2015'İn En İyi 15 Yerli Filmi

2015’in en iyi Türk filmleri

  1. Türk filmlerinin sayısının 130’u geçtiği ve bu alanda son 25 yılın rekorunun kırıldığı bir seneyi geride bıraktık.

    Türk filmlerinin sayısının 130’u geçtiği ve bu alanda son 25 yılın rekorunun kırıldığı bir seneyi geride bıraktık.

  2. Peki kalite ne durumda? İşte 1 Ocak-25 Aralık arasında vizyona giren eserlerin arasında en öne çıkanlar…

    Peki kalite ne durumda? İşte 1 Ocak-25 Aralık arasında vizyona giren eserlerin arasında en öne çıkanlar…

  3. 2015’in en iyi 15 yerli filmi:

    2015’in en iyi 15 yerli filmi:

  4. 1-Abluka (2015): Emin Alper’in politik damarı bu kez şehre, gecekondu mahallelerine taşınıyor. Paranoya, komplo, belirsizlik ve daha fazlası… Venedik’ten ödüllü politik gerilim “Abluka”, hem sinemasal hem dramatik açıdan etkiliyor.

    1-Abluka (2015): Emin Alper’in politik damarı bu kez şehre, gecekondu mahallelerine taşınıyor. Paranoya, komplo, belirsizlik ve daha fazlası… Venedik’ten ödüllü politik gerilim “Abluka”, hem sinemasal hem dramatik açıdan etkiliyor.

  5. 2-Sarmaşık (2015): Tolga Karaçelik’in yaratıcı beyninden çıkan bir tek mekan gerilimi... Ast-üst ilişkisini küfürlü diyaloglarla yansıtırken, birçok tür ve alt türle temas kuruyor. Finaliyle, ritmiyle ve oyuncu performanslarıyla anılacak bir film.

    2-Sarmaşık (2015): Tolga Karaçelik’in yaratıcı beyninden çıkan bir tek mekan gerilimi... Ast-üst ilişkisini küfürlü diyaloglarla yansıtırken, birçok tür ve alt türle temas kuruyor. Finaliyle, ritmiyle ve oyuncu performanslarıyla anılacak bir film.

  6. 3-Tepecik Hayal Okulu (2014): Ahmet Uluçay’ın sinema aşkını sapına kadar yansıtan melankolik ve hüzünlü bir belgesel. Güliz Sağlam, hayal dünyasını gerçekliğin bir parçasına dönüştürerek etkileyici bir işe imza atıyor

    3-Tepecik Hayal Okulu (2014): Ahmet Uluçay’ın sinema aşkını sapına kadar yansıtan melankolik ve hüzünlü bir belgesel. Güliz Sağlam, hayal dünyasını gerçekliğin bir parçasına dönüştürerek etkileyici bir işe imza atıyor

  7. 4-Çekmeceler (2015): Cüretkar sahnelerle bezeli, plastik öğeleri dozunda kullanan epizodik ve travmatik bir manken hikayesi… Sinema dili, performansları ve dünyasıyla, “Zenne”yle sinemaya giren yönetmen ikilisinin esas başlangıcına dönüşüyor.

    4-Çekmeceler (2015): Cüretkar sahnelerle bezeli, plastik öğeleri dozunda kullanan epizodik ve travmatik bir manken hikayesi… Sinema dili, performansları ve dünyasıyla, “Zenne”yle sinemaya giren yönetmen ikilisinin esas başlangıcına dönüşüyor.

  8. 5-Kocan Kadar Konuş (2015): Gerçeküstücü ve çizgi romansı öğeler de taşıyan romantik-komedi, popüler sinemamızın biçimci kanadının övünç kaynaklarından... Kıvanç Baruönü, kadınların dünyasına dair yerinde gözlemler yapıyor. Ezgi Mola ise rolüne yakışıyor.

    5-Kocan Kadar Konuş (2015): Gerçeküstücü ve çizgi romansı öğeler de taşıyan romantik-komedi, popüler sinemamızın biçimci kanadının övünç kaynaklarından... Kıvanç Baruönü, kadınların dünyasına dair yerinde gözlemler yapıyor. Ezgi Mola ise rolüne yakışıyor.

  9. 6-O.H.A. (2014): “Borat” ile “Blair Cadısı”nı birleştiren siyasi taşlama, sahte belgesel damarını günümüz hükümetini hicvetmek için kullanıyor. ‘Oflu Hoca’ efsanesini ti’ye alırken, animasyon bölümüyle ve fikirleriyle de ilgi uyandırıyor.

    6-O.H.A. (2014): “Borat” ile “Blair Cadısı”nı birleştiren siyasi taşlama, sahte belgesel damarını günümüz hükümetini hicvetmek için kullanıyor. ‘Oflu Hoca’ efsanesini ti’ye alırken, animasyon bölümüyle ve fikirleriyle de ilgi uyandırıyor.

  10. 7-Tehlikeyle Flört (2015): 91’de kurulan müzik grubu Flört’ün kurmaca öyküsü, “A Hard Day’s Night”ın (1964) Türk versiyonu gibi. ‘Üç kafadar komedisi’, ‘rock ruhu’ ve ‘soygun komedisi’ ile servis edilen yapıt, nitelikli bir mizah sunuyor.

    7-Tehlikeyle Flört (2015): 91’de kurulan müzik grubu Flört’ün kurmaca öyküsü, “A Hard Day’s Night”ın (1964) Türk versiyonu gibi. ‘Üç kafadar komedisi’, ‘rock ruhu’ ve ‘soygun komedisi’ ile servis edilen yapıt, nitelikli bir mizah sunuyor.

  11. 8-Mucize (2015): Mahsun Kırmızıgül’ün “İki Dil Bir Bavul”a cevabı, özellikle ‘western’ öğelerini kullanışı ve Mert Turak’ın performansıyla akıllarda. “Mucize” aynı zamanda yılın en çok izlenen ikinci filmi…

    8-Mucize (2015): Mahsun Kırmızıgül’ün “İki Dil Bir Bavul”a cevabı, özellikle ‘western’ öğelerini kullanışı ve Mert Turak’ın performansıyla akıllarda. “Mucize” aynı zamanda yılın en çok izlenen ikinci filmi…

  12. 10-Toz Ruhu (2014): Bir Onur Ünlü filminin yan bölümü kıvamında… Arabesk kültürüne dair poker surat komedisi gözlemi, Tansu Biçer’in en iyi performansını barındırıyor. Yetenekli rejisör Nesimi Yetik’in doğuşunu müjdelemek de cabası…

    10-Toz Ruhu (2014): Bir Onur Ünlü filminin yan bölümü kıvamında… Arabesk kültürüne dair poker surat komedisi gözlemi, Tansu Biçer’in en iyi performansını barındırıyor. Yetenekli rejisör Nesimi Yetik’in doğuşunu müjdelemek de cabası…

  13. 11-Senden Bana Kalan (2015): Abdullah Oğuz’un halen çaptan düşmediğini kanıtlayan, iyi çekilmiş romantik-dram, içine alıyor ve ağlatıyor. Başrol oyuncuları Neslihan Atagül ile Ekin Koç’un yakaladığı kimya da görülmeye değer…

    11-Senden Bana Kalan (2015): Abdullah Oğuz’un halen çaptan düşmediğini kanıtlayan, iyi çekilmiş romantik-dram, içine alıyor ve ağlatıyor. Başrol oyuncuları Neslihan Atagül ile Ekin Koç’un yakaladığı kimya da görülmeye değer…

  14. 12-Mihrez Cin Padişahı (2015): Hollywood estetiğiyle çekilmiş cin filmi büyük oranda tatmin etti. Doğacan Anafarta, ikinci uzun metrajında başlangıç noktasının üzerine koyuyor. “Tılsım” (“Wishmaster”, 1997) ve “It” (1990) etkisiyle ilgi uyandırıyor.

    12-Mihrez Cin Padişahı (2015): Hollywood estetiğiyle çekilmiş cin filmi büyük oranda tatmin etti. Doğacan Anafarta, ikinci uzun metrajında başlangıç noktasının üzerine koyuyor. “Tılsım” (“Wishmaster”, 1997) ve “It” (1990) etkisiyle ilgi uyandırıyor.

  15. 13-İçimdeki Balık (2014): İlginç varoluşçu sorular eşliğinde insanlığı sorgulayan eser, Türkiye’nin ‘Steve Zissou’sunu yaratma peşinde. Deniz Celiloğlu’nun başarılı deniz biyoloğu portresi, ‘su’yun doğal ve yapay hallerini keşfe çıkıyor.

    13-İçimdeki Balık (2014): İlginç varoluşçu sorular eşliğinde insanlığı sorgulayan eser, Türkiye’nin ‘Steve Zissou’sunu yaratma peşinde. Deniz Celiloğlu’nun başarılı deniz biyoloğu portresi, ‘su’yun doğal ve yapay hallerini keşfe çıkıyor.

  16. 14-Bana Adını Sor (2015): Yeşilçam’ın ağlak aşk filmlerinin anti-tezini, yaratıcı sahnelerle harmanlayan uçarı bir yapıt. İnatla abartılı duran öğelerden beslenen “Bana Adını Sor”da Engin Hepileri, Özge Borak ve Başak Parlak rol alıyor.

    14-Bana Adını Sor (2015): Yeşilçam’ın ağlak aşk filmlerinin anti-tezini, yaratıcı sahnelerle harmanlayan uçarı bir yapıt. İnatla abartılı duran öğelerden beslenen “Bana Adını Sor”da Engin Hepileri, Özge Borak ve Başak Parlak rol alıyor.

  17. 15-Bir Varmış Bir Yokmuş (2015): İlksen Başarır’ın feminist aşk filmi, günümüz orta tabakasının ilişkilerinin nelere kadir olabileceğine bakıyor. Mert Fırat-Melisa Sözen ikilisinin uyumuyla ‘seks arkadaşlığı’na dair doğru tespitlere imza atıyor.

    15-Bir Varmış Bir Yokmuş (2015): İlksen Başarır’ın feminist aşk filmi, günümüz orta tabakasının ilişkilerinin nelere kadir olabileceğine bakıyor. Mert Fırat-Melisa Sözen ikilisinin uyumuyla ‘seks arkadaşlığı’na dair doğru tespitlere imza atıyor.