı.

* En son "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'yla düzeltilecek" denildi, ancak bu kanunun konuyla ilgili 28. maddesinin şu an çalışanları kapsayıp kapsamadığının tam net olmadığı da dile getirildi. (Bu kanunun Meclis'teki görüşmelerinde, Sayın Milletvekili Lokman Ayva Bey'in geçici 1. madde ile ilgili verdiği değişiklik önergesi, Sayın Bakanımız'ın 'Bu düzenleme zaten kanunda var' demesi üzerine geri çekilmişti.)

* Daha sonra, 'Bu durumdaki memurlar özürlü statüsüne alınacak" denildi; araya seçim girdi, "Zaman yok" denildi.

İşte bu hikaye böylece uzadı gitti. Görünen o ki daha da uzayacak, ta ki bu durumun mağdurları normal yoldan emekli oluncaya kadar. Zaten çoğu oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber