Atatürk'e İkram Edilen Ekmeği 100 Yıl Sonra Yeniden Üretti

Sivas'ta bir lokanta işletmecisi Sivas Kongresinde 108 gün boyunca Mustafa Kemal Atatürk ve Heyet-i Temsiliye'ye ikram edilen ekmeği 100 yıl sonra yeniden üretti.

  1. Sivas’ta lokanta işletmecisi İshak Kaan Usta (39), Sivas Kongresi’nde 108 gün boyunca Mustafa Kemal Atatürk ve Heyet-i Temsiliye’ye ikram edilen ekmeği 100 yıl sonra yeniden üretti. Usta, yöreye özel ‘zeron’ cinsi buğday ve ekşi mayayla yaptığı ekmeği Sivas Kongresi’nin 100’üncü yılı etkinliklerinde ikram edeceğini söyledi.

    Sivas’ta lokanta işletmecisi İshak Kaan Usta (39), Sivas Kongresi’nde 108 gün boyunca Mustafa Kemal Atatürk ve Heyet-i Temsiliye’ye ikram edilen ekmeği 100 yıl sonra yeniden üretti. Usta, yöreye özel ‘zeron’ cinsi buğday ve ekşi mayayla yaptığı ekmeği Sivas Kongresi’nin 100’üncü yılı etkinliklerinde ikram edeceğini söyledi.

  2. Tüm Restoranlar Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği Sivas Şube Başkanı ve lokanta işletmecisi İshak Kaan Usta, 1919’da Sivas Kongresi döneminde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ikram edilen ekmeği yeniden yaptı.

    Tüm Restoranlar Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği Sivas Şube Başkanı ve lokanta işletmecisi İshak Kaan Usta, 1919’da Sivas Kongresi döneminde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ikram edilen ekmeği yeniden yaptı.

  3. Kendisini Sivas’ın turizm elçisi olarak tanıtan Usta, yöreye özgü olarak yetiştirilen ‘zeron’ türü buğdayı ilaç ve gübre koymadan yeniden yetiştirdi. Kara değirmende öğüttüğü undan hazırladığı hamuru ekşi mayayla birleştirerek 100 yıl önceki ekmeği yeniden üretti.

    Kendisini Sivas’ın turizm elçisi olarak tanıtan Usta, yöreye özgü olarak yetiştirilen ‘zeron’ türü buğdayı ilaç ve gübre koymadan yeniden yetiştirdi. Kara değirmende öğüttüğü undan hazırladığı hamuru ekşi mayayla birleştirerek 100 yıl önceki ekmeği yeniden üretti.

  4. Doğal probiyotik olan ekmeğin hazmının kolay olduğunu ve bayatlamadığını ifade eden Usta “Sivas’ın yemek kültürünün derin olduğunu biliyoruz. ‘Bunu nasıl tanıtabiliriz’ dedik. Sivas’ın yakın tarihten uzak tarihe doğru serüvenini başlattık. Dedik ki, en yakın tarihte 4 Eylül Kongremiz var. Sivas kadim bir şehir, Cumhuriyetin doğduğu yer. Gazi Mustafa Kemal Atatürk Paşa ve Milli Mücadele Heyeti ne yemiş diye araştırdık. Ekmeğin de en uzak tarihten bu tarafa kadim bir yüceliği var. Biz de ekmekten başlamaya karar verdik” dedi.

    Doğal probiyotik olan ekmeğin hazmının kolay olduğunu ve bayatlamadığını ifade eden Usta “Sivas’ın yemek kültürünün derin olduğunu biliyoruz. ‘Bunu nasıl tanıtabiliriz’ dedik. Sivas’ın yakın tarihten uzak tarihe doğru serüvenini başlattık. Dedik ki, en yakın tarihte 4 Eylül Kongremiz var. Sivas kadim bir şehir, Cumhuriyetin doğduğu yer. Gazi Mustafa Kemal Atatürk Paşa ve Milli Mücadele Heyeti ne yemiş diye araştırdık. Ekmeğin de en uzak tarihten bu tarafa kadim bir yüceliği var. Biz de ekmekten başlamaya karar verdik” dedi.

  5. Usta, “Sivasımız’ın zeron buğdayından kendi öğüttüğümüz un ve ekşi mayayla yaptık. Milli Mücadele döneminde Heyet-i Temsiliye üyelerine bunlar ikram edilmiş. Özelliği tam buğdaylı bir ekmek. Biz bunu hiçbir katkı maddesi yapmadan, unumuzun içerisine ilaç koymadan, gübre atmadan doğal yöntemlerle ürettik. Doğal probiyotik diyebiliriz, hazmı kolaylaştırıyor, yemesi güzel ve bayatlamıyor ekmeğimiz” diye konuştu.

    Usta, “Sivasımız’ın zeron buğdayından kendi öğüttüğümüz un ve ekşi mayayla yaptık. Milli Mücadele döneminde Heyet-i Temsiliye üyelerine bunlar ikram edilmiş. Özelliği tam buğdaylı bir ekmek. Biz bunu hiçbir katkı maddesi yapmadan, unumuzun içerisine ilaç koymadan, gübre atmadan doğal yöntemlerle ürettik. Doğal probiyotik diyebiliriz, hazmı kolaylaştırıyor, yemesi güzel ve bayatlamıyor ekmeğimiz” diye konuştu.

  6. Yaptığı ekmeği Sivas Kongresi’nin 100’üncü yılı olan 4 Eylül 2019 tarihinde etkinliklere gelenlere ikram edeceklerini belirten Usta şöyle konuştu:

    Yaptığı ekmeği Sivas Kongresi’nin 100’üncü yılı olan 4 Eylül 2019 tarihinde etkinliklere gelenlere ikram edeceklerini belirten Usta şöyle konuştu:

  7. “Bu ekmek ve hazırlanacak yemeklerin her biri ulusal şeflere tattırılacak. Etkinliklere katılacak devlet büyüklerimize ikram edilecek. Eski usullerle yapılacak ve biz halkımıza da bunun belirli bölümlerini tattırıp, reçeteler haline getirip tüm lokantalarımıza dağıtacağız ki 100’üncü yıl etkinliklerinde bizi ziyarete gelen misafirlerimiz bu yemekleri her yerde tadabilsinler.”

    “Bu ekmek ve hazırlanacak yemeklerin her biri ulusal şeflere tattırılacak. Etkinliklere katılacak devlet büyüklerimize ikram edilecek. Eski usullerle yapılacak ve biz halkımıza da bunun belirli bölümlerini tattırıp, reçeteler haline getirip tüm lokantalarımıza dağıtacağız ki 100’üncü yıl etkinliklerinde bizi ziyarete gelen misafirlerimiz bu yemekleri her yerde tadabilsinler.”

  8. “Ayrıca bunu da kitaplaştıracağız. Biz Sivasımız’ın yemek kültürü için çalışıyoruz.”

    “Ayrıca bunu da kitaplaştıracağız. Biz Sivasımız’ın yemek kültürü için çalışıyoruz.”