Mevlüt Çavuşoğlu, AKPM Başkanı olan ilk Türk

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Ocak 2010 17:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa Konseyi tarihinde ilk kez bir Türk parlamenter, yarın Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanlık görevine seçilecek.

AKPM Türkiye Delegasyonu Başkanı Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, yarın İspanyol parlamenter Lluis Maria de Puig'in yerine AKPM Başkanlığına seçilecek.

Avrupa Demokratlar Grubu tarafından aday gösterilen Çavuşoğlu'nun, yarın genel kuruldaki seçimde tek aday olması itibarıyla seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Türkiye'nin, 1949 yılından bu yana kurucu üyesi olduğu Avrupa Konseyi'nin Parlamenterler Meclisi'nde ilk defa bir parlamenteri başkanlık koltuğuna oturacak.

Yarinki oylamadan sonra eski başkan Puig ve yeni başkanlık görevine seçilecek Çavuşoğlu ayrı ayrı basın toplantısı düzenleyecek.

Çavuşoğlu, basın toplantısında, önümüzdeki dönemde başkan olarak hedefleri konusunda basına bilgi verecek.

Geçen yıl Yavuz Mildon'un Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Meclisine başkan seçilmesinin ardından, insan hakları ve demokrasi konusunda önemli çalışmalara imza atan Avrupa Konseyi'nin önemli organının başına iki yıl s üre için bir Türk parlamenter gelecek.

Çavuşoğlu, iki dönemdir AKPM üyesi ve çeşitli komisyonlardaki aktif çalışmaları ile tanınıyor.

Çavuşoğlu'nun AKPM başkanlığına seçilmesinin ardından 2010 Kasım ayında Türkiye, Avrupa Konseyi'nin karar organı bakanlar konseyinin dönem başkanlığını altı ay süreyle devralacak.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Eğemen Bağış, AKPM'deki seçimi izlemek ve Avrupa Konseyi'nde temaslarda bulunmak üzere yarın Strasbourg'a gelecek.

Bağış, Strasbourg'da AKPM Başkanı, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri ve Avrupa Konseyi dönem başkanı ülkenin dışişleri bakanıyla görüşmelerde bulunacak.

AKPM toplantılarının Türkiye için diğer önemli bir konusu, Çarşamba günü, "Türkiye'deki Gayri Müslim azınlıklarının ve Batı Trakya'daki Müslüman azınlığın din özgürlüğü ve diğer insan hakları" raporu ele alınacak. Rapor ve buna bağlı karar tasarısı aynı gün oylanacak.

Ayrıca AKPM Genel Kurulu, başkanlık görevine seçilecek Çavuşoğlu ve Finlandiyalı üye Kimmo Sasi'nin raportörler olarak hazırladıkları "Bosna'daki demokratik kurumların işleyişi"ne ilişkin raporu ve buna ilişkin karar tasarısını Salı günü görüşerek oylayacak.

AKPM'nin diğer Türk üyesi ve AK Parti Milletvekili Nursuna Memecan tarafından kaleme alınan "Cinsel yöneliş temelindeki ayrımcılık" konulu bir rapor ve ilgili karar tasarısı, Çarşamba günü görüşülerek oylanacak.

Medya özgürlüğü ve Avrupa Konseyi'ne üye ülkelerde seçim sistemlerindeki barajlara ilişkin rapor da, genel kurulun gündeminde bulunuyor.

Gündemde ayrıca, iklim değişikliği, Orta Doğu gibi konular da bulunuyor.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Dönem Başkanı İsviçre'nin Dışişleri Bakanı Micheline Calmy-Rey ve Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland'ın yanı sıra, Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu ve İ talya Dışişleri Bakanı Franco Frattini de genel kurula hitap edecek konuşmacılar arasında yer alıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber