Sigara Ağız Kanserleri Riskini 5 Kata Kadar Artırıyor!

Yrd. Doç. Dr. Canan Uzun, "Ülkemizde sigara kullanımında son yıllarda azalma sağlanmış olmasına rağmen çok üzücüdür ki sigaraya başlama yaşında düşüş olduğu kaydedilmektedir.

  1. Sigaraya karşı verilecek mücadelede, günümüz iletişim çağında bilhassa çocuk ve gençleri sigara üreticilerinin özendirici kara kampanyalarından soyutlamak mümkün değilken, zararlarına dair toplumdaki bilinç düzeyinin artırılması son derece önemli

    Sigaraya karşı verilecek mücadelede, günümüz iletişim çağında bilhassa çocuk ve gençleri sigara üreticilerinin özendirici kara kampanyalarından soyutlamak mümkün değilken, zararlarına dair toplumdaki bilinç düzeyinin artırılması son derece önemli

  2. Bu amaçla, sigaranın özelde ağız dokuları üzerine etkilerinden bahsetmek istediğini vurgulayan Uzun, şunları kaydetti: "Sigaranın ağız dokularına olan etkileri, diş dokuları ve ağızdaki mevcut restorasyonlarda renklenmeler gibi en masum etkileri olarak kabul edilebilecek kozmetik problemlerden başlayıp, ağız kanserlerine kadar varabilen ciddi rahatsızlarla sonuçlanabilmektedir. Sigara içen hastalarda diş kayıpları içmeyenden daha fazla olmaktadır. Dil yüzeyinde renklenme, kötü ağız kokusu, kök çürükleri, tat duyusunda azalma, kıllı dil, mantar enfeksiyonları sigara kullanımına bağlı olarak ağızda gelişebilecek olumsuzluklardan yalnızca birkaçıdır.

    Bu amaçla, sigaranın özelde ağız dokuları üzerine etkilerinden bahsetmek istediğini vurgulayan Uzun, şunları kaydetti: "Sigaranın ağız dokularına olan etkileri, diş dokuları ve ağızdaki mevcut restorasyonlarda renklenmeler gibi en masum etkileri olarak kabul edilebilecek kozmetik problemlerden başlayıp, ağız kanserlerine kadar varabilen ciddi rahatsızlarla sonuçlanabilmektedir. Sigara içen hastalarda diş kayıpları içmeyenden daha fazla olmaktadır. Dil yüzeyinde renklenme, kötü ağız kokusu, kök çürükleri, tat duyusunda azalma, kıllı dil, mantar enfeksiyonları sigara kullanımına bağlı olarak ağızda gelişebilecek olumsuzluklardan yalnızca birkaçıdır.

  3. Sigara içen bireylerin ağız ortamlarında, diş ve diş eti sağlığı için tehdit oluşturan hastalık yapıcı mikroorganizmaların daha yoğunluklu mevcut olduğu farklı çalışmalarda ispat edilmiştir. Sigara içenlerde diş eti hastalıklarıyla daha sık karşılaşılmaktadır. Ayrıca sigara içen bireylerde diş eti hastalığı diş destek dokularında daha büyük yıkımlarla şiddetli seyretmekte ve bu hastalarda cerrahi ve cerrahi olmayan diş eti tedavileriyle sağlanabilen iyileşme sigara içmeyen bireylere göre daha düşük olmaktadır."

    Sigara içen bireylerin ağız ortamlarında, diş ve diş eti sağlığı için tehdit oluşturan hastalık yapıcı mikroorganizmaların daha yoğunluklu mevcut olduğu farklı çalışmalarda ispat edilmiştir. Sigara içenlerde diş eti hastalıklarıyla daha sık karşılaşılmaktadır. Ayrıca sigara içen bireylerde diş eti hastalığı diş destek dokularında daha büyük yıkımlarla şiddetli seyretmekte ve bu hastalarda cerrahi ve cerrahi olmayan diş eti tedavileriyle sağlanabilen iyileşme sigara içmeyen bireylere göre daha düşük olmaktadır."

  4. Canan Uzun, sigaranın kılcal damarlardaki dolaşıma zarar vererek, dokuların oksijenlenmesini engellediğine işaret ederek, şu bilgileri verdi: "Sigara, bağ dokusu hücrelerinin diş kök yüzeyine tutunmasını bozmakta ve savunma hücrelerinin faaliyetleri ve ömürleri üzerine de azaltıcı etkilerde bulunmaktadır. İçerdiği zehirli kimyasalların etkisiyle yara yeri iyileşmesi için gerekli hücresel faaliyetlere zarar vermektedir.

    Canan Uzun, sigaranın kılcal damarlardaki dolaşıma zarar vererek, dokuların oksijenlenmesini engellediğine işaret ederek, şu bilgileri verdi: "Sigara, bağ dokusu hücrelerinin diş kök yüzeyine tutunmasını bozmakta ve savunma hücrelerinin faaliyetleri ve ömürleri üzerine de azaltıcı etkilerde bulunmaktadır. İçerdiği zehirli kimyasalların etkisiyle yara yeri iyileşmesi için gerekli hücresel faaliyetlere zarar vermektedir.

  5. Sigaraya maruz kalan ağızlarda, dişler, dişleri destekleyen diş eti ve çene kemiği, ağız içini baştan başa döşeyen mukoza, dil, dudak, yumuşak ve sert damak, özetle tüm dokuların sağlığının tehdit altında olduğuna dikkati çeken Uzun, sözlerini, "Bu bakımdan sigara içmeye hiç başlanmamasının ve mevcut kullanıcıların sigara içme alışkanlığından kurtulmalarının mükemmel bir kazanç olacağı şüphesizdir" diyerek tamamladı.

    Sigaraya maruz kalan ağızlarda, dişler, dişleri destekleyen diş eti ve çene kemiği, ağız içini baştan başa döşeyen mukoza, dil, dudak, yumuşak ve sert damak, özetle tüm dokuların sağlığının tehdit altında olduğuna dikkati çeken Uzun, sözlerini, "Bu bakımdan sigara içmeye hiç başlanmamasının ve mevcut kullanıcıların sigara içme alışkanlığından kurtulmalarının mükemmel bir kazanç olacağı şüphesizdir" diyerek tamamladı.