Cami Kubbesinde Hazreti İsa Figürleri

Cami kubbesinde Hazreti İsa figürleri

  1. CAMİ KUBBESİNDE "HAZRETİ İSA VE HAVARİ" FİGÜRLERİ GÖRENLERİ ŞAŞIRTIYOR...

    CAMİ KUBBESİNDE "HAZRETİ İSA VE HAVARİ" FİGÜRLERİ GÖRENLERİ ŞAŞIRTIYOR...

  2. 1800'lü yıllarda gümüş madenlerinde çalışan Rumlar için inşa edilen kilise, cami olarak kullanılıyor.

    1800'lü yıllarda gümüş madenlerinde çalışan Rumlar için inşa edilen kilise, cami olarak kullanılıyor.

  3. Caminin nerede olduğunu merak ettiniz değil mi?

    Caminin nerede olduğunu merak ettiniz değil mi?

  4. Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesinde yer alan kilise-caminin ilginç bir hikayesi var.

    Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesinde yer alan kilise-caminin ilginç bir hikayesi var.

  5. Eski Cami Mahallesi'ndeki Maden Camisi, kubbesindeki Hristiyanlık simgeleriyle dikkati çekiyor.

    Eski Cami Mahallesi'ndeki Maden Camisi, kubbesindeki Hristiyanlık simgeleriyle dikkati çekiyor.

  6. Cami imam hatibi Mahmut Bayraktutar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cami olarak kullanılan yapının 1800'lü yıllarda ilçedeki gümüş madeninde çalışan Ortodoks Hristiyan Rumların isteği üzerine yaptırıldığını söyledi.

    Cami imam hatibi Mahmut Bayraktutar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cami olarak kullanılan yapının 1800'lü yıllarda ilçedeki gümüş madeninde çalışan Ortodoks Hristiyan Rumların isteği üzerine yaptırıldığını söyledi.

  7. Lozan Antlaşması çerçevesinde 1924 yılında bölgeden ayrılan Rumların yerine Batı Trakya'daki Türklerin bölgeye geldiğini anlatan Bayraktutar, kilisenin de cami olarak kullanılmaya başlandığını belirtti.

    Lozan Antlaşması çerçevesinde 1924 yılında bölgeden ayrılan Rumların yerine Batı Trakya'daki Türklerin bölgeye geldiğini anlatan Bayraktutar, kilisenin de cami olarak kullanılmaya başlandığını belirtti.

  8. Bayraktutar, ibadethaneye 1928 yılında mihrap eklendiğini, caminin 1939, 1941 ve 1943 yıllarında meydana gelen depremlerde büyük hasar gördüğünü bildirdi.

    Bayraktutar, ibadethaneye 1928 yılında mihrap eklendiğini, caminin 1939, 1941 ve 1943 yıllarında meydana gelen depremlerde büyük hasar gördüğünü bildirdi.

  9. Figürler depremde ortaya çıktı

    Figürler depremde ortaya çıktı

  10. En son 1996 yılında meydana gelen depremde büyük hasar gören caminin tadilatı sırasında, kiliseyken var olan Hazreti İsa ve havarilerinin figürlerinin ortaya çıktığını ifade eden Bayraktutar, "Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 2007-2008 yıllarında yapılan restorasyonda bu figürler aslına uygun olarak düzenlendi. İbadethanemiz, ana kubbedeki Hazreti İsa ve havari figürleri, ahşaplardaki Hristiyan figürleri ile zengin bir ibadethane" dedi.

    En son 1996 yılında meydana gelen depremde büyük hasar gören caminin tadilatı sırasında, kiliseyken var olan Hazreti İsa ve havarilerinin figürlerinin ortaya çıktığını ifade eden Bayraktutar, "Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 2007-2008 yıllarında yapılan restorasyonda bu figürler aslına uygun olarak düzenlendi. İbadethanemiz, ana kubbedeki Hazreti İsa ve havari figürleri, ahşaplardaki Hristiyan figürleri ile zengin bir ibadethane" dedi.

  11. Figürler namaz kılınırken perde ile örtülüyor

    Figürler namaz kılınırken perde ile örtülüyor

  12. Cami imamı Bayraktutar, camide namaz kılınacağı zaman ana kubbedeki elektronik perde sistemiyle figürlerin örtüldüğünü, ziyaretçiler geldiği zaman ise perdenin açıldığını kaydetti.

    Cami imamı Bayraktutar, camide namaz kılınacağı zaman ana kubbedeki elektronik perde sistemiyle figürlerin örtüldüğünü, ziyaretçiler geldiği zaman ise perdenin açıldığını kaydetti.

  13. Eski Cami Mahallesi muhtarı Mustafa Sarıkap da kilisenin, gümüş madenini çıkarmak için Kayseri'den gelen Rumların isteği üzerine 1800'lü yıllarda yaptırıldığını ifade etti.

    Eski Cami Mahallesi muhtarı Mustafa Sarıkap da kilisenin, gümüş madenini çıkarmak için Kayseri'den gelen Rumların isteği üzerine 1800'lü yıllarda yaptırıldığını ifade etti.

  14. Sarıkap, Rumların o dönem kilise ve banyo istediğini ifade ederek, "Gelen Rumlar için burada bir kilise bir de banyo yaptırılmış. Rumların burada 300 yıl kadar kalarak gümüş madeninde çalıştıkları biliniyor" diye konuştu.

    Sarıkap, Rumların o dönem kilise ve banyo istediğini ifade ederek, "Gelen Rumlar için burada bir kilise bir de banyo yaptırılmış. Rumların burada 300 yıl kadar kalarak gümüş madeninde çalıştıkları biliniyor" diye konuştu.

  15. Cami cemaatinden Şerif İşnaz (84) ise "Caminin daha önce kilise olması bizi rahatsız etmiyor. 1924'ten bu tarafa ibadetlerimizi burada yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

    Cami cemaatinden Şerif İşnaz (84) ise "Caminin daha önce kilise olması bizi rahatsız etmiyor. 1924'ten bu tarafa ibadetlerimizi burada yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

28 Ocak 2014