Siyah Mercimek Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Siyah mercimeğin faydaları nelerdir?

  1. Çoğu kimsenin bilmediği siyah mercimek Asya mutfaklarının vazgeçilmez besinleri arasında yer alıyor. Yüzyıllardır tüketilen siyah mercimeğin insan sağlığına inanılmaz faydaları vardır. Peki siyah mercimeğin faydaları nelerdir? Siyah mercimek hangi hastalıklara iyi gelir? Son yıllarda tüketilmesi adeta popüler olan siyah mercimek tam bir lif deposudur. Sizler için ülkemizde çok bilinmezse de siyah mercimeğe dair merak edilenleri araştırdık.    Mungo fasulyesi, siyah gram, vigna mungosu ve minapa pappu gibi isimlerle de b,linne siyah mercimek, Hindistan Yarımadasında sıkça tüketilir. Asya'dan tüm dünyaya yayılan siyah mercimek güçlü bir lif kaynağıdır. Antik çağlardan beri üretilip tüketilen siyah mercimek, ülkemizde çok az rastlanır. Genellikle turuncu, sarı ve yeşil olarak tüketilen mercimek, Karayip yerlileri, Fiji, Mauritius ve Afrika gibi ülkeler de de ana yemek olarak tüketilir. Ortaçağ'da askerlerin uzun süre tok ve enerjik kalması için lapa şeklinde pişirilirdi.Güçlü bir protein kaynağı da olan siyah mercimekten bir tabak tüketildiğinde vücudun ihtiyacı olan kalsiyum ve proteinin yüzde 80'ini rahatlıkla karşılar. Ülkemizde M.Ö yıllarda Anadolu'da tüketilen ancak çok fazla tercih edilmeyen siyah mercimeğin 100 gramında protein 25 gram, potasyum 983 miligram, kalsiyum 138 miligram demir 7.57 miligram niasin 1.447 miligram, tiamin 0.273 miligram ve riboflavin 0.254 miligram bulunmaktadır.

    Çoğu kimsenin bilmediği siyah mercimek Asya mutfaklarının vazgeçilmez besinleri arasında yer alıyor. Yüzyıllardır tüketilen siyah mercimeğin insan sağlığına inanılmaz faydaları vardır. Peki siyah mercimeğin faydaları nelerdir? Siyah mercimek hangi hastalıklara iyi gelir? Son yıllarda tüketilmesi adeta popüler olan siyah mercimek tam bir lif deposudur. Sizler için ülkemizde çok bilinmezse de siyah mercimeğe dair merak edilenleri araştırdık. Mungo fasulyesi, siyah gram, vigna mungosu ve minapa pappu gibi isimlerle de b,linne siyah mercimek, Hindistan Yarımadasında sıkça tüketilir. Asya'dan tüm dünyaya yayılan siyah mercimek güçlü bir lif kaynağıdır. Antik çağlardan beri üretilip tüketilen siyah mercimek, ülkemizde çok az rastlanır. Genellikle turuncu, sarı ve yeşil olarak tüketilen mercimek, Karayip yerlileri, Fiji, Mauritius ve Afrika gibi ülkeler de de ana yemek olarak tüketilir. Ortaçağ'da askerlerin uzun süre tok ve enerjik kalması için lapa şeklinde pişirilirdi.Güçlü bir protein kaynağı da olan siyah mercimekten bir tabak tüketildiğinde vücudun ihtiyacı olan kalsiyum ve proteinin yüzde 80'ini rahatlıkla karşılar. Ülkemizde M.Ö yıllarda Anadolu'da tüketilen ancak çok fazla tercih edilmeyen siyah mercimeğin 100 gramında protein 25 gram, potasyum 983 miligram, kalsiyum 138 miligram demir 7.57 miligram niasin 1.447 miligram, tiamin 0.273 miligram ve riboflavin 0.254 miligram bulunmaktadır.

  2. SİYAH MERCİMEĞİN FAYDALARI NELERDİR? SİYAH MERCİMEK HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?    - Bir tabak siyah mercimek yaklaşık 50 grama denk gelir. Gün içerisinde tüketilen bu gram vücudun ihtiyacı olan karbonhidrat yani enerjiyi karşılar. 150 kalori içerdiğinden kilo almaya neden olmaz.    - Et tüketmeyi sevmeyenler için ideal bir protein kaynağı olan siyah mercimek, iki tabak tüketilmesi yeterli olacaktır.    - Siyah renkli olmasını sağlayan antosiyaninler, vücudun hızla toksinlerdne arınmasını destekler. Böbrek ve mesanedeki bakterileri ve asitlenmeyi önleyerek kum, taş oluşumunun engeller. İdrar yolu ile enfeksiyonları atar.

    SİYAH MERCİMEĞİN FAYDALARI NELERDİR? SİYAH MERCİMEK HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR? - Bir tabak siyah mercimek yaklaşık 50 grama denk gelir. Gün içerisinde tüketilen bu gram vücudun ihtiyacı olan karbonhidrat yani enerjiyi karşılar. 150 kalori içerdiğinden kilo almaya neden olmaz. - Et tüketmeyi sevmeyenler için ideal bir protein kaynağı olan siyah mercimek, iki tabak tüketilmesi yeterli olacaktır. - Siyah renkli olmasını sağlayan antosiyaninler, vücudun hızla toksinlerdne arınmasını destekler. Böbrek ve mesanedeki bakterileri ve asitlenmeyi önleyerek kum, taş oluşumunun engeller. İdrar yolu ile enfeksiyonları atar.

  3. - Sindirim sisteminin fonksiyonlarını artıran lif maddesi bakımından zengin olan siyah mercimekten sadece bir porsiyon tüketerek uzun süre tok kalmayı da sağlayarak kilo vermede yardımcı olan besinler arasında yer alır.     - Folik asit ve B vitamin kompleksi bakımından zengin olan siyah mercimek, kemik ve kas yapısını güçlendirir. İleri yaşlarda görülme ihtimali olan eklem ağrıları, iltihaplanmalar, kireçlenme ve kemik erimesi gibi hastalıkların önüne geçer.

    - Sindirim sisteminin fonksiyonlarını artıran lif maddesi bakımından zengin olan siyah mercimekten sadece bir porsiyon tüketerek uzun süre tok kalmayı da sağlayarak kilo vermede yardımcı olan besinler arasında yer alır. - Folik asit ve B vitamin kompleksi bakımından zengin olan siyah mercimek, kemik ve kas yapısını güçlendirir. İleri yaşlarda görülme ihtimali olan eklem ağrıları, iltihaplanmalar, kireçlenme ve kemik erimesi gibi hastalıkların önüne geçer.

  4. - Güçlü esansiyel aminositler barındıran siyah mercimek diğer tahıl besinleri gibi metiyonin maddesi bakımından zayıf kalır bu yüzden patatesle tüketilmesi tavsiye edilir.     - Kötü kolesterol seviyesini düşürerek kalp ve damar hastalıklarının yaşanma riskini azaltır. Aynı zamanda kan şekerini düzenleyerek diyabet hastalığının da önüne geçer.

    - Güçlü esansiyel aminositler barındıran siyah mercimek diğer tahıl besinleri gibi metiyonin maddesi bakımından zayıf kalır bu yüzden patatesle tüketilmesi tavsiye edilir. - Kötü kolesterol seviyesini düşürerek kalp ve damar hastalıklarının yaşanma riskini azaltır. Aynı zamanda kan şekerini düzenleyerek diyabet hastalığının da önüne geçer.

  5. - Güçlü antioksidan içeren siyah mercimek, ile ilgili yapılan araştırmalarda kanserli hücrelerin çoğalmasını engellediği ortaya çıkarılmıştır. Tümörlü hücrelerin oluşumunu önleyen siyah mercimek özellikle mide ve kolon kanserinin önüne geçer.     - Uzmanlar kansızlık ve anemi hastaları için siyah mercimeği öneriyor.

    - Güçlü antioksidan içeren siyah mercimek, ile ilgili yapılan araştırmalarda kanserli hücrelerin çoğalmasını engellediği ortaya çıkarılmıştır. Tümörlü hücrelerin oluşumunu önleyen siyah mercimek özellikle mide ve kolon kanserinin önüne geçer. - Uzmanlar kansızlık ve anemi hastaları için siyah mercimeği öneriyor.

  6. SİYAH MERCİMEK NASIL PİŞİRİLİR?    Bir bardak siyah mercimeği 10 su bardağı su ekleyip kaynatınız. 20 dakika yüksek ateşte kaynatıldıktan sonra 20 dakika da altı kısık kaynatın. Pişirilen mercimeği isterseniz. Kaynamış patatesle karıştırın. Dilerseniz yeşil salatanın içerisine ekleyin. İsteğe göre içerisine terayağı baharat ekleyip çorba olarak tüketin.

    SİYAH MERCİMEK NASIL PİŞİRİLİR? Bir bardak siyah mercimeği 10 su bardağı su ekleyip kaynatınız. 20 dakika yüksek ateşte kaynatıldıktan sonra 20 dakika da altı kısık kaynatın. Pişirilen mercimeği isterseniz. Kaynamış patatesle karıştırın. Dilerseniz yeşil salatanın içerisine ekleyin. İsteğe göre içerisine terayağı baharat ekleyip çorba olarak tüketin.