Dünyanın En Derin Depremi Tespit Edildi: 7,9 Şiddetinde

Bilim insanları, Japonya'nın deprem ölçüm merkezlerinden alınan verileri inceledi . 2015'te Japonya?nın Ogasawara adalarında meydana gelen depremin 751 km derinliğe ulaştığı ve alt manto adı verilen yeryüzü katmanında meydana geldiği görüldü.

  1. Dünyanın her yerinden bilim insanları ve akademisyenler hala  hala derin depremlerim ilk nasıl meydana geldiğini anlamaya çalışıyorlar. Yerin 300 kilometreden daha altında meydana gelen depremler "derin deprem" olarak adlandırılıyor.

    Dünyanın her yerinden bilim insanları ve akademisyenler hala hala derin depremlerim ilk nasıl meydana geldiğini anlamaya çalışıyorlar. Yerin 300 kilometreden daha altında meydana gelen depremler "derin deprem" olarak adlandırılıyor.

  2. Yüzey sarsıntıları söz konusu olduğunda ise araştırmacıların açıklamadı oldukça basit: fFy hattı da denilen  ektonik plakalar, birbirinden ayrılınca ya da çarpışınca  bir gerilim ortaya çıkıyor ve sarsıntı meydana geliyor.

    Yüzey sarsıntıları söz konusu olduğunda ise araştırmacıların açıklamadı oldukça basit: fFy hattı da denilen ektonik plakalar, birbirinden ayrılınca ya da çarpışınca bir gerilim ortaya çıkıyor ve sarsıntı meydana geliyor.

  3. 7,9 BÜYÜKLÜĞÜNDE    Konuya ilişkin araştırma yapan Arizona Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, Mayıs 2015'te Ogasawara depremi sırasında Japonya'nın sismometre ağı tarafından toplanan verileri analiz etti. En büyük sarsıntı, merkez üssü Ogasawara Adaları olarak da bilinen Bonin Adaları açıklarında Richter ölçeğine göre 7,9 büyüklüğünde ölçüldü.

    7,9 BÜYÜKLÜĞÜNDE Konuya ilişkin araştırma yapan Arizona Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, Mayıs 2015'te Ogasawara depremi sırasında Japonya'nın sismometre ağı tarafından toplanan verileri analiz etti. En büyük sarsıntı, merkez üssü Ogasawara Adaları olarak da bilinen Bonin Adaları açıklarında Richter ölçeğine göre 7,9 büyüklüğünde ölçüldü.

  4. 751 kilometre derinliğe ulaşanl depremin ardından, Dünya'nın alt mantosunun derinliklerinde onlarca daha az şiddetli artçı sarsıntı kaydedildi.

    751 kilometre derinliğe ulaşanl depremin ardından, Dünya'nın alt mantosunun derinliklerinde onlarca daha az şiddetli artçı sarsıntı kaydedildi.

  5. Çoğu deprem, gezegen yüzeyinin birkaç kilometre altında kabukta veya üst mantoda meydana geliyor. Ancak 2015?teki depremler, sıcaklıkların ve basınçların kayaların bükülebileceği kadar yoğunlaştığı alt mantoda yaşandı.    O zamanki haberlerde, depremin 678 km  derinliğe ulaştığı bildirildi, ancak yeni tahmin bu maksimumu 73 kilometre daha uzattı.

    Çoğu deprem, gezegen yüzeyinin birkaç kilometre altında kabukta veya üst mantoda meydana geliyor. Ancak 2015?teki depremler, sıcaklıkların ve basınçların kayaların bükülebileceği kadar yoğunlaştığı alt mantoda yaşandı. O zamanki haberlerde, depremin 678 km derinliğe ulaştığı bildirildi, ancak yeni tahmin bu maksimumu 73 kilometre daha uzattı.

  6. "ALT MOANTODAKİ DEPREMLERE İLİŞKİN EN İYİ KANIT"    Washington Üniversitesi'nde sismolog olan ve çalışmanın bir parçası olmayan Douglas Wiens, National Geographic'e verdiği demeçte, "Bu, alt mantodaki bir deprem için açık ara en iyi kanıt" dedi.    Bununla birlikte, bazı bilim insanları depremin gerçekten de alt mantoda meydana geldiğini kanıtlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulabileceğini söyledi.

    "ALT MOANTODAKİ DEPREMLERE İLİŞKİN EN İYİ KANIT" Washington Üniversitesi'nde sismolog olan ve çalışmanın bir parçası olmayan Douglas Wiens, National Geographic'e verdiği demeçte, "Bu, alt mantodaki bir deprem için açık ara en iyi kanıt" dedi. Bununla birlikte, bazı bilim insanları depremin gerçekten de alt mantoda meydana geldiğini kanıtlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulabileceğini söyledi.

  7. MANTO NEDİR?    Manto, yer kabuğu ile çekirdek arasında yer alan, derinliğe göre değişen ısıya sahip bir yer katmanı olarak tanımlanıyor. Mantonun üst kesimi yüksek sıcaklık ve basınçtan dolayı katı bir özellik gösterirken, alt kesimleri ise sıvı halde bulunuyor. Bu nedenle mantoda sürekli olarak alçalıcı-yükselici hareketler görülüyor.

    MANTO NEDİR? Manto, yer kabuğu ile çekirdek arasında yer alan, derinliğe göre değişen ısıya sahip bir yer katmanı olarak tanımlanıyor. Mantonun üst kesimi yüksek sıcaklık ve basınçtan dolayı katı bir özellik gösterirken, alt kesimleri ise sıvı halde bulunuyor. Bu nedenle mantoda sürekli olarak alçalıcı-yükselici hareketler görülüyor.

  8. Manto Geçiş Bölgesi ile alt manto arasındaki sınırın tam derinliği dünya çapında farklılık gösteriyor. Ancak, ortalamanın 660 kilometre olduğu biliniyor.

    Manto Geçiş Bölgesi ile alt manto arasındaki sınırın tam derinliği dünya çapında farklılık gösteriyor. Ancak, ortalamanın 660 kilometre olduğu biliniyor.

  9. DERİN DEPREMLER OLDUKÇA NADİR    Diğer taraftan, Global Centroid Moment Tensor (CMT) veritabanına göre, bölgede 1976 ve 2020 yılları arasında kaydedilen 56 bin 832 orta ila büyük depremin yalnızca yüzde 18'i 70 kilometreden daha derindi.

    DERİN DEPREMLER OLDUKÇA NADİR Diğer taraftan, Global Centroid Moment Tensor (CMT) veritabanına göre, bölgede 1976 ve 2020 yılları arasında kaydedilen 56 bin 832 orta ila büyük depremin yalnızca yüzde 18'i 70 kilometreden daha derindi.

  10. National Geographic'e göre, daha da azı, yani  yüzde 4'ü 300 km'nin altında yaşadı.

    National Geographic'e göre, daha da azı, yani yüzde 4'ü 300 km'nin altında yaşadı.