10 Geçimsiz İnsan Türüyle Anlaşma Yolu

Psikiyatri profesörü Dr. Erol Göka'dan "geçinme" tüyoları! Göka'nın, öğrencisi Uzm. Dr. Murat Beyazyüz ile birlikte yazdığı "Geçimsizler" kitabı, etrafımızda bulunan ve bizi zora sokan 10 çeşit geçimsiz insan türüyle doğru anlaşmanın yollarını ortaya koyuyor.

  1. Psikiyatri profesörü Dr. Erol Göka'dan "geçinme" tüyoları! Göka'nın, öğrencisi Uzm. Dr. Murat Beyazyüz ile birlikte yazdığı "Geçimsizler" kitabı, etrafımızda bulunan ve bizi zora sokan 10 çeşit geçimsiz insan türüyle doğru anlaşmanın yollarını ortaya koyuyor.

    Psikiyatri profesörü Dr. Erol Göka'dan "geçinme" tüyoları! Göka'nın, öğrencisi Uzm. Dr. Murat Beyazyüz ile birlikte yazdığı "Geçimsizler" kitabı, etrafımızda bulunan ve bizi zora sokan 10 çeşit geçimsiz insan türüyle doğru anlaşmanın yollarını ortaya koyuyor.

  2. <P>PSİKOPATLAR</P>  <P>ONLARA KORKAK GÖRÜNMEKTEN KORKMAYIN, NAZİK OLUN</P>  <P>*Kısa yoldan zengin olmak, "voleyi vurmak" niyetinde olan ve sizi de illegal planlarına dahil etmek isteyen türde bir psikopat arkadaşınız varsa, ondan yakayı kurtarmanın en basit yolu korktuğunuzu söylemek ve öfkesini kanun, sistem gibi soyut kavramların üzerine kaydırmaktır. Eğer onu da vazgeçirmek istiyorsanız, düşündüğü şeyin sizin de aklınıza geldiğini ama mevcut şartlarda yakalanacağınızdan emin olduğunuz için vazgeçtiğinizi söyleyin. Böylece sizi yakın hissedecek ve uyarınızı dikkate alacaktır.</P>

    PSİKOPATLAR

    ONLARA KORKAK GÖRÜNMEKTEN KORKMAYIN, NAZİK OLUN

    *Kısa yoldan zengin olmak, "voleyi vurmak" niyetinde olan ve sizi de illegal planlarına dahil etmek isteyen türde bir psikopat arkadaşınız varsa, ondan yakayı kurtarmanın en basit yolu korktuğunuzu söylemek ve öfkesini kanun, sistem gibi soyut kavramların üzerine kaydırmaktır. Eğer onu da vazgeçirmek istiyorsanız, düşündüğü şeyin sizin de aklınıza geldiğini ama mevcut şartlarda yakalanacağınızdan emin olduğunuz için vazgeçtiğinizi söyleyin. Böylece sizi yakın hissedecek ve uyarınızı dikkate alacaktır.

  3. *Bir de yemekhanede kuyruğa girmemek gibi kural ihlali seven psikopatlar vardır. Onları uyarırken çok kibar bir üslup kullanın ki sizi kendisine bağırmakla suçlayıp, kuyruk gündemini değiştirmesin. Üste çıkmak için herhangi bir malzeme bulamadığında geri adım atmak zorunda kalacaktır.

    *Bir de yemekhanede kuyruğa girmemek gibi kural ihlali seven psikopatlar vardır. Onları uyarırken çok kibar bir üslup kullanın ki sizi kendisine bağırmakla suçlayıp, kuyruk gündemini değiştirmesin. Üste çıkmak için herhangi bir malzeme bulamadığında geri adım atmak zorunda kalacaktır.

  4. *Bir psikopat türü de toplu alanlarda küfretme, itişip kakışma, yasak maddeler tüketme gibi agresif tepkiler gösterenlerdir. Etrafta kimse yokmuş gibi davranmalarının sebebi, aslında toplumun kendilerini istemediğine inanmalarıdır. Başkalarını hiçe sayan psikopat aslında "Ben buradayım" diye haykırır. Onlara tepki göstermek bir işe yaramaz. Onlarla önemsendiklerini hissettirecek ciddi bir konuda konuşarak veya dikkatlerini bir başka yöne çekerek baş edebilirsiniz. Varlıklarının onaylandığını hissettiklerinde diğer insanlara saygılı davranacaklardır.

    *Bir psikopat türü de toplu alanlarda küfretme, itişip kakışma, yasak maddeler tüketme gibi agresif tepkiler gösterenlerdir. Etrafta kimse yokmuş gibi davranmalarının sebebi, aslında toplumun kendilerini istemediğine inanmalarıdır. Başkalarını hiçe sayan psikopat aslında "Ben buradayım" diye haykırır. Onlara tepki göstermek bir işe yaramaz. Onlarla önemsendiklerini hissettirecek ciddi bir konuda konuşarak veya dikkatlerini bir başka yöne çekerek baş edebilirsiniz. Varlıklarının onaylandığını hissettiklerinde diğer insanlara saygılı davranacaklardır.

  5. *Yalancı alt kategorisindeki psikopatlarla baş etmenin yolu ise, söyledikleri yalanlara inanmadığınızı onlara bir şekilde hissettirmektir. Böyle yaparsanız size yalan söylerken zorlanmasını sağlamış olursunuz.

    *Yalancı alt kategorisindeki psikopatlarla baş etmenin yolu ise, söyledikleri yalanlara inanmadığınızı onlara bir şekilde hissettirmektir. Böyle yaparsanız size yalan söylerken zorlanmasını sağlamış olursunuz.

  6. <P>MÜKEMMELİYETÇİLER</P>  <P>KONTROLÜN ONDA OLDUĞUNU HİSSETTİRİN</P>  <P>Geçinemediğiniz kişi eğer mükemmeliyetçi bir yönetici ise, onun aslında işlerin istediği gibi yapılıp yapılmayacağı ile ilgili kaygıları olduğunu bilin. Bir defa o size bir şey söylediğinde onu dikkatle dinlediğinizi hissettirin, aralarda "Anladım" deyin. Anladıklarınızı ona tekrar edin. "Şöyle yapmamı istiyorsunuz, doğru mu anladım?" gibi&#8230;</P>  <P>Sakın ola ki "Hallederiz", "Merak etmeyin, o kolay", "Basit iş, hemen yaparım" gibi ifadeler kullanmayın. "Bazı ayrıntılara dikkat etmemiz gerekiyor, ama elimizden geleni yaparız" gibi bir ifade ona iyi gelecektir.</P>  <P>Süreç boyunca sık sık onun fikrini alıp gidişatla ilgili bilgi verin. İşi tamamladığınızda hiçbir zaman son haliymiş gibi ona sunmayın. "Böyle bir taslak hazırladım, yeterli olur mu acaba?" diye sorun. Rapor verirken kurduğunuz cümlelerin başına "Planladığınız şekilde yaptık", "Sizin de öngördüğünüz gibi oldu", "Sizin yaptığınız plan çerçevesinde çalışmaya devam ediyoruz" gibi ifadeler kullanın ki kontrolün kendisinde olduğunu hissetsin.</P>

    MÜKEMMELİYETÇİLER

    KONTROLÜN ONDA OLDUĞUNU HİSSETTİRİN

    Geçinemediğiniz kişi eğer mükemmeliyetçi bir yönetici ise, onun aslında işlerin istediği gibi yapılıp yapılmayacağı ile ilgili kaygıları olduğunu bilin. Bir defa o size bir şey söylediğinde onu dikkatle dinlediğinizi hissettirin, aralarda "Anladım" deyin. Anladıklarınızı ona tekrar edin. "Şöyle yapmamı istiyorsunuz, doğru mu anladım?" gibi…

    Sakın ola ki "Hallederiz", "Merak etmeyin, o kolay", "Basit iş, hemen yaparım" gibi ifadeler kullanmayın. "Bazı ayrıntılara dikkat etmemiz gerekiyor, ama elimizden geleni yaparız" gibi bir ifade ona iyi gelecektir.

    Süreç boyunca sık sık onun fikrini alıp gidişatla ilgili bilgi verin. İşi tamamladığınızda hiçbir zaman son haliymiş gibi ona sunmayın. "Böyle bir taslak hazırladım, yeterli olur mu acaba?" diye sorun. Rapor verirken kurduğunuz cümlelerin başına "Planladığınız şekilde yaptık", "Sizin de öngördüğünüz gibi oldu", "Sizin yaptığınız plan çerçevesinde çalışmaya devam ediyoruz" gibi ifadeler kullanın ki kontrolün kendisinde olduğunu hissetsin.

  7. <P>ENDİŞELİLER</P>  <P>KAYGILARININ ŞİFRESİNİ KIRIN</P>  <P>Hiçbir yere gitmenize izin vermeyen kaygılı bir ebeveynin içini rahatlatmak aslında mümkündür. Bu tip kaygılı insanların şifreleri vardır. Tek iş, o şifreyi kırmaktır.</P>  <P>Mesela çocuğunun gittiği yere yakın bir yerde bir tanıdığın oturması, bir arkadaşının çocuğunun da oraya gidiyor olması, oranın çok yakınında karakol bulunması, gidilen yerin daha önce gazetelerde veya televizyonda reklamının çıkmış olması gibi, esasında tehlikeyi def etmekle pek de ilgisi olmayan bazı durumlar, kaygılı ebeveyni şaşırtıcı biçimde rahatlatabilir. İş ki bu bilgileri usturuplu bir biçimde ebeveynin bilmesini sağlayın.</P>

    ENDİŞELİLER

    KAYGILARININ ŞİFRESİNİ KIRIN

    Hiçbir yere gitmenize izin vermeyen kaygılı bir ebeveynin içini rahatlatmak aslında mümkündür. Bu tip kaygılı insanların şifreleri vardır. Tek iş, o şifreyi kırmaktır.

    Mesela çocuğunun gittiği yere yakın bir yerde bir tanıdığın oturması, bir arkadaşının çocuğunun da oraya gidiyor olması, oranın çok yakınında karakol bulunması, gidilen yerin daha önce gazetelerde veya televizyonda reklamının çıkmış olması gibi, esasında tehlikeyi def etmekle pek de ilgisi olmayan bazı durumlar, kaygılı ebeveyni şaşırtıcı biçimde rahatlatabilir. İş ki bu bilgileri usturuplu bir biçimde ebeveynin bilmesini sağlayın.

  8. <P><B>OYUNCULAR</B></P>  <P><B>ARKADAŞLARINIZI KÖTÜLEMELERİNE FIRSAT VERMEYİN</B></P>  <P>Onları abartılı giysilerinden, eksantrik dövmelerinden, gece gündüz vücut geliştirme sporları yapmalarından, ilginç şeyler anlatarak sohbet ortamlarının yıldızı olmalarından ya da dile getirmeye bayıldığı entelektüel birikimlerinden tanırsınız.</P>  <P>Tek amaçları dikkat çekmek olduğundan, sırf ilgiyi kaybetmemek için hikayeler uydurmaya bayılırlar. Karşı cinsten, birbirlerini sürekli pohpohladıkları "kanka"ları vardır. Hayatınızda ilk sırada yer almak için, diğer arkadaşlarınızı kötüler ve dedikodularını yaparlar. Bu tür davranışlarına baştan set çeker ve zaten onu öncelediğinizi hissettirirseniz, ilişkinizi düzgün bir şekilde sürdürebilirsiniz.</P>

    OYUNCULAR

    ARKADAŞLARINIZI KÖTÜLEMELERİNE FIRSAT VERMEYİN

    Onları abartılı giysilerinden, eksantrik dövmelerinden, gece gündüz vücut geliştirme sporları yapmalarından, ilginç şeyler anlatarak sohbet ortamlarının yıldızı olmalarından ya da dile getirmeye bayıldığı entelektüel birikimlerinden tanırsınız.

    Tek amaçları dikkat çekmek olduğundan, sırf ilgiyi kaybetmemek için hikayeler uydurmaya bayılırlar. Karşı cinsten, birbirlerini sürekli pohpohladıkları "kanka"ları vardır. Hayatınızda ilk sırada yer almak için, diğer arkadaşlarınızı kötüler ve dedikodularını yaparlar. Bu tür davranışlarına baştan set çeker ve zaten onu öncelediğinizi hissettirirseniz, ilişkinizi düzgün bir şekilde sürdürebilirsiniz.

  9. <P>BAĞIMLILAR</P>  <P>"SENSİZ YAPAMAM" DİYENDEN KORKUN, GARDINIZI ALIN</P>  <P>Evlilik terapisi uzmanları, hükmedici, otoriter, şiddete yatkın kişilikleri, bağımlıların bilerek eş olarak seçtiklerini, eşinden şiddet gören kadınların ve alkol sorunu olan erkeklerin bağımlılık özelliği göstermesinin yüksek ihtimal olduğunu bildiriyorlar. Bağımlıları partnerine "Sen olmadan yapamam", "O olmadan ben yaşayamam", "Sensiz ölürüm, yok olurum" gibi cümleler sarf etmesinden tanırsınız. Bağımlılar o kişiden istediklerini alamazlarsa, derhal bu cümleleri kuracak başka birini bulurlar.</P>  <P>Eşinizin ya da sevgilinizin bağımlı olduğunu anladığınızda yapabilecekleriniz şunlardır: Sık sık çeşitli konularda onun fikrini alın, size danıştığında önce "Sen neleri düşündün, hangi alternatifler var kafanda?" diye sorarak başlayın. Onun saydığı alternatifleri destekleyin. Sürekli sizinle vakit geçirmeye çalışmak, sizden ayrı kalınca huzursuzluk hissetmek, sizi sürekli yanında tutmaya çalışmak gibi can sıkıcı davranışlarla da karşılaşabilirsiniz. Böyle durumlar için ilk tedbir, hayatınızda pek çok insana değer</P>  <P>verebileceğinizi ona hissettirmektir. "Senden iyi olmasın, çok iyi biri" diye başlayan cümlelerle hayatınızdaki diğer insanlardan söz edin.</P>

    BAĞIMLILAR

    "SENSİZ YAPAMAM" DİYENDEN KORKUN, GARDINIZI ALIN

    Evlilik terapisi uzmanları, hükmedici, otoriter, şiddete yatkın kişilikleri, bağımlıların bilerek eş olarak seçtiklerini, eşinden şiddet gören kadınların ve alkol sorunu olan erkeklerin bağımlılık özelliği göstermesinin yüksek ihtimal olduğunu bildiriyorlar. Bağımlıları partnerine "Sen olmadan yapamam", "O olmadan ben yaşayamam", "Sensiz ölürüm, yok olurum" gibi cümleler sarf etmesinden tanırsınız. Bağımlılar o kişiden istediklerini alamazlarsa, derhal bu cümleleri kuracak başka birini bulurlar.

    Eşinizin ya da sevgilinizin bağımlı olduğunu anladığınızda yapabilecekleriniz şunlardır: Sık sık çeşitli konularda onun fikrini alın, size danıştığında önce "Sen neleri düşündün, hangi alternatifler var kafanda?" diye sorarak başlayın. Onun saydığı alternatifleri destekleyin. Sürekli sizinle vakit geçirmeye çalışmak, sizden ayrı kalınca huzursuzluk hissetmek, sizi sürekli yanında tutmaya çalışmak gibi can sıkıcı davranışlarla da karşılaşabilirsiniz. Böyle durumlar için ilk tedbir, hayatınızda pek çok insana değer

    verebileceğinizi ona hissettirmektir. "Senden iyi olmasın, çok iyi biri" diye başlayan cümlelerle hayatınızdaki diğer insanlardan söz edin.

  10. <P><B>ŞÜPHECİLER</B></P>  <P><B>ONLARA DEDİKODU TAŞIMAYIN, ÖZEL SORULAR SORMAYIN, TUTARLI OLUN</B></P>  <P>Eğer şüpheci biriyle aynı yerde çalışıyorsanız, onunla samimiyet çabasına girmeyin ve özel hayatıyla ilgili soru sormayın. O bir şeyler anlatırsa, benzer bir şeyler siz de anlatın ki rahatlasın. Onun hakkında yapılan dedikoduları ona iletmeyin. Güvenini kazanamayacağınız gibi, sizden daha da şüphelenir. Herhangi bir konuyu onunla topluluk içinde konuşmayın yoksa diğer insanlarla ona karşı işbirliği yaptığınızı düşünür.</P>  <P>Hiçbir zaman onun karşısında yeminler etmeyin, bu pek bir anlam ifade etmez. Bunun yerine, onu inandırmak için özel bir çaba sarf etmeye ihtiyaç duymadığınızı hissettirin. Şüpheci kişi dostunuz ise ve birinin onun ayağını kaydıracağı konusunda ipe sapa gelmez şüpheleri varsa, "Evet, senin kuyunu kazmayı düşünmüş olabilir, sen de onun için bunu düşünmüş olabilirsin. Ama bunu yapmaya kalkıştığına ilişkin bir delil yok. Böyle şeyleri düşündüğümüz halde yapmadığımız için iyi insan oluruz" gibi sözlerle onu rahatlatın. Şüpheci kişi eğer sizin eşinizse asla uzun tartışmalara girmeyin. Tutarlı konuşun. Sabırla sordukları sorulara cevap verin. O size ağır sözler söylese bile siz söylemeyin ki ileride aleyhinize delil olarak kullanamasın.</P>  <P><B>ÜRÜN DİRİER</B></P>  <P><B>urun.dirier@aktuel.com.tr</B></P>

    ŞÜPHECİLER

    ONLARA DEDİKODU TAŞIMAYIN, ÖZEL SORULAR SORMAYIN, TUTARLI OLUN

    Eğer şüpheci biriyle aynı yerde çalışıyorsanız, onunla samimiyet çabasına girmeyin ve özel hayatıyla ilgili soru sormayın. O bir şeyler anlatırsa, benzer bir şeyler siz de anlatın ki rahatlasın. Onun hakkında yapılan dedikoduları ona iletmeyin. Güvenini kazanamayacağınız gibi, sizden daha da şüphelenir. Herhangi bir konuyu onunla topluluk içinde konuşmayın yoksa diğer insanlarla ona karşı işbirliği yaptığınızı düşünür.

    Hiçbir zaman onun karşısında yeminler etmeyin, bu pek bir anlam ifade etmez. Bunun yerine, onu inandırmak için özel bir çaba sarf etmeye ihtiyaç duymadığınızı hissettirin. Şüpheci kişi dostunuz ise ve birinin onun ayağını kaydıracağı konusunda ipe sapa gelmez şüpheleri varsa, "Evet, senin kuyunu kazmayı düşünmüş olabilir, sen de onun için bunu düşünmüş olabilirsin. Ama bunu yapmaya kalkıştığına ilişkin bir delil yok. Böyle şeyleri düşündüğümüz halde yapmadığımız için iyi insan oluruz" gibi sözlerle onu rahatlatın. Şüpheci kişi eğer sizin eşinizse asla uzun tartışmalara girmeyin. Tutarlı konuşun. Sabırla sordukları sorulara cevap verin. O size ağır sözler söylese bile siz söylemeyin ki ileride aleyhinize delil olarak kullanamasın.

    ÜRÜN DİRİER

    [email protected]