İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Gençler Büyük Tehlike Altında! Korkutan Rakamlar...

RTÜK, yeni medya araçları olarak adlandırılan akıllı cihazların hayatımıza girmesiyle yayınların takip edilme şekillerini de farklılaştırırken yeni bir araştırmayla önemli noktalara değindi.

  1. ?Çocukların Medya Kullanım Alışkanlıkları ve Siber Zorbalık Araştırması? yapan RTÜK, bu araştırma ile ?Çocuklarımız interneti ne sıklıkta kullanıyor??, ?Yayınları bu araçlardan nasıl takip ediyor??, ?İnternet kullanırken tehditler nelerdir?? gibi pek çok sorunun cevaplarını paylaştı.

    ?Çocukların Medya Kullanım Alışkanlıkları ve Siber Zorbalık Araştırması? yapan RTÜK, bu araştırma ile ?Çocuklarımız interneti ne sıklıkta kullanıyor??, ?Yayınları bu araçlardan nasıl takip ediyor??, ?İnternet kullanırken tehditler nelerdir?? gibi pek çok sorunun cevaplarını paylaştı.

  2. Araştırma sonuçlarına göre 2015 yılında ortaokul öğrencileri arasında televizyon izleyenlerin oranı %98,3 iken, 2018 yılında bu oran %95,2?ye düştü.

    Araştırma sonuçlarına göre 2015 yılında ortaokul öğrencileri arasında televizyon izleyenlerin oranı %98,3 iken, 2018 yılında bu oran %95,2?ye düştü.

  3. Aynı çerçevede, düzenli olarak en fazla izlenen program türünün %51,5 oranıyla dizi filmler, %41 ile filmler ve %28 oranıyla canlı spor müsabakaları/spor programları olduğu tespit edildi.

    Aynı çerçevede, düzenli olarak en fazla izlenen program türünün %51,5 oranıyla dizi filmler, %41 ile filmler ve %28 oranıyla canlı spor müsabakaları/spor programları olduğu tespit edildi.

  4. Araştırmaya katılan öğrencilerimizin neredeyse yarısının interneti her gün  kullandığı ortaya çıktı. 2015 yılında internet kullananların oranı %90,4 iken, 2018 yılında bu oranın % 97?ye çıktığı görüldü.

    Araştırmaya katılan öğrencilerimizin neredeyse yarısının interneti her gün kullandığı ortaya çıktı. 2015 yılında internet kullananların oranı %90,4 iken, 2018 yılında bu oranın % 97?ye çıktığı görüldü.

  5. Araştırma kapsamında ?İnternetin sizin için önem derecesini belirtiniz.? sorusuna verilen cevaplar incelendiğinde, öğrencilerin %84?lük çoğunluğunun internetin kendileri için çok önemli olduğunu belirtmesi dikkatleri çekti.

    Araştırma kapsamında ?İnternetin sizin için önem derecesini belirtiniz.? sorusuna verilen cevaplar incelendiğinde, öğrencilerin %84?lük çoğunluğunun internetin kendileri için çok önemli olduğunu belirtmesi dikkatleri çekti.

  6. Öğrencilerin %59,6?sının internete bağlandığında tek başına olduğu ve yüzde 44,2?sinin hoşlanmadıkları kişi veya içerikle yani siber zorbalıkla karşılaşması da araştırmanın önemli bulguları arasında yer aldı. Her 4 öğrenciden 1?inin internette hoşlanmadığı bir durumla karşılaştığında bunu hiç kimseyle paylaşmadığı görüldü.   İşte dev araştırmanın çarpıcı sonuçları:

    Öğrencilerin %59,6?sının internete bağlandığında tek başına olduğu ve yüzde 44,2?sinin hoşlanmadıkları kişi veya içerikle yani siber zorbalıkla karşılaşması da araştırmanın önemli bulguları arasında yer aldı. Her 4 öğrenciden 1?inin internette hoşlanmadığı bir durumla karşılaştığında bunu hiç kimseyle paylaşmadığı görüldü. İşte dev araştırmanın çarpıcı sonuçları:

  7. ARAŞTIRMA BÖLGELERİ VE ÖRNEKLEMİN ÖZELLİKLERİ   <br>  Araştırmanın evreni 2017-2018 öğretim yılında Türkiye genelinde 5-6-7 ve 8?inci sınıfta okuyan ortaokul öğrencilerinden oluşmaktadır.    26 ilde, 99 ortaokulda, 3.029 öğrenci (%51,2 kız ve %48,8 erkek) ile gerçekleştirilmiştir.    Örneklemde yer alan öğrencilerin %22,5?i 5. sınıf, %23,9?u 6. sınıf, %25,6?sı 7. sınıf ve %28,1?i 8. sınıftır.    Örneklemin %25,8?i 10-11 yaş, %43,4?ü 12-13 yaş ve %30,8?i 14-17 yaş grubundaki öğrencilerden oluşmaktadır.

    ARAŞTIRMA BÖLGELERİ VE ÖRNEKLEMİN ÖZELLİKLERİ
    Araştırmanın evreni 2017-2018 öğretim yılında Türkiye genelinde 5-6-7 ve 8?inci sınıfta okuyan ortaokul öğrencilerinden oluşmaktadır. 26 ilde, 99 ortaokulda, 3.029 öğrenci (%51,2 kız ve %48,8 erkek) ile gerçekleştirilmiştir. Örneklemde yer alan öğrencilerin %22,5?i 5. sınıf, %23,9?u 6. sınıf, %25,6?sı 7. sınıf ve %28,1?i 8. sınıftır. Örneklemin %25,8?i 10-11 yaş, %43,4?ü 12-13 yaş ve %30,8?i 14-17 yaş grubundaki öğrencilerden oluşmaktadır.

  8. CİHAZ SAHİPLİĞİ VE KULLANIM ALIŞKANLIKLARI  <br>  Araştırmaya katılan öğrencilerin sahip oldukları iletişim araçlarına bakıldığında; öğrencilerin %98,4?ü klasik veya akıllı televizyonun (internete bağlanabilen) evlerinde veya odalarında bulunduğunu ifade etmiştir. Öğrencilerin %41,6?sı ise kendi odalarında masaüstü bilgisayar/dizüstü bilgisayar/notebook bilgisayar olduğunu; %38,3?ü ise tablet bilgisayar olduğunu belirtmiştir.   <br>  Öğrencilerin cihaz kullanım sıklıklarına bakıldığında; %16,2?si bilgisayarı, %12,5?i tableti, %3,7?si oyun konsolunu ve %56,6?sı cep telefonunu her gün kullanmaktadır.   <br>  Öğrencilerin %63,3?ünün cep telefonu bulunmakta ve cep telefonu olduğunu belirtenlerin %90,7?sinin cep telefonunda internet bağlantısı bulunduğu belirlenmiştir.  <br>  Küçük yaş gruplarında tablet kullanımı, büyük yaş gruplarında ise bilgisayar kullanımı daha yaygındır.

    CİHAZ SAHİPLİĞİ VE KULLANIM ALIŞKANLIKLARI
    Araştırmaya katılan öğrencilerin sahip oldukları iletişim araçlarına bakıldığında; öğrencilerin %98,4?ü klasik veya akıllı televizyonun (internete bağlanabilen) evlerinde veya odalarında bulunduğunu ifade etmiştir. Öğrencilerin %41,6?sı ise kendi odalarında masaüstü bilgisayar/dizüstü bilgisayar/notebook bilgisayar olduğunu; %38,3?ü ise tablet bilgisayar olduğunu belirtmiştir.
    Öğrencilerin cihaz kullanım sıklıklarına bakıldığında; %16,2?si bilgisayarı, %12,5?i tableti, %3,7?si oyun konsolunu ve %56,6?sı cep telefonunu her gün kullanmaktadır.
    Öğrencilerin %63,3?ünün cep telefonu bulunmakta ve cep telefonu olduğunu belirtenlerin %90,7?sinin cep telefonunda internet bağlantısı bulunduğu belirlenmiştir.
    Küçük yaş gruplarında tablet kullanımı, büyük yaş gruplarında ise bilgisayar kullanımı daha yaygındır.

  9. MEDYA ARAÇLARI KULLANIM VE DERS ÇALIŞMA SÜRELERİ  <br>  Öğrencilerin günlük ortalama cep telefonu kullanım süresi 1 saat 26 dakikadır. Hafta içi günlük ortalama cep telefonu kullanım süresi 1 saat 19 dakika, hafta sonu ise 1 saat 44 dakikadır.   <br>  Öğrencilerin günlük ortalama televizyon izleme süresi 1 saat 29 dakikadır. Hafta içi günlük ortalama televizyon izleme süresi 1 saat 23 dakika, hafta sonu 1 saat 47 dakikadır.   <br>  Öğrencilerin günlük ortalama internet kullanım süresi 2 saat 13 dakikadır. Hafta içi günlük ortalama internet kullanım süresi 2 saat 2 dakika, hafta sonu ise 2 saat 41 dakikadır.  <br>  Öğrencilerin günlük ortalama ders çalışma süresi 1 saat 30 dakikadır. Hafta içi günlük ortalama ders çalışma süresi 1 saat 29 dakika, hafta sonu ise 1 saat 33 dakikadır.   <br>  Öğrencilerin günlük ortalama oyun oynama süresi 1 saat 16 dakikadır. Hafta içi günlük ortalama oyun oynama süresi 1 saat 8 dakika, , hafta sonu ise 1 saat 36 dakikadır.   <br>  Erkek ve büyük yaştaki öğrenciler daha uzun süre dijital ortamda oyun oynamaktadır.

    MEDYA ARAÇLARI KULLANIM VE DERS ÇALIŞMA SÜRELERİ
    Öğrencilerin günlük ortalama cep telefonu kullanım süresi 1 saat 26 dakikadır. Hafta içi günlük ortalama cep telefonu kullanım süresi 1 saat 19 dakika, hafta sonu ise 1 saat 44 dakikadır.
    Öğrencilerin günlük ortalama televizyon izleme süresi 1 saat 29 dakikadır. Hafta içi günlük ortalama televizyon izleme süresi 1 saat 23 dakika, hafta sonu 1 saat 47 dakikadır.
    Öğrencilerin günlük ortalama internet kullanım süresi 2 saat 13 dakikadır. Hafta içi günlük ortalama internet kullanım süresi 2 saat 2 dakika, hafta sonu ise 2 saat 41 dakikadır.
    Öğrencilerin günlük ortalama ders çalışma süresi 1 saat 30 dakikadır. Hafta içi günlük ortalama ders çalışma süresi 1 saat 29 dakika, hafta sonu ise 1 saat 33 dakikadır.
    Öğrencilerin günlük ortalama oyun oynama süresi 1 saat 16 dakikadır. Hafta içi günlük ortalama oyun oynama süresi 1 saat 8 dakika, , hafta sonu ise 1 saat 36 dakikadır.
    Erkek ve büyük yaştaki öğrenciler daha uzun süre dijital ortamda oyun oynamaktadır.

  10. MEDYA ARAÇLARI TERCİHLERİ VE ÖNEM DÜZEYLERİ  <br>  Öğrencilerin %66?sı için cep telefonu, %44?ü için masaüstü bilgisayar/dizüstü bilgisayar/notebook bilgisayar, %30?u için tablet, %31?i için televizyon önemlidir.

    MEDYA ARAÇLARI TERCİHLERİ VE ÖNEM DÜZEYLERİ
    Öğrencilerin %66?sı için cep telefonu, %44?ü için masaüstü bilgisayar/dizüstü bilgisayar/notebook bilgisayar, %30?u için tablet, %31?i için televizyon önemlidir.

  11. ?İnternetin sizin için önem derecesini belirtiniz.? sorusuna verilen cevaplar incelendiğinde, öğrencilerin büyük çoğunluğu (%84) internetin kendileri için önemli olduğunu belirtmiştir.

    ?İnternetin sizin için önem derecesini belirtiniz.? sorusuna verilen cevaplar incelendiğinde, öğrencilerin büyük çoğunluğu (%84) internetin kendileri için önemli olduğunu belirtmiştir.

  12. Çocuklara tek bir cihaz seçmeleri söylendiğinde akıllarına ilk olarak acil durumlar gelmekte ve acil durumlarda en işlevsel cep telefonu olarak görülmektedir.    Öğrencilerin %75?i tek bir iletişim aracı seçmek zorunda kalsalardı cep telefonunu seçecekleri yanıtını vermiştir.  <br>  Cep telefonunun tercih edilme nedenlerine bakıldığında ilk sırada iletişim kolaylığı/iletişim sağlaması (%44) gelmektedir.

    Çocuklara tek bir cihaz seçmeleri söylendiğinde akıllarına ilk olarak acil durumlar gelmekte ve acil durumlarda en işlevsel cep telefonu olarak görülmektedir. Öğrencilerin %75?i tek bir iletişim aracı seçmek zorunda kalsalardı cep telefonunu seçecekleri yanıtını vermiştir.
    Cep telefonunun tercih edilme nedenlerine bakıldığında ilk sırada iletişim kolaylığı/iletişim sağlaması (%44) gelmektedir.

  13. Cep Telefonunu Tercih Etmede En Önemli Nedeniniz Nedir?(%)  <br>  Bilgisayar/tabletin tercih edilmesindeki en önemli neden bunların oyun oynamak (%29,3) için kullanılmasıdır.   <br>  Öğrenciler açısından cep telefonu kolay iletişim sağlaması, bilgisayar ise oyun oynama özelliğiyle ön plana çıkıyor.   <br>  Televizyonun tercih edilme nedenlerine bakıldığında ilk sırada sevdiğim için/eğlenmek/zaman geçirmek için/önemli olduğu için (%25,9) cevabı gelmektedir.   <br>  Radyonun tercih edilme nedenlerine bakıldığında haber/bilgi almak ve müzik dinlemek ön plana çıkmıştır.   <br>  Özellikle bilgisayar/tablet ve televizyon cihazlarında hane eğitim düzeyine göre farklılaşmalar mevcuttur. Bilgisayar/tablet tercihinde hane eğitim düzeyi yükseldikçe bu cihazın tercih edilme oranının da arttığı belirlenmiştir. Televizyonda ise tam tersi bir durum bulunmaktadır. Hanedeki eğitim seviyesi düştükçe televizyonun tercih edilme oranının arttığı belirlenmiştir.

    Cep Telefonunu Tercih Etmede En Önemli Nedeniniz Nedir?(%)
    Bilgisayar/tabletin tercih edilmesindeki en önemli neden bunların oyun oynamak (%29,3) için kullanılmasıdır.
    Öğrenciler açısından cep telefonu kolay iletişim sağlaması, bilgisayar ise oyun oynama özelliğiyle ön plana çıkıyor.
    Televizyonun tercih edilme nedenlerine bakıldığında ilk sırada sevdiğim için/eğlenmek/zaman geçirmek için/önemli olduğu için (%25,9) cevabı gelmektedir.
    Radyonun tercih edilme nedenlerine bakıldığında haber/bilgi almak ve müzik dinlemek ön plana çıkmıştır.
    Özellikle bilgisayar/tablet ve televizyon cihazlarında hane eğitim düzeyine göre farklılaşmalar mevcuttur. Bilgisayar/tablet tercihinde hane eğitim düzeyi yükseldikçe bu cihazın tercih edilme oranının da arttığı belirlenmiştir. Televizyonda ise tam tersi bir durum bulunmaktadır. Hanedeki eğitim seviyesi düştükçe televizyonun tercih edilme oranının arttığı belirlenmiştir.

  14. TELEVİZYON YAYINLARINI İZLEME ALIŞKANLIKLARI  <br>  Araştırmaya katılan öğrencilerin yaklaşık yarısından fazlası her gün ve neredeyse haftanın her günü televizyon izlediğini belirtmiştir.   <br>  Televizyon izleme sıklığının azaldığı durumda hane eğitim seviyesi yüksek olanların oranının arttığı belirlenmiştir.  <br>  2015 yılında televizyon izleyenlerin oranı %98,3 iken, 2018 yılında bu oranının %95,2?ye düştüğü tespit edilmiştir. (Karşılaştırmaya sadece 8. sınıflar dâhil edilmiştir.)

    TELEVİZYON YAYINLARINI İZLEME ALIŞKANLIKLARI
    Araştırmaya katılan öğrencilerin yaklaşık yarısından fazlası her gün ve neredeyse haftanın her günü televizyon izlediğini belirtmiştir.
    Televizyon izleme sıklığının azaldığı durumda hane eğitim seviyesi yüksek olanların oranının arttığı belirlenmiştir.
    2015 yılında televizyon izleyenlerin oranı %98,3 iken, 2018 yılında bu oranının %95,2?ye düştüğü tespit edilmiştir. (Karşılaştırmaya sadece 8. sınıflar dâhil edilmiştir.)

  15. Televizyon İzler misiniz? Ne Sıklıkla İzlersiniz?(%)  <br>  Öğrencilerin televizyon izledikleri saat dilimlerine bakıldığında, yoğunluğun 18-21 ve 21-24 saatleri arası olan aynı zamanda altın saatleri de (prime time) içeren zaman diliminde olduğu görülmüştür.  <br>  Hafta sonu televizyon izlenen saat dilimlerine bakıldığında, daha geç saatlerdeki izlemelerin arttığı görülmektedir.   <br>  21.00-24.00 arasında öğrencilerin %41?inin televizyon başında olduğu belirlenmiştir. Benzer bir eğilimle gece 00.00-03.00 arası izlemelerin de %14,6?ya yükseldiği saptanmıştır. Bu saat diliminin korumalı saatler olmaması nedeniyle ebeveynlerin bu saatlerde yapılan izlemelere daha dikkatli yaklaşmaları önemlidir.  <br>  Televizyonu aile ile izleyenlerin oranının %81,2 olduğu tespit edilmiştir. Öte yandan, televizyonu tek başına izleyenlerin oranı %17,4 iken, arkadaşlarıyla izleyenlerin oranının %1,4 olduğu belirlenmiştir.

    Televizyon İzler misiniz? Ne Sıklıkla İzlersiniz?(%)
    Öğrencilerin televizyon izledikleri saat dilimlerine bakıldığında, yoğunluğun 18-21 ve 21-24 saatleri arası olan aynı zamanda altın saatleri de (prime time) içeren zaman diliminde olduğu görülmüştür.
    Hafta sonu televizyon izlenen saat dilimlerine bakıldığında, daha geç saatlerdeki izlemelerin arttığı görülmektedir.
    21.00-24.00 arasında öğrencilerin %41?inin televizyon başında olduğu belirlenmiştir. Benzer bir eğilimle gece 00.00-03.00 arası izlemelerin de %14,6?ya yükseldiği saptanmıştır. Bu saat diliminin korumalı saatler olmaması nedeniyle ebeveynlerin bu saatlerde yapılan izlemelere daha dikkatli yaklaşmaları önemlidir.
    Televizyonu aile ile izleyenlerin oranının %81,2 olduğu tespit edilmiştir. Öte yandan, televizyonu tek başına izleyenlerin oranı %17,4 iken, arkadaşlarıyla izleyenlerin oranının %1,4 olduğu belirlenmiştir.

  16. Televizyonu En Çok Kimlerle İzlersiniz?(%)  <br>  Yaş büyüdükçe televizyonu aile ile izlemenin azaldığı, tek başına izleme oranının da arttığı tespit edilmiştir.  <br>  Televizyon izlediğini bildiren öğrencilerin %97,5?i yayınları evden takip ettiğini belirtirken, %9,8?i yayınları ev dışından takip ettiğini ifade etmiştir.  <br>  Düzenli olarak en fazla izlenen program türünün dizi filmler olduğu belirlenmiştir. Televizyon izlediğini belirten öğrencilerin yaklaşık yarısı (%51,5) dizi filmleri düzenli olarak izlediğini ifade etmiştir. Bunu sırasıyla %41 oranıyla filmler ve %28 oranıyla canlı spor müsabakaları/spor programları takip etmektedir.  <br>  Araştırma kapsamında program tercihlerinde çocukların yetişkinler gibi davrandığı görülmüştür. Zira çocuklar yetişkinler için yapılan programları da aktif olarak izleme eğilimindedir.

    Televizyonu En Çok Kimlerle İzlersiniz?(%)
    Yaş büyüdükçe televizyonu aile ile izlemenin azaldığı, tek başına izleme oranının da arttığı tespit edilmiştir.
    Televizyon izlediğini bildiren öğrencilerin %97,5?i yayınları evden takip ettiğini belirtirken, %9,8?i yayınları ev dışından takip ettiğini ifade etmiştir.
    Düzenli olarak en fazla izlenen program türünün dizi filmler olduğu belirlenmiştir. Televizyon izlediğini belirten öğrencilerin yaklaşık yarısı (%51,5) dizi filmleri düzenli olarak izlediğini ifade etmiştir. Bunu sırasıyla %41 oranıyla filmler ve %28 oranıyla canlı spor müsabakaları/spor programları takip etmektedir.
    Araştırma kapsamında program tercihlerinde çocukların yetişkinler gibi davrandığı görülmüştür. Zira çocuklar yetişkinler için yapılan programları da aktif olarak izleme eğilimindedir.

  17. Aşağıdaki Program Türlerini İzleme Durumunuzu Belirtiniz.(%)  <br>  Öğrencilere televizyon yayınlarında en çok nelerden rahatsız oldukları sorulmuştur. Buna istinaden ilk sırada öğrencilerin %28,3?ü özellikle gündüz kuşağında yayınlanan programlarından oldukça rahatsız olduklarını belirtmiştir.

    Aşağıdaki Program Türlerini İzleme Durumunuzu Belirtiniz.(%)
    Öğrencilere televizyon yayınlarında en çok nelerden rahatsız oldukları sorulmuştur. Buna istinaden ilk sırada öğrencilerin %28,3?ü özellikle gündüz kuşağında yayınlanan programlarından oldukça rahatsız olduklarını belirtmiştir.

  18. Televizyon Yayınlarında Rahatsız Olduğunuz Hususlar Varsa Nelerdir? (%)  <br>  Araştırma sonucu elde edilen en çarpıcı bulgulardan bir tanesi de televizyon izleme alışkanlıklarına yeni bir boyut kazandıran yeni medya araçlarının öğrenciler tarafından yoğun kullanımıdır. Yeni medya araçlarından özellikle cep telefonundan yapılan izlemelerin yoğunluğu izleme alışkanlıklarının değiştiğinin önemli bir işaretidir.

    Televizyon Yayınlarında Rahatsız Olduğunuz Hususlar Varsa Nelerdir? (%)
    Araştırma sonucu elde edilen en çarpıcı bulgulardan bir tanesi de televizyon izleme alışkanlıklarına yeni bir boyut kazandıran yeni medya araçlarının öğrenciler tarafından yoğun kullanımıdır. Yeni medya araçlarından özellikle cep telefonundan yapılan izlemelerin yoğunluğu izleme alışkanlıklarının değiştiğinin önemli bir işaretidir.

  19. Televizyon Yayınlarını Aşağıdaki Cihazlardan İzleme Durumunuzu Belirtiniz.(%)

    Televizyon Yayınlarını Aşağıdaki Cihazlardan İzleme Durumunuzu Belirtiniz.(%)

  20. İNTERNET KULLANIM ALIŞKANLIKLARI  <br>  Ortaokul öğrencilerinin internet kullanım sıklıklarına bakıldığında, %48,6?sının her gün, %17,8?inin neredeyse haftanın her günü, %23,8?inin haftada birkaç gün ve %4,9?unun ayda birkaç gün internet kullandıkları belirlenmiştir.

    İNTERNET KULLANIM ALIŞKANLIKLARI
    Ortaokul öğrencilerinin internet kullanım sıklıklarına bakıldığında, %48,6?sının her gün, %17,8?inin neredeyse haftanın her günü, %23,8?inin haftada birkaç gün ve %4,9?unun ayda birkaç gün internet kullandıkları belirlenmiştir.

  21. İnternet Kullanır mısınız? Ne Sıklıkla Kullanırsınız?(%)  <br>  İnternet kullanım oranlarının yıllar içindeki karşılaştırmasına bakıldığında, 2018 yılında bir artış olduğu göze çarpmaktadır. 2015 yılında internet kullananların oranı %90,4 iken, 2018 yılında bu oranın %97?ye çıktığı tespit edilmiştir. (Karşılaştırmaya sadece 8. sınıflar dâhil edilmiştir.)  <br>  Öğrencilerin %59,6?sı internete bağlandığında tek başına olduklarını belirtmiştir.  <br>  Erkeklerin kızlara göre internete tek başına bağlanma oranının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Erkeklerin arkadaşlarıyla birlikte çevrimiçi olmasının nedeninin birlikte dijital ortamda oyun oynama isteğinden kaynaklandığı ön görülmektedir.  <br>  İnternete tek başına bağlanma oranlarının yaş büyüdükçe arttığı saptanmıştır.   <br>  İnternete farklı cihazlardan erişim sağlamada yaş gruplarına göre dağılıma bakıldığında, yaş büyüdükçe cep telefonundan erişimin arttığı görülmüştür. Bu durumun nedeni, büyük yaş gruplarının cep telefonu sahipliğinin diğerlerine göre daha fazla olmasıdır.  <br>  İnternete erişim sağlanan cihaza bakıldığında cep telefonunun %81 oranıyla ilk sırada yer aldığı görülmüştür.

    İnternet Kullanır mısınız? Ne Sıklıkla Kullanırsınız?(%)
    İnternet kullanım oranlarının yıllar içindeki karşılaştırmasına bakıldığında, 2018 yılında bir artış olduğu göze çarpmaktadır. 2015 yılında internet kullananların oranı %90,4 iken, 2018 yılında bu oranın %97?ye çıktığı tespit edilmiştir. (Karşılaştırmaya sadece 8. sınıflar dâhil edilmiştir.)
    Öğrencilerin %59,6?sı internete bağlandığında tek başına olduklarını belirtmiştir.
    Erkeklerin kızlara göre internete tek başına bağlanma oranının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Erkeklerin arkadaşlarıyla birlikte çevrimiçi olmasının nedeninin birlikte dijital ortamda oyun oynama isteğinden kaynaklandığı ön görülmektedir.
    İnternete tek başına bağlanma oranlarının yaş büyüdükçe arttığı saptanmıştır.
    İnternete farklı cihazlardan erişim sağlamada yaş gruplarına göre dağılıma bakıldığında, yaş büyüdükçe cep telefonundan erişimin arttığı görülmüştür. Bu durumun nedeni, büyük yaş gruplarının cep telefonu sahipliğinin diğerlerine göre daha fazla olmasıdır.
    İnternete erişim sağlanan cihaza bakıldığında cep telefonunun %81 oranıyla ilk sırada yer aldığı görülmüştür.

  22. İnternete Hangi Araçları Kullanarak Erişim Sağlıyorsunuz?(%)  <br>  İnternette günlük olarak yapılan faaliyetlerden ilk üç sırada film/video/müzik vb. izlemek, yüklemek, indirmek ve paylaşmak (%37,8), genel olarak internette gezinmek (%36) ve merak edilen konuların araştırılması (35,7) yer almaktadır.   <br>  14-17 yaş grubu interneti en uzun ve en sık kullanan grup olmasına karşın, internetten televizyon içeriklerini en az izleyen yaş grubudur.   <br>  Öğrencilerin %63,4?ü insanların internet üzerinden başka insanlara yönelik olumsuz tavırlarını engelleyen bazı kurallar olması gerektiğini düşünmektedir.

    İnternete Hangi Araçları Kullanarak Erişim Sağlıyorsunuz?(%)
    İnternette günlük olarak yapılan faaliyetlerden ilk üç sırada film/video/müzik vb. izlemek, yüklemek, indirmek ve paylaşmak (%37,8), genel olarak internette gezinmek (%36) ve merak edilen konuların araştırılması (35,7) yer almaktadır.
    14-17 yaş grubu interneti en uzun ve en sık kullanan grup olmasına karşın, internetten televizyon içeriklerini en az izleyen yaş grubudur.
    Öğrencilerin %63,4?ü insanların internet üzerinden başka insanlara yönelik olumsuz tavırlarını engelleyen bazı kurallar olması gerektiğini düşünmektedir.

  23. Aşağıdaki İfadelerden Her Birine 1-3 Arası Puanlama Yapar Mısınız?(%)  <br>  Öğrencilerin %59?u internette insanların gerçek hayatta olduklarından daha farklı davrandıkları yönünde bir kanıya sahiptir.<br>    Öğrencilerin yaklaşık %29?u internet ortamında kurduğu ilişkilerde daha rahat olduğunu ifade etmiştir.                         <br>  Öğrencilerin yaklaşık %26?sı kırıcı da olsa internet ortamında insanların istediklerini başka kimselere söyleyebileceğini düşünmektedir.  <br>  Öğrencilerin yaklaşık %49?u ekran başında geçirdiği zaman ile diğer aktivitelere ayırdığı zaman arasında bir denge kurabildiğini belirtmiştir.   <br>  Öğrencilerin yaklaşık %51?i bu konuda kararsız olduğunu veya dengeyi kuramadığını belirtmiştir. Ayrıca öğrencilerin %21?i ekran başında geçirdiği zamanı kontrol edemediğini ifade etmiştir.

    Aşağıdaki İfadelerden Her Birine 1-3 Arası Puanlama Yapar Mısınız?(%)
    Öğrencilerin %59?u internette insanların gerçek hayatta olduklarından daha farklı davrandıkları yönünde bir kanıya sahiptir.
    Öğrencilerin yaklaşık %29?u internet ortamında kurduğu ilişkilerde daha rahat olduğunu ifade etmiştir.
    Öğrencilerin yaklaşık %26?sı kırıcı da olsa internet ortamında insanların istediklerini başka kimselere söyleyebileceğini düşünmektedir.
    Öğrencilerin yaklaşık %49?u ekran başında geçirdiği zaman ile diğer aktivitelere ayırdığı zaman arasında bir denge kurabildiğini belirtmiştir.
    Öğrencilerin yaklaşık %51?i bu konuda kararsız olduğunu veya dengeyi kuramadığını belirtmiştir. Ayrıca öğrencilerin %21?i ekran başında geçirdiği zamanı kontrol edemediğini ifade etmiştir.

  24. DERS ÇALIŞMA SÜRELERİ VE DİJİTAL CİHAZLARIN DERS ÇALIŞMADA KULLANIMI<br>    ?Ne sıklıkla ders çalışırsınız?? sorusuna örneklemde yer alan öğrencilerin %39,6?sı haftada birkaç gün; %26,9?u her gün; %25,6?sı ise neredeyse haftanın her günü yanıtını verirken; %2,8?i ise hiç ders çalışmadığını ifade etmiştir.  <br>  Ne Sıklıkla Ders Çalışırsınız?(%)  <br>  Hane eğitim düzeyi yüksek olan öğrencilerin her gün sıklığında diğer gruplara göre daha fazla ders çalıştığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, ebeveynlerinin eğitim düzeyi yüksek olan çocukların daha fazla sıklıkta ders çalıştığı ortaya çıkmıştır.  <br>  Ödev yapmak ya da ders çalışmak için dijital cihazların ne sıklıkla kullanıldığına bakıldığında öğrencilerin yaklaşık yarısı (%43,8) haftanın birkaç günü dijital cihazları kullandıklarını belirtmektedirler. Öğrencilerin %17,5?i her gün; %17,3?ü neredeyse haftanın her günü; %13,5?i ayda birkaç gün ya da daha nadir kullandıklarını; %7,9?u ise hiç kullanmadıklarını belirtmişlerdir.

    DERS ÇALIŞMA SÜRELERİ VE DİJİTAL CİHAZLARIN DERS ÇALIŞMADA KULLANIMI
    ?Ne sıklıkla ders çalışırsınız?? sorusuna örneklemde yer alan öğrencilerin %39,6?sı haftada birkaç gün; %26,9?u her gün; %25,6?sı ise neredeyse haftanın her günü yanıtını verirken; %2,8?i ise hiç ders çalışmadığını ifade etmiştir.
    Ne Sıklıkla Ders Çalışırsınız?(%)
    Hane eğitim düzeyi yüksek olan öğrencilerin her gün sıklığında diğer gruplara göre daha fazla ders çalıştığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, ebeveynlerinin eğitim düzeyi yüksek olan çocukların daha fazla sıklıkta ders çalıştığı ortaya çıkmıştır.
    Ödev yapmak ya da ders çalışmak için dijital cihazların ne sıklıkla kullanıldığına bakıldığında öğrencilerin yaklaşık yarısı (%43,8) haftanın birkaç günü dijital cihazları kullandıklarını belirtmektedirler. Öğrencilerin %17,5?i her gün; %17,3?ü neredeyse haftanın her günü; %13,5?i ayda birkaç gün ya da daha nadir kullandıklarını; %7,9?u ise hiç kullanmadıklarını belirtmişlerdir.

  25. Ödev Yapmak ya da Ders Çalışmak İçin Dijital Cihazları (Masaüstü Bilgisayar/Dizüstü Bilgisayar/Notebook, Tablet, Cep Telefonu, Tv vb.)  Kullanır mısınız? Ne Sıklıkla Kullanırsınız?(%)  <br>  Yaş arttıkça ödev yapmak/ders çalışmak için dijital cihazların düzenli kullanımı artmaktadır.  <br>  SİBER ZORBALIK  <br>  Öğrencilere internet kullanırken hoşlanmadıkları kişi ve/veya içerikle karşılaşma durumları sorulmuş ve %44,2?sinin ?evet? yanıtını verdiği saptanmıştır.

    Ödev Yapmak ya da Ders Çalışmak İçin Dijital Cihazları (Masaüstü Bilgisayar/Dizüstü Bilgisayar/Notebook, Tablet, Cep Telefonu, Tv vb.) Kullanır mısınız? Ne Sıklıkla Kullanırsınız?(%)
    Yaş arttıkça ödev yapmak/ders çalışmak için dijital cihazların düzenli kullanımı artmaktadır.
    SİBER ZORBALIK
    Öğrencilere internet kullanırken hoşlanmadıkları kişi ve/veya içerikle karşılaşma durumları sorulmuş ve %44,2?sinin ?evet? yanıtını verdiği saptanmıştır.

  26. İnternet Kullanırken (Sosyal Medya, Online Oyun Oynama Vb.) Hoşlanmadığınız Kişi Ve/Veya İçerikle Hiç Karşılaştınız Mı?(%)  <br>  Araştırma kapsamında verilen cevapların %42,4?ü öğrencilerin hoşlanmadıkları bir kişi ve/veya içerikle karşılaştıklarında aileleriyle, %38,2?si arkadaşlarıyla, %3,8?i öğretmenleriyle ve %2,4?ü polisle paylaştıkları biçimindedir. Buna karşın, öğrencilerin %31,4?ünün bu durumu hiç kimseyle paylaşmadığı ortaya çıkmıştır.

    İnternet Kullanırken (Sosyal Medya, Online Oyun Oynama Vb.) Hoşlanmadığınız Kişi Ve/Veya İçerikle Hiç Karşılaştınız Mı?(%)
    Araştırma kapsamında verilen cevapların %42,4?ü öğrencilerin hoşlanmadıkları bir kişi ve/veya içerikle karşılaştıklarında aileleriyle, %38,2?si arkadaşlarıyla, %3,8?i öğretmenleriyle ve %2,4?ü polisle paylaştıkları biçimindedir. Buna karşın, öğrencilerin %31,4?ünün bu durumu hiç kimseyle paylaşmadığı ortaya çıkmıştır.

  27. Bu Durumu Kiminle Paylaştınız?(%)  <br>  Küçük yaş grupları rahatsız olunan kişi ve/veya içeriği daha çok aileyle; daha büyük yaş grupları ise arkadaşlarıyla paylaşmaktadır.    <br>  Erkek öğrenciler kızlara göre internette hoşlanmadığı bir kişi ve/veya içerikle daha fazla oranda karşılaşmasına rağmen bu durumu çevresindekilerle daha az paylaşmaktadır.  <br>  Her 4 öğrenciden yaklaşık 1?i internette hoşlanmadığı bir kişi ve/veya içerikle karşılaştığında bu durumu kimseyle paylaşmamaktadır.  <br>  İnternette rahatsız olunan konuların başında %34,8 ile siber zorbalık gelmektedir. Öğrencilere açık uçlu olarak yöneltilen bu soruda sürekli olarak cinsel içerikli fotoğraf ve video görüntülerle karşılaştıkları, tanımadıkları insanlardan rahatsız edici mesajlar aldıklarını ve hesabın ele geçirilmesi/dolandırıcılık gibi durumlara maruz kaldıklarını belirten ifadeler kullandıkları ortaya çıkmıştır.

    Bu Durumu Kiminle Paylaştınız?(%)
    Küçük yaş grupları rahatsız olunan kişi ve/veya içeriği daha çok aileyle; daha büyük yaş grupları ise arkadaşlarıyla paylaşmaktadır.
    Erkek öğrenciler kızlara göre internette hoşlanmadığı bir kişi ve/veya içerikle daha fazla oranda karşılaşmasına rağmen bu durumu çevresindekilerle daha az paylaşmaktadır.
    Her 4 öğrenciden yaklaşık 1?i internette hoşlanmadığı bir kişi ve/veya içerikle karşılaştığında bu durumu kimseyle paylaşmamaktadır.
    İnternette rahatsız olunan konuların başında %34,8 ile siber zorbalık gelmektedir. Öğrencilere açık uçlu olarak yöneltilen bu soruda sürekli olarak cinsel içerikli fotoğraf ve video görüntülerle karşılaştıkları, tanımadıkları insanlardan rahatsız edici mesajlar aldıklarını ve hesabın ele geçirilmesi/dolandırıcılık gibi durumlara maruz kaldıklarını belirten ifadeler kullandıkları ortaya çıkmıştır.

  28. İnternette Rahatsız Olduğunuz Konular Nelerdir?(%)   <br>  Siber zorbalığa bir şekilde maruz kalanların genel oranlarına bakıldığında, ?Sosyal medya üzerinde olumsuz yorumlar alıyorum? ifadesine farklı sıklıklarda maruz kalanların oranının %32,8 olduğu belirlenmiştir.   <br>  Bunun yanı sıra, ?Cinsel içerikli fotoğraf video veya mesajlar alıyorum? ifadesine farklı sıklıklarda maruz kalanlarının oranının %16,7 olduğu saptanmıştır.   <br>  Fotoğraf veya videoları kendisinden izinsiz olarak farklı sıklıklarda paylaşılmış olanların oranının ise %16,2 olduğu belirlenmiştir.  <br>  Araştırma kapsamında siber zorbalık olarak değerlendirilen üç kategorideki durumlara (incitici yorum alma/izinsiz fotoğraf video paylaşımı/cinsel içerikli mesajlar alma) düzenli olarak uğrayanların her birinin oranının %4 civarında olduğu görülmüştür.

    İnternette Rahatsız Olduğunuz Konular Nelerdir?(%)
    Siber zorbalığa bir şekilde maruz kalanların genel oranlarına bakıldığında, ?Sosyal medya üzerinde olumsuz yorumlar alıyorum? ifadesine farklı sıklıklarda maruz kalanların oranının %32,8 olduğu belirlenmiştir.
    Bunun yanı sıra, ?Cinsel içerikli fotoğraf video veya mesajlar alıyorum? ifadesine farklı sıklıklarda maruz kalanlarının oranının %16,7 olduğu saptanmıştır.
    Fotoğraf veya videoları kendisinden izinsiz olarak farklı sıklıklarda paylaşılmış olanların oranının ise %16,2 olduğu belirlenmiştir.
    Araştırma kapsamında siber zorbalık olarak değerlendirilen üç kategorideki durumlara (incitici yorum alma/izinsiz fotoğraf video paylaşımı/cinsel içerikli mesajlar alma) düzenli olarak uğrayanların her birinin oranının %4 civarında olduğu görülmüştür.

  29. Aşağıda Bulunan İfadelerin Her Birine 1-5 Arası Puanlama Yapar Mısınız?(%)  <br>  Farklı sıklıklarda başkalarına olumsuz ve incitici yorumlar yapanların oranı %21,3 iken; başkalarının fotoğraf/videolarını karşısındakini incitmek amacıyla izinsiz bir şekilde paylaşanların oranının %8,9 olduğu saptanmıştır.  <br>  Siber zorbalığa uğrayanlar hakkında genel bir değerlendirme yapıldığında, erkeklerin araştırma kapsamında ele alınan siber zorbalık türlerinin her birine kızlardan daha fazla oranda maruz kaldığı belirlenmiştir.   <br>  Araştırmadan elde edilen bulgular ışığında erkeklerin kızlara göre hem daha fazla siber zorbalığa maruz kaldığı hem de daha fazla siber zorba oldukları ortaya çıkmıştır.

    Aşağıda Bulunan İfadelerin Her Birine 1-5 Arası Puanlama Yapar Mısınız?(%)
    Farklı sıklıklarda başkalarına olumsuz ve incitici yorumlar yapanların oranı %21,3 iken; başkalarının fotoğraf/videolarını karşısındakini incitmek amacıyla izinsiz bir şekilde paylaşanların oranının %8,9 olduğu saptanmıştır.
    Siber zorbalığa uğrayanlar hakkında genel bir değerlendirme yapıldığında, erkeklerin araştırma kapsamında ele alınan siber zorbalık türlerinin her birine kızlardan daha fazla oranda maruz kaldığı belirlenmiştir.
    Araştırmadan elde edilen bulgular ışığında erkeklerin kızlara göre hem daha fazla siber zorbalığa maruz kaldığı hem de daha fazla siber zorba oldukları ortaya çıkmıştır.

  30. DENETİM FARKINDALIĞI  <br>  Öğrencilere televizyon yayınlarının denetlenmesine ilişkin yöneltilen soruya %43,6?sı ?Evet? yanıtı vermiştir. Öğrencilerin %22?si televizyon yayınlarının denetlenmediğini belirtirken, %34,4?ünün konu hakkında herhangi bir fikir sahibi olmadığı anlaşılmıştır.  <br>   Sizce Televizyon Yayınları Denetleniyor Mu?(%)-  <br>  Öğrencilerin televizyon yayınlarındaki denetimlerin yeterlilik durumu hakkındaki görüşlerine bakıldığında; %22,3?ü denetimleri yeterli bulurken, %51,6?sı denetimleri kısmen yeterli bulmaktadır. Konu hakkında fikri olmayanların oranının ise %26,1 olduğu görülmüştür.

    DENETİM FARKINDALIĞI
    Öğrencilere televizyon yayınlarının denetlenmesine ilişkin yöneltilen soruya %43,6?sı ?Evet? yanıtı vermiştir. Öğrencilerin %22?si televizyon yayınlarının denetlenmediğini belirtirken, %34,4?ünün konu hakkında herhangi bir fikir sahibi olmadığı anlaşılmıştır.
    Sizce Televizyon Yayınları Denetleniyor Mu?(%)-
    Öğrencilerin televizyon yayınlarındaki denetimlerin yeterlilik durumu hakkındaki görüşlerine bakıldığında; %22,3?ü denetimleri yeterli bulurken, %51,6?sı denetimleri kısmen yeterli bulmaktadır. Konu hakkında fikri olmayanların oranının ise %26,1 olduğu görülmüştür.

  31. Televizyon Yayınlarındaki Denetimler Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?(%)   <br>  Öğrencilere RTÜK İletişim Merkezi?ni bilip bilmedikleri sorulmuş; öğrencilerin %51,2?si bildiğini, %48,8?i ise bilmediğini belirtmiştir. %<br>    Çocukların televizyon yayınlarını izlerken sorumluluğun kimde olduğu sorusuna öğrencilerin 68,7?si aile, %36,5?i yayıncı ve %20,6?sı devlet cevabını vermiştir.  <br>  Öğrencilerin %56,6?sı akıllı işaret uygulamasından haberdar iken, %43,4?ünün bu uygulamayı bilmediği belirlenmiştir.

    Televizyon Yayınlarındaki Denetimler Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?(%)
    Öğrencilere RTÜK İletişim Merkezi?ni bilip bilmedikleri sorulmuş; öğrencilerin %51,2?si bildiğini, %48,8?i ise bilmediğini belirtmiştir. %
    Çocukların televizyon yayınlarını izlerken sorumluluğun kimde olduğu sorusuna öğrencilerin 68,7?si aile, %36,5?i yayıncı ve %20,6?sı devlet cevabını vermiştir.
    Öğrencilerin %56,6?sı akıllı işaret uygulamasından haberdar iken, %43,4?ünün bu uygulamayı bilmediği belirlenmiştir.