Sağlıklı yaşamın sırları

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 31 Aralık 2008 11:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bazı insanlar kolay kolay hasta olmazken geri kalanımız niçin hastalanıp yataklara düşer? Böyle durumlarda, sağlıklı insanları kıskanmak yerine sağlıklı yaşamın ve bağışıklık sistemini güçlendirmenin sırlarını öğrenenin. İşte size bazı ipuçları:

Egzersiz yapın: Egzersiz yapmanın beyni sakinleştirdiği ve stresten kurtardığı belirtiliyor. Güçlendirici ve kondisyon hareketlerinin bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olduğunu söyleyen, dövüş sporu eğitmeni olan Jennifer Cassetta, kendisinin ve dövüş sporu öğrenen babası ile büyükannesinin asla hasta olmadığını iddia ediyor. 8 yıl önce dövüş sporlarına başladığında hayatının değiştiğini belirten Cassetta, "Spora başlamadan önce sigara ve kahve içiyordum, her gece dışarı çıkıyordum. Egzersizlere başladığımda, tüm alışkanlıklarım değişmeye başladı. Yediklerime dikkat ediyorum, sigarayı bıraktım, daha çok egzersiz yapıyorum. Şu an 30'lu yaşlarımdayım, daha fazla enerjim var, daha iyi görünüyorum ve güçlüyüm" dedi.

Ağız sağlığınıza özen gösterin: Ağız sağlığına dikkat etmemek, yetersiz ağız hijyeni ve dişeti hastalıklarının yanı sıra diyabet gibi ciddi hastalıklarla ilişkilendiriliyor. Chicago Halkla İlişkiler Danışmanı Joanna Broussard, antiseptik ağız suyuyla düzenli olarak gargara yapmanın diş sağlığını geliştirdiğini ve diğer hastalıkları uzaklaştırmaya yardımcı olduğunu söyledi. 12 yıl önce, diş doktorunun önerisini dinleyerek her gün dişlerini fırçaladıktan sonra gargara yaptığını belirten Broussard, "O günden beri hiç soğuk algınlığı geçirmedim. Çevremdeki insanlar grip ya da soğuk algınlığı olurken, ben bağışıklık kazanmıştım" dedi.

Günde bir elma yiyin: Elma, içerdiği 'quercetin' isimli antioksidan madde sayesinde birçok hastalığa iyi geliyor. Alzheimer da bunlardan biri. Yapılan bir araştırmalara göre, hücrelerin zarar görmesine karşı direnci artıran güçlü bir antioksidan içeren elma, güneş ışığı, kimyasal reaksiyonlar ve günlük yaşamın sebep olduğu stresten kaynaklanan zararlara karşı güçlü bir koruma sağlıyor. Özellikle kırmızı elmada, brokoli ve yeşil çayda da bulunan quercetin isimli antioksidan, stres altındaki kişilerin bağışıklığını destekliyor.

Endişe etmeyin, stresi yenin: Hastalanmak hakkında endişe etmeyin. Korku ve muhalifliğin bağışıklığı azalttığı belirtiliyor. Sürekli kaygı, kortizol ve adrenalin seviyesinin artmasına yol açıyor ve bu stres hormonları da vücudun bağışıklığını azaltıyor.

Vitamin alımınızı artırın: Herkesin somon balığı, yumurta ve süt gibi yiyeceklerde bulunan D vitaminine ihtiyacı olduğunu belirten uzmanlar, bunun yanında insanların yeterince C vitamini almadıklarını açıklıyorlar. Narenciyeler iyi bir C vitamini kaynağı olarak biliniyor. C vitaminin soğuk algınlığını önlediği bir efsane, ancak meyve ve sebzelerden yeterli miktarda C vitamini almak bağışıklık sistemini destekliyor.

Vücudunuza önem verin: Pozitif tutum vücuttaki bağışıklığı geliştiren, dolaşımı artıran nitrik oksit seviyesini artırıyor. Bu nedenle uzmanlar, hastalıklara karşı direncinizi artırmak için pozitif olmamız ve olumlu düşünmemiz gerektiğini söylüyorlar.

Sosyal bağlarınızı artırın: Sağlık ve bağışıklık üzerinde stresin ve sosyal desteğin etkisini araştıran Carnegie Mellon Üniversitesi'nden Psikoloji Profesörü Sheldon Cohen, mutlu insanların gribe yakalanma ihtimalinin diğerlerine göre yüzde üç daha az olduğunu, 300 kişi üzerinde yaptığı bir araştırmaya dayanarak söylüyor. Araştırma sonucunda, mutlu insanların soğuk algınlığı kapma olasılığının düşük olduğu, hastalığı kapanlarda da semptomların daha az şiddetli olduğu görüldü. Bu tür hastalıklara karşı direncin ruh haliyle paralel olduğunu söyleyen Cohen, "Mutlu ve pozitif olmak, bağışıklık sistemini güçlendiriyor" dedi.

Ellerinizi tekrar tekrar yıkayın: Mikroplarla mücadele etmek için ellerinizi sık sık yıkayın. Araştırmalar, birçok insanın tuvaletten çıktıktan sonra elleri yıkamaya dikkat etmediğini gösteriyor. Hastalıkları önlemek için elleri sık sık yıkamak çok önemli. Soğuk algınlığı ve grip mevsimi boyunca, ellerinizi gün boyunca sıklıkla yıkayın. Çünkü her gün kapı kolu, merdiven tırabzanları ve diğer insanlar gibi tüm patojenlerle temas halindeyiz. ABD'deki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi(CDC), elleri 20 saniye yıkamanın insanları 1 milyar soğuk algınlığı virüsünden korumada oldukça etkili olduğunu belirtiyor.

Uykunuzu iyi alın: Uyku sağlıklı kalmanın en iyi yollarından biridir. Gece kesintisiz 8 saat uyuyan bir insan kesinlikle kendini daha iyi hisseder. Prof. Dr. Sheldon Cohen, gece boyunca kesintisiz uyuyanların, sık sık uyananlara oranla daha az soğuk algınlığına yakalandıklarını söyledi. İyi bir gece uykusu aynı zamanda bağışıklık sistemini iyileştiriyor. Çünkü gece uykusundayken, melatonin seviyesi yükseliyor ve bu da bağışıklığı geliştiriyor. Tüm bunların yanında uykunun hiçbir yan etkisi yok.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber