Bu 10 Yanlışı Diş Fırçalarken Yapmayın!

İşte yapılan 10 yanlış

  1. Dişlerimizi korumak isterken zarar vermememiz için diş fırçalarken en çok yapılan 10 yanlışı bir araya getirdik. İşte Diş fırçalarken yapılan 10 yanlış...

    Dişlerimizi korumak isterken zarar vermememiz için diş fırçalarken en çok yapılan 10 yanlışı bir araya getirdik. İşte Diş fırçalarken yapılan 10 yanlış...

  2. Diş Fırçasını Yeterince Sık Değiştirmemek<br>Doktorların tavsiyesine göre diş fırçalarımızı 3-4 ayda bir, hatta yıpranmış görünüyorsa daha da önce değiştirmemiz gerekmektedir. Yıpranan diş fırçası artık temizleme yeteneğini yitirerek boşa kürek çekmemize neden olur. Diş fırçalarını değiştirirken dikkat etmemiz gereken en önemli faktör görünüşüdür. Bazı diş fırçaları yıprandığında renk değiştiren bir sisteme sahiptir, bazılarında ise sadece gözle görülür bir yıpranma olur. Bu gibi durumlarda diş fırçalarımızı değiştirmemiz gerekmektedir.

    Diş Fırçasını Yeterince Sık Değiştirmemek
    Doktorların tavsiyesine göre diş fırçalarımızı 3-4 ayda bir, hatta yıpranmış görünüyorsa daha da önce değiştirmemiz gerekmektedir. Yıpranan diş fırçası artık temizleme yeteneğini yitirerek boşa kürek çekmemize neden olur. Diş fırçalarını değiştirirken dikkat etmemiz gereken en önemli faktör görünüşüdür. Bazı diş fırçaları yıprandığında renk değiştiren bir sisteme sahiptir, bazılarında ise sadece gözle görülür bir yıpranma olur. Bu gibi durumlarda diş fırçalarımızı değiştirmemiz gerekmektedir.

  3. Diş Fırçamızın Kurumasına İzin Vermemek<br>En çok yapılan yanlışlardan biri de diş fırçasını ıslak şekilde kapalı bir yere koymaktır. Fırçalamadan sonra ıslak kalan diş fırçası havayla temas ettiği sürece kurur, ancak koruyucu olsun diye kullandığınız kaplar varsa bu kurumayı engelleyecektir. Böylece diş fırçanız sürekli ıslak kalır. Peki ıslak kalmasının ne gibi zararları var? Islak diş fırçası bakteri üretimine son derece uygun bir ortam oluşturur. Kuru fırça ise ıslak fırçaya göre daha temiz bir ortamdır. Bu nedenle diş fırçalarımızı hava alacak şekilde muhafaza etmeliyiz.

    Diş Fırçamızın Kurumasına İzin Vermemek
    En çok yapılan yanlışlardan biri de diş fırçasını ıslak şekilde kapalı bir yere koymaktır. Fırçalamadan sonra ıslak kalan diş fırçası havayla temas ettiği sürece kurur, ancak koruyucu olsun diye kullandığınız kaplar varsa bu kurumayı engelleyecektir. Böylece diş fırçanız sürekli ıslak kalır. Peki ıslak kalmasının ne gibi zararları var? Islak diş fırçası bakteri üretimine son derece uygun bir ortam oluşturur. Kuru fırça ise ıslak fırçaya göre daha temiz bir ortamdır. Bu nedenle diş fırçalarımızı hava alacak şekilde muhafaza etmeliyiz.

  4. Diş Fırçasını Durulamamak<br>Diş fırçasını kullandıktan sonra iyice durulamadan yerine koymak sıkça yapılan yanlışlardan biridir. Diş fırçalama sırasında fırça içine biriken artıklar emin olun ıslak bir diş fırçasından çok daha fazla bakteri üretecektir. Bu nedenle diş fırçamızı iyice duruladıktan sonra yerine koymalı ve hava almasını sağlamalıyız.

    Diş Fırçasını Durulamamak
    Diş fırçasını kullandıktan sonra iyice durulamadan yerine koymak sıkça yapılan yanlışlardan biridir. Diş fırçalama sırasında fırça içine biriken artıklar emin olun ıslak bir diş fırçasından çok daha fazla bakteri üretecektir. Bu nedenle diş fırçamızı iyice duruladıktan sonra yerine koymalı ve hava almasını sağlamalıyız.

  5. Dişlerin İç Bölgesini Fırçalamamak<br>Çoğu insan dişlerinin arka bölümlerini, dillerinin en çok temas ettiği bu yüzeyleri fırçalamayı unutur yada hiç fırçalamaz. Ancak  görünmeyen plakları temizlemek, görünen plakları temizlemek kadar önemlidir. Doktorlara göre en çok es  geçilen bölge alt dişlerimizin arkasıdır. Siz siz olun diş fırçalarken bu bölgeleri unutmayın.

    Dişlerin İç Bölgesini Fırçalamamak
    Çoğu insan dişlerinin arka bölümlerini, dillerinin en çok temas ettiği bu yüzeyleri fırçalamayı unutur yada hiç fırçalamaz. Ancak görünmeyen plakları temizlemek, görünen plakları temizlemek kadar önemlidir. Doktorlara göre en çok es geçilen bölge alt dişlerimizin arkasıdır. Siz siz olun diş fırçalarken bu bölgeleri unutmayın.

  6. Aynı Bölgeyi Fırçalayarak Başlamak<br>Çoğu insan fırçalamaya hep aynı bölgeden başlar ve fırçalama sırasında tekrar ve tekrar o bölgeleri fırçalar durur. Bu nedenle zamanla bu bölgeler ile az fırçalanan bölgeler arasında gözle görülür farklar oluşabilir. Bu nedenle dişlerinizi fırçalarken farklı bölgelerden başlamayı, kolay ulaşamadığınız bölgelere de özen göstermeyi ihmal etmeyiniz.

    Aynı Bölgeyi Fırçalayarak Başlamak
    Çoğu insan fırçalamaya hep aynı bölgeden başlar ve fırçalama sırasında tekrar ve tekrar o bölgeleri fırçalar durur. Bu nedenle zamanla bu bölgeler ile az fırçalanan bölgeler arasında gözle görülür farklar oluşabilir. Bu nedenle dişlerinizi fırçalarken farklı bölgelerden başlamayı, kolay ulaşamadığınız bölgelere de özen göstermeyi ihmal etmeyiniz.

  7. Yanlış Fırçalama Tekniği<br>Her ne kadar basit bir aktivite olsa da belli teknikler dahilinde yapılmadığı zaman doğru sonuç elde etmemiz zorlaşır. Bir çoğumuz diş fırçasını sürekli yatay hareketlerle kullanırız. Ancak bu dişi temizleme konusunda yetersiz bir harekettir. Diş fırçanızı 45 derecelik bir açıyla tutarak dişlerinizi dikey yada dairesel hareketlerle fırçalamalısınız.

    Yanlış Fırçalama Tekniği
    Her ne kadar basit bir aktivite olsa da belli teknikler dahilinde yapılmadığı zaman doğru sonuç elde etmemiz zorlaşır. Bir çoğumuz diş fırçasını sürekli yatay hareketlerle kullanırız. Ancak bu dişi temizleme konusunda yetersiz bir harekettir. Diş fırçanızı 45 derecelik bir açıyla tutarak dişlerinizi dikey yada dairesel hareketlerle fırçalamalısınız.

  8. Çok Fazla ve Çok Sert Fırçalamak<br>Zorlu lekeleri gidermek için dişlerimize birer çamaşır muamelesi yapmaktan kaçınmalıyız. Şöyle ki bir çoğumuz dişlerimizi ne kadar çok ve sert fırçalar isek o kadar beyaz olacağı gibi bir düşünceye kapılırız. Ancak bu düşünce oldukça yanlış olmasının yanı sıra dişlere zararlı bir hareketten öteye geçmeyecektir. Dişleri sert bir şekilde fırçalamak diş minesine zarar verir ve diş hassasiyetine neden olur. Günde 3 kez, ideal fırçalama sayısıdır.

    Çok Fazla ve Çok Sert Fırçalamak
    Zorlu lekeleri gidermek için dişlerimize birer çamaşır muamelesi yapmaktan kaçınmalıyız. Şöyle ki bir çoğumuz dişlerimizi ne kadar çok ve sert fırçalar isek o kadar beyaz olacağı gibi bir düşünceye kapılırız. Ancak bu düşünce oldukça yanlış olmasının yanı sıra dişlere zararlı bir hareketten öteye geçmeyecektir. Dişleri sert bir şekilde fırçalamak diş minesine zarar verir ve diş hassasiyetine neden olur. Günde 3 kez, ideal fırçalama sayısıdır.

  9. Yeterince Sık ve Uzun Süre Fırçalamamak<br>Doktorlar günde en az iki kez fırçalamanın gerekli olduğu kanısında. Bu nedenle dişlerimizi günde 2-3 kez fırçalamayı unutmamalıyız. İki fırçalama arasındaki süre ne kadar artarsa dişlerimizde çoğalan bakteri sayısı da o kadar artacaktır. Bu nedenle fırçalama zamanlarını iyi ayarlamalıyız. Ancak kaç kere fırçalarsak fırçalayalım, kısa süreli fırçalamalar pek bir yarar getirmemektedir. Bir çoğumuzun diş fırçalama süresi 1 dakikayı geçmiyor olsa da bu süreyi en az 2 dakika olarak ayarlamamız  gerekmektedir.

    Yeterince Sık ve Uzun Süre Fırçalamamak
    Doktorlar günde en az iki kez fırçalamanın gerekli olduğu kanısında. Bu nedenle dişlerimizi günde 2-3 kez fırçalamayı unutmamalıyız. İki fırçalama arasındaki süre ne kadar artarsa dişlerimizde çoğalan bakteri sayısı da o kadar artacaktır. Bu nedenle fırçalama zamanlarını iyi ayarlamalıyız. Ancak kaç kere fırçalarsak fırçalayalım, kısa süreli fırçalamalar pek bir yarar getirmemektedir. Bir çoğumuzun diş fırçalama süresi 1 dakikayı geçmiyor olsa da bu süreyi en az 2 dakika olarak ayarlamamız gerekmektedir.

  10. Yanlış Kıl Yapısında Fırça Seçmek<br>Fırçalar genelde değişik tipte kıllara sahiptir. Bazıları dik kıllara sahipken bazıları eğimli kıllara sahiptir. Peki hangisini seçmeliyiz? Uzmanlara göre her ikisini de seçmeliyiz. Diş fırçamız dik kıllara sahip ise, bir sonraki diş fırçamız çapraz kıllara sahip olmalıdır. Bir diğer konu ise diş fırçasının sertliğidir. Ne kadar sert o kadar iyi algısı oldukça büyük bir yanılgıldır. Dişlerinizin ihtiyacı olan kıl yapısını seçmek için doktorunuza başvurmanızda fayda var.

    Yanlış Kıl Yapısında Fırça Seçmek
    Fırçalar genelde değişik tipte kıllara sahiptir. Bazıları dik kıllara sahipken bazıları eğimli kıllara sahiptir. Peki hangisini seçmeliyiz? Uzmanlara göre her ikisini de seçmeliyiz. Diş fırçamız dik kıllara sahip ise, bir sonraki diş fırçamız çapraz kıllara sahip olmalıdır. Bir diğer konu ise diş fırçasının sertliğidir. Ne kadar sert o kadar iyi algısı oldukça büyük bir yanılgıldır. Dişlerinizin ihtiyacı olan kıl yapısını seçmek için doktorunuza başvurmanızda fayda var.

  11. Yanlış Diş Fırçası Seçimi  <br>Diş fırçası seçerken ağız yapınızı göz önünde bulundurmalısınız. Ağzınızı çok açarak fırçalama yapıyorsanız daha büyük bir fırça almanız sizin için daha yararlı olacaktır. Tutuşu komforlu olmalıdır. Tutarken rahat etmediğiniz bir diş fırçasıyla doğru bir fırçalama yapamazsınız. Bu nedenle rahat bir diş fırçası seçmelisiniz. Rahat kullanabildiğiniz diş fırçasını farketmeseniz de daha sık kullanacaksınızdır.

    Yanlış Diş Fırçası Seçimi
    Diş fırçası seçerken ağız yapınızı göz önünde bulundurmalısınız. Ağzınızı çok açarak fırçalama yapıyorsanız daha büyük bir fırça almanız sizin için daha yararlı olacaktır. Tutuşu komforlu olmalıdır. Tutarken rahat etmediğiniz bir diş fırçasıyla doğru bir fırçalama yapamazsınız. Bu nedenle rahat bir diş fırçası seçmelisiniz. Rahat kullanabildiğiniz diş fırçasını farketmeseniz de daha sık kullanacaksınızdır.