Erdoğan: Eğitime büyük pay ayırdık

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Eylül 2008 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Eleştirel aklı üniversitelerde hakim kılmak için yetki sahibi herkes üzerine düşeni yerine getirmelidir" dedi.

Başbakan Erdoğan, İstanbul Teknik Üniversitesi'nin 2008-2009 akademik yılı açılış törenine katıldı. Konuşmasında, yıllar önce öğrencilerin 'eğitime bütçe' sloganları attıklarını hatırlatan Başbakan Erdoğan, "2002 yılında Milli Eğitim Bakanlığımızın bütçesi 7.5 milyar YTL seviyesindeydi, 2007 yılı itibariyle bunu 23 milyar YTL'ye yükselttik. Tam yüzde 207 oranında artış sağladık. Eğitime ayırdığımız pay tarihinde ilk kez bu dönemde bütçe kalemleri sırasında ilk sırada yer aldı" dedi.

Erdoğan, eğitim alt yapısının yeni baştan ele alındığını belirterek şöyle konuştu: "Her ilimizde bir üniversite yasal olarak kurulmuş vaziyette ve süratle kurumsal hale geliyor. Bunu eleştirenler var. Üniversite sayısı çok, alt yapı yok dediler. Haklı olabilirler fakat bizim süratle mesafe almaya ihtiyacımız var. ABD'deki üniversite sayısı 4 bin 182. Aynı nüfusa sahip olduğumuz İngiltere'de üniversite sayısı 114. Bizde sayı bu yeni açtıklarımızla beraber 130'a yükseldi." Kredi ve burs miktarını büyük

miktarda artırdıklarını da belirten Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Bütün üniversitelerimizin dünyayla rekabet edebilmesi için azami çaba içerisindeyiz. Üniversitelerimiz de AB ile uyum sürecinde üzerine düşeni yapmalı. Reformlara destek vermeli."

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin hem bölgesel hem de küresel sorunlarda artık ağırlığı hissedilir derecede sözü geçen aktif bir ülke olarak görüldüğünü söyledi. Türkiye'nin dünyada gündem belirleyen ve gündem belirlemeye katkıda bulunan bir ülke durumuna geldiğini anlatan Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: "Küresel ve bölgesel bir aktör haline gelen Türkiye, yürüttüğü aktif diplomasiyle ulusal ve uluslar arası çıkarlarını daha güçlü şekilde koruyacak konuma ulaşmıştır. Terörle mücadelemizde başarı oranımız yükseldikçe, şu anda geri gibi görünen illerimizin ihracatı ve yatırımı çok daha fazlasıyla hissedilir derecede artacaktır. Üniversite ayağı eksik olan bir ekonomik büyüme kesinlikle ilerlemenin orada eksik olması anlamına geliyor."

Üniversitelerin eleştirel aklın, özgür düşüncenin yuvası olması gerektiğini anlatan Erdoğan, şunları söyledi: "Bütün üniversitelerimizde birbirine saygı çerçevesinde en aykırı fikirler dahi serbestçe yer bulabilmeli, tartışılabilmeli. Yeter ki hakaret içermesin. Farklılıklarımızı bir zenginlik olarak gördüğümüz sürece gerçek potansiyelimizi harekete geçirebiliriz."

Eleştirel aklı üniversitelerde hakim kılmak için yetki sahibi herkesin üzerine düşeni yerine getirmesi gerektiğini belirten Erdoğan, "Üniversitelerimiz olabildiğince bağımsız ve özerk bir işleyişe sahip olmalıdır. Üniversitelerimizde zihinler de bağımsız olmalı. Her bir ferdi özgür düşünceyi serbestçe ifade edebilmelidir. Üniversite; siyasetin de, toplumun da üzerinde bir yerde durmak zorundadır." dedi.

Üniversitelerin sınıflardan, anfilerden ibaret olmadığını anlatan Erdoğan, sözlerinin sonunda öğrencilere şöyle seslendi:

"Üniversite kantindir, kütüphanedir, diyalog ortamıdır. Hayatımın en güzel dönemleri ortaöğretim ve üniversite dönemiydi. Üniversite yıllarında unutulmaz dostluklar, sağlam arkadaşlıklar kurarız. Burada geçireceğiniz yıllar en değerli yıllarınız olacaktır. Buradan ne kadar birikimli ayrılırsanız, gelecek sizin için o kadar güzel olacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber