Diyabet Hakkında Bilmeniz Gereken Herşey!

İşte diyabet hakkında bilmeniz gereken herşey! Diyabet tedavisinda ilk sırada beslenme gelir ve hatta diyet+ilaçlar bir arada olmak zorunda ama bazen bu mümkün olmuyor. Diyabetin belirtileri şöyle sıralanıyor:

  1. Diyabet tedavisinda ilk sırada beslenme gelir ve hatta diyet+ilaçlar bir arada olmak zorunda ama bazen bu mümkün olmuyor.

    Diyabet tedavisinda ilk sırada beslenme gelir ve hatta diyet+ilaçlar bir arada olmak zorunda ama bazen bu mümkün olmuyor.

  2. <b>DİYABETİN BELİRTİLERİ</b>

    DİYABETİN BELİRTİLERİ

  3. Çok su içme

    Çok su içme

  4. Çok sık idrara çıkma

    Çok sık idrara çıkma

  5. Zayıflama

    Zayıflama

  6. Halsizlik

    Halsizlik

  7. Uyku hali

    Uyku hali

  8. Yorgunluk

    Yorgunluk

  9. Yaraların geç iyileşmesi

    Yaraların geç iyileşmesi

  10. Görme bulanıklığı

    Görme bulanıklığı

  11. Ağız kuruluğu

    Ağız kuruluğu

  12. <b>Diyabette sağlıklı yaşam için 10 altın kural:</b>

    Diyabette sağlıklı yaşam için 10 altın kural:

  13. <b>1.</b> Asla öğün atlamayın. Mutlaka 2 satte bir öğün tüketin. Kan şekeri dengesşine gore bu saat aralığı değişebilir. Sabah 8.00 kahvaltı yapıyorsanız 10.00 gibi bir ara öğün , 12.00 gibi ogle yemeği vb.. olabilir

    1. Asla öğün atlamayın. Mutlaka 2 satte bir öğün tüketin. Kan şekeri dengesşine gore bu saat aralığı değişebilir. Sabah 8.00 kahvaltı yapıyorsanız 10.00 gibi bir ara öğün , 12.00 gibi ogle yemeği vb.. olabilir

  14. <b>2.</b> Glisemik indeks kavramını öğrenin. Diyetin glisemik yükünü yönetmeyi öğrenin.

    2. Glisemik indeks kavramını öğrenin. Diyetin glisemik yükünü yönetmeyi öğrenin.

  15. <b>3.</b> İncir, üzüm, kavun, karpuz, muz, pirinç, beyaz ekmek, beyaz makarna, patates, mısır, kestane, bal, pekmez, reçel, şeker ve şekerli herşey (tatlılar) kan şekerini yükseltir. Bu besinlerin glisemik indeksi yüksektir. Kan şekeriniz dengeye girene kadar bunları tüketmeyin. Kan şekeriniz dengede ise 15 günde 1 kez, 1 porsyon yani 15 tane üzüm yenebilir. Ama 15 gün boyunca başka glisemik indeski yüksek besin yenmemelidir.

    3. İncir, üzüm, kavun, karpuz, muz, pirinç, beyaz ekmek, beyaz makarna, patates, mısır, kestane, bal, pekmez, reçel, şeker ve şekerli herşey (tatlılar) kan şekerini yükseltir. Bu besinlerin glisemik indeksi yüksektir. Kan şekeriniz dengeye girene kadar bunları tüketmeyin. Kan şekeriniz dengede ise 15 günde 1 kez, 1 porsyon yani 15 tane üzüm yenebilir. Ama 15 gün boyunca başka glisemik indeski yüksek besin yenmemelidir.

  16. <b>4.</b> Beyaz ekmek yerine tam buğday , çavdar veya kepekli ekmek, beyaz makarna yerine tam buğdaydan yapılan veya integral dediğimiz makarna, bulgur olabilir. Börek, poğaça , keklerinizi tam buğday veya kepekli undan yapabilirsiniz.

    4. Beyaz ekmek yerine tam buğday , çavdar veya kepekli ekmek, beyaz makarna yerine tam buğdaydan yapılan veya integral dediğimiz makarna, bulgur olabilir. Börek, poğaça , keklerinizi tam buğday veya kepekli undan yapabilirsiniz.

  17. <b>5.</b> Şeker ve şekerli olan tüm gıdaları hayatınızdan çıkarmalısınız ama bu tatlı yemeyeceğiniz anlamına gelmez. Tatlılarda stevia, sukraloz gibi tatlandırıcılar kullanılabilir. Yeni çıkan tatlandırıclar ısıya da dayanıklı olduğu için kek, pata, muhallebi, her tatlıya uygun.

    5. Şeker ve şekerli olan tüm gıdaları hayatınızdan çıkarmalısınız ama bu tatlı yemeyeceğiniz anlamına gelmez. Tatlılarda stevia, sukraloz gibi tatlandırıcılar kullanılabilir. Yeni çıkan tatlandırıclar ısıya da dayanıklı olduğu için kek, pata, muhallebi, her tatlıya uygun.

  18. <b>6.</b> Porsiyon kontrolü size en önemli kuralınız. Şeker dengesi kişiye göre değişebilir, bu nedenle porsiyonlarınızı şeker ölçümleri ile karşılaştırınız. Ne kadar yediğinizde şekeriniz ne oluyor, yeni teşhis konduysa biraz takip etmeyi öğrenmelisiniz.

    6. Porsiyon kontrolü size en önemli kuralınız. Şeker dengesi kişiye göre değişebilir, bu nedenle porsiyonlarınızı şeker ölçümleri ile karşılaştırınız. Ne kadar yediğinizde şekeriniz ne oluyor, yeni teşhis konduysa biraz takip etmeyi öğrenmelisiniz.

  19. <b>7.</b> Hergün yürüyüş yapmak size çok iyi gelecektir. Kan şekerini de düşürür. Bu nedenle aç karnına yürüyüş yapmayın. Yemekten 1 saat sonra yürüyüş yapın ve yürüyüşe çıkmadan mutlaka kan şekeriniz ölçün. Kan şekeri 80 mg/dl altında ise veya 300 mg/dl üzerinde ise spor yapmayın.

    7. Hergün yürüyüş yapmak size çok iyi gelecektir. Kan şekerini de düşürür. Bu nedenle aç karnına yürüyüş yapmayın. Yemekten 1 saat sonra yürüyüş yapın ve yürüyüşe çıkmadan mutlaka kan şekeriniz ölçün. Kan şekeri 80 mg/dl altında ise veya 300 mg/dl üzerinde ise spor yapmayın.

  20. <b>8.</b> Günlük tutun, yediklerinizi içtiklerinizi sporunuz ve şekerini yazın.

    8. Günlük tutun, yediklerinizi içtiklerinizi sporunuz ve şekerini yazın.

  21. <b>9.</b> Yeni teşhis konduysa haftada 1 diyetisyen ile görüşün

    9. Yeni teşhis konduysa haftada 1 diyetisyen ile görüşün

  22. <b>10.</b> Mutlaka düzenli şekerinizi takip eden hekim ile görüşün.

    10. Mutlaka düzenli şekerinizi takip eden hekim ile görüşün.