II. Abdülhamid'in Hayata Geçirdiği 10 Proje

Osmanlı’nın son halifesi olan Sultan II. Abdülhamid’in vefatının bugün 102’inci yıldönümü. İşte Sultan II. Abdülhamid’in 33 yıllık hükümdarlığı boyunca hayata geçirdiği önemli projeler…

  1. Beykoz Hamidiye Kâğıt Fabrikası  <br>Osmanlı döneminde kurulan son kâğıt fabrikasıdır. Sultan II. Abdülhamid, kâğıt fabrikasını kurma yetkisini 50 yıl için Serkarin Osman Bey&#8217;e verdi.

    Beykoz Hamidiye Kâğıt Fabrikası
    Osmanlı döneminde kurulan son kâğıt fabrikasıdır. Sultan II. Abdülhamid, kâğıt fabrikasını kurma yetkisini 50 yıl için Serkarin Osman Bey’e verdi.

  2. Şişli Etfal Hastanesi  <br>Şişli Etfal Hastanesi, Türkiye&#8217;nin ilk çocuk hastanesi olma özelliğini de taşır. Sultan II. Abdülhamid&#8217;in 7 aylık kızı Hatice Sultan 14 Şubat 1898 tarihinde difteri hastalığından ölür, bunun üzerinde sultan Dr. İbrahim Bey&#8217;i bir çocuk hastanesi kurmakla görevlendirir.

    Şişli Etfal Hastanesi
    Şişli Etfal Hastanesi, Türkiye’nin ilk çocuk hastanesi olma özelliğini de taşır. Sultan II. Abdülhamid’in 7 aylık kızı Hatice Sultan 14 Şubat 1898 tarihinde difteri hastalığından ölür, bunun üzerinde sultan Dr. İbrahim Bey’i bir çocuk hastanesi kurmakla görevlendirir.

  3. Darülaceze<br>  Darülaceze, 1895 yılında Sultan II. Abdülhamid tarafından kuruldu. Burada; din, dil, ırk, sınıf ve cinsiyet farkı gözetmeksizin bakıma muhtaç, yaşlı, engelli insanlara, sokağa terk edilmiş insanlara hizmet verilmektedir.

    Darülaceze
    Darülaceze, 1895 yılında Sultan II. Abdülhamid tarafından kuruldu. Burada; din, dil, ırk, sınıf ve cinsiyet farkı gözetmeksizin bakıma muhtaç, yaşlı, engelli insanlara, sokağa terk edilmiş insanlara hizmet verilmektedir.

  4. Yıldız Sarayı Kütüphanesi<br>  Sultan II. Abdülhamid döneminde Osmanlı&#8217;nın ana sarayı olarak kullanılan Yıldız Sarayı, içinde önemli tarihi belgeleri barındırır. Kütüphanede yabancı dillerde yazılmış Osmanlı ile ilgili kitaplar, el yazmaları, Avrupa&#8217;da çıkan tüm gazetelerin arşivleri yer almaktaydı. Saraydaki belgeler, Başbakanlık Osmanlı Arşivi&#8217;nin çok önemli bölümünü oluşturdu.

    Yıldız Sarayı Kütüphanesi
    Sultan II. Abdülhamid döneminde Osmanlı’nın ana sarayı olarak kullanılan Yıldız Sarayı, içinde önemli tarihi belgeleri barındırır. Kütüphanede yabancı dillerde yazılmış Osmanlı ile ilgili kitaplar, el yazmaları, Avrupa’da çıkan tüm gazetelerin arşivleri yer almaktaydı. Saraydaki belgeler, Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nin çok önemli bölümünü oluşturdu.

  5. Abdülhamid&#8217;in Fotoğraf Albümleri<br>  Çevresinde olan her şeyden haberdar olmak isteyen Sultan II. Abdülhamid&#8217;in fotoğrafçılığa ilgisi vardı. Dünyanın en büyük fotoğraf arşivi olan bilinen koleksiyon 35 bin parçadan oluşmaktadır.

    Abdülhamid’in Fotoğraf Albümleri
    Çevresinde olan her şeyden haberdar olmak isteyen Sultan II. Abdülhamid’in fotoğrafçılığa ilgisi vardı. Dünyanın en büyük fotoğraf arşivi olan bilinen koleksiyon 35 bin parçadan oluşmaktadır.

  6. Osmanlı Bankası  <br>Dünyada ortaya çıkan Sanayi devrimi, ülkelerin ekonomik düzenini de değiştirdi. Osmanlı döneminde bugünkü Merkez Bankası işlevini gören Osmanlı Bankası, Sultan II. Abdülhamid döneminde hayata geçti.

    Osmanlı Bankası
    Dünyada ortaya çıkan Sanayi devrimi, ülkelerin ekonomik düzenini de değiştirdi. Osmanlı döneminde bugünkü Merkez Bankası işlevini gören Osmanlı Bankası, Sultan II. Abdülhamid döneminde hayata geçti.

  7. Pera Sergileri<br>  Sanata önem veren Sultan II. Abdülhamid, Osmanlı&#8217;da sanatçıların yetişebilmesi için Osman Hamdi Bey&#8217;e Sanay-i Nefise Mektebini 1882 yılında kurdurdu.

    Pera Sergileri
    Sanata önem veren Sultan II. Abdülhamid, Osmanlı’da sanatçıların yetişebilmesi için Osman Hamdi Bey’e Sanay-i Nefise Mektebini 1882 yılında kurdurdu.

  8. İstanbul Arkeoloji Müzesi<br>  Osmanlı&#8217;da ilk müze Sultan Abdülmecid döneminde kuruldu, fakat müzecilik alanındaki faaliyet Sultan II. Abdülhamid döneminde başladı. Sultan, bugünkü İstanbul Arkeoloji Müzesini Osman Hamdi Bey&#8217;e kurdurdu.

    İstanbul Arkeoloji Müzesi
    Osmanlı’da ilk müze Sultan Abdülmecid döneminde kuruldu, fakat müzecilik alanındaki faaliyet Sultan II. Abdülhamid döneminde başladı. Sultan, bugünkü İstanbul Arkeoloji Müzesini Osman Hamdi Bey’e kurdurdu.

  9. İstanbul İtfaiye Teşkilatı Tatbikatta<br>  Sultan II. Abdülhamid döneminde İstanbul&#8217;da 10 büyük yangın yaşandı. Yangınlar yüzünden binlerce ev kül oldu. Sultan yangınların önüne geçebilmek için tulumbacılar teşkilatını kurdu.

    İstanbul İtfaiye Teşkilatı Tatbikatta
    Sultan II. Abdülhamid döneminde İstanbul’da 10 büyük yangın yaşandı. Yangınlar yüzünden binlerce ev kül oldu. Sultan yangınların önüne geçebilmek için tulumbacılar teşkilatını kurdu.

  10. Hicaz Demir Yolu<br>  Sultan II. Abdülhamid tarafından 1 Eylül 1900 tarihinde temeli atılan, Şam&#8217;dan Medine&#8217;ye kadar uzanan Hicaz Demir Yolu, 1 Eylül 1908&#8217;de hizmete açıldı.

    Hicaz Demir Yolu
    Sultan II. Abdülhamid tarafından 1 Eylül 1900 tarihinde temeli atılan, Şam’dan Medine’ye kadar uzanan Hicaz Demir Yolu, 1 Eylül 1908’de hizmete açıldı.