MEB'den 2012 SBS/PYBS kılavuzu ve iş, işlemleri hakkında genelge

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Mart 2012 15:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sayı : B.08.0.YET.0.01.00.00-408.01/ 32 44 Konu : 2012 SBS/PYBS İş ve İşlemleri

02/03/2012


* PYBS KILAVUZ İÇİN TIKLAYINIZ

* SBS KILAVUZ İÇİN TIKLAYINIZ


GENELGE 2012/12

2012 Yılı Seviye Belirleme Sınavı (SBS) ile Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı (PYBS) Bakanlığımız Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından yurt içi ve yurt dışı sınav merkezlerinde Türkiye saatiyle saat 10.00'da merkezi sistemle gerçekleştirilecektir.

Sınavlar;

*8. Sınıflar için SBS ve PYBS 09 Haziran 2012 Cumartesi,

*5, 6, 7, 9, 10 ve 11. sınıflar PYBS 10 Haziran 2012 Pazar, günü yapılacaktır.

SBS, PYBS ve Polis Koleji Sınavı ile ilgili tüm iş ve işlemler e-Okul sistemi üzerinden gerçekleştirilecektir. Öğrencilerin herhangi bir sorun ya da zorlukla karşılaşmaması için e-Okul sisteminde kayıtlı ve bilgilerinin güncel olması gerekmektedir.

Öğrenciler e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden başvuru bilgilerini takip edebileceklerdir.

Öğrenciler başvuru döneminde Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi SBS e-Başvuru Kılavuzu'na http://www.meb.gov.tr ve http://oges.meb.gov.tr adreslerinden ulaşabileceklerdir.

A. Seviye Belirleme Sınavı için;

1) Başvurular 05-23 Mart 2012 tarihlerinde yapılacaktır.

2) Öğrencilerin/velilerin SBS e-Başvuru Kılavuzunda yer alan "Başvuru Ücreti ve Banka İşlemleri" başlığı altında yer alan bankalardan birine veya bu bankaların internet şubelerine 10 TL sınav ücretini başvuru tarihlerinde öğrencinin T.C. kimlik numarasına göre yatırmaları başvuru için yeterli olacaktır.

3) Yurt dışından başvuran öğrenciler "Başvuru İşlemleri" başlığının ç bendinde yer alan belgeleri başvuru süresi içinde [email protected] elektronik posta aracılığı ile ayrıca APS veya dengi posta yolu ile Kurumumuza gönderdikleri takdirde SBS sınavına girebileceklerdir.

4) 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu ile 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamına giren öğrencilerden sınav ücreti alınmaz.

5) SBS başvuru ücretini yatıran ve Polis Koleji başvurusunda bulunmak isteyen öğrencilerin başvuruları, 05-23 Mart 2012 tarihlerinde http://www.meb.gov.tr, http://oges.rneb.gov.tr ile https://e-okul.meb.gov.tr internet adreslerinde açılacak olan başvuru ekranından öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlüklerince e-Okul sistemi üzerinden yapılacaktır. Polis Koleji Başvuruları ile ilgili açıklamalar "Polis Koleji Başvuru Kılavuzunda" detaylı olarak yer almaktadır.

6) SBS başvurusunu yapan ve PYBS başvurusunda bulunmak isteyen 8. sınıf öğrencilerinin başvuruları, PYBS başvuru şartlarını taşımaları halinde 12-23 Mart 2012 tarihlerinde öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlükleri tarafından e-Okul sistemi üzerinden yapılacaktır. PYBS ile ilgili açıklamalar "Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı Başvuru Kılavuzunda" detaylı olarak yer almaktadır.

7) Başvuru süresi içinde okul müdürlüklerince ve il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince yapılacak işlemler aşağıdaki gibidir.

❖ Okulda kayıtlı olan öğrencilere ait bilgileri, e-Okul sistemindeki bilgilerle karşılaştırıp, doğruluğunu ve güncelliğini kontrol ve takip edeceklerdir.

❖ SBS'ye başvurmak isteyen öğrenciler ile bu öğrencilerin velilerini bilgilendirecek, başvuru tarihleri arasında öğrencilere başvuru yapmalan konusunda rehberlik edeceklerdir.

❖ SBS'ye başvuran ve PYBS'ye katılmak isteyen başvuru şartlarını taşıyan öğrencilere rehberlik ederek, başvuru işlemlerini zamanında yapacak ve okulda kurulan komisyon tarafından öğrenciye ait belgeleri kontrol edeceklerdir.

❖ Polis Kolejine başvuru yapmak isteyen öğrencilerden şartlan uyanların başvurusunu http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr veya https://e-okul.meb.gov.tr internet adreslerinden yapacaklardır.

❖ Polis Koleji başvuru belgesinin aslını okulda saklayacak bir örneğini öğrencinin velisine imza karşılığında vereceklerdir.

❖ Fotoğraflı sınav giriş belgesini internetten çıktı alarak onaylayıp öğrenciye teslim edecek ve sınav giriş belgesini kaybeden öğrencilere belgenin yenisini onaylayarak teslim edeceklerdir.

❖ Okulunda sınav hizmeti alması gereken engelli öğrenci varsa, bu öğrencinin velisini okulun bağlı bulunduğu Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğüne yönlendirecek, bu bilgilerinin MEBBİS-RAM Modülüne işlenip işlenmediğini e-Okul sisteminden takip edeceklerdir.

❖ Görme, işitme, zihinsel ve ortopedik engelliler ilköğretim okulları ile yatılı ilköğretim bölge okullarında (YİBO) öğrenim gören engelli öğrenciye ait "Özürlü Sağlık Kurulu Raporu", "Özürlü Kimlik Kartı" veya "özür bilgisinin işlenmiş olduğu nüfus cüzdanı"nı başvuru tarihleri arasında RAM'a topluca göndereceklerdir.

❖ Öğrenciler, SBS'de, e-Okul sisteminde kayıtlı olan zorunlu yabancı dil dersinin testinden sorumlu olacaktır. Buna bağlı olarak,

- Okulunda birden fazla yabancı dil dersi alan öğrencilerin,

- Şubesi değişen öğrencilerin,

- Nakil işlemi yapılan öğrencilerin,

zorunlu yabancı dil dersini e-Okul sistemine 23 Mart 2012 tarihine kadar işleyeceklerdir.

❖ İşitme engeli olan öğrencinin yabancı dil sınavına katılmasını isteyen velisinin başvurusu varsa, bu durumu e-Okul sisteminde not bilgileri ile ilgili alana işleyeceklerdir.

❖ 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu ile 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamına giren öğrencilerin başvuru işlemlerini, e-Okul sistemi üzerinden yapacaklardır.

❖ Okulun internet bağlantısı olmaması veya herhangi bir aksaklık nedeniyle başvuru onayının yapılamaması durumunda gerekli tedbirleri alarak başka bir okul veya il/ilçe millî eğitim müdürlüğünün internet erişim imkânlarını kullanarak öğrencilerle ilgili işlemleri takip edeceklerdir.

B. Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı için;

1) PYBS başvuru işlemleri 12 - 23 Mart 2012 tarihlerinde PYBS Kılavuzunda belirtilen hükümler doğrultusunda yapılacaktır.

2) 8. sınıf öğrencilerinin aynı zamanda PYBS'ye başvurmaları halinde, PYBS puanı ayrıca hesaplanmayacak, SBS sınavında aldıkları puan geçerli olacaktır.

3) PYBS başvurusu yapacak öğrencilerin başvurularını okul müdürlüğü elektronik ortamda onaylayarak başvuru belgesinin aslını okulda saklayacak, bir örneğini öğrencinin velisine imza karşılığı verecektir.

4) Yatılı ilköğretim bölge okullarının (YİBO) 8. sınıfında yatılı öğrenci olarak öğrenim gören ve YİBO kontenjanından yararlanarak sınavsız ve parasız olarak ortaöğrenimlerine pansiyonlu okullarda devam etmek isteyen öğrencilerin başvuruları 12 - 23 Mart 2012 tarihleri arasında http://www.meb.gov.tr internet adresinden okul müdürlükleri tarafından yapılacaktır.

5) Okul müdürlükleri e-Okul sisteminde başvuruyu onayladıktan sonra 2 (iki) nüsha çıktısı alınarak veliye inceletip imzalattırılacaktır. Daha sonra her iki nüsha da mühürlenerek 1 (bir) nüshası veliye teslim edilecek, diğeri okul müdürlüğünde saklanacaktır.

6) Yurt dışında e-Okul sistemine kayıtlı olmayan okullarda eğitim gören öğrencilerden başvuru yapmak isteyenler;http://www.meb.gov.tr ile http://www.oges.meb.gov.tr internet adreslerinde yayımlanan e- Kılavuzunda yer alan EK-3 'PYBS YURT DIŞI BAŞVURU TALEP FORMU', ile başvuruda bulunacaklardır. Form yurt dışında bulunan Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği veya Konsolosluk yetkililerince onaylandıktan sonra başvuru süresi içinde, öğrencinin vesikalık fotoğrafı ile Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Ölçme, Değerlendirme ve Yerleştirme Grup Başkanlığı 06500 Teknikokullar/ANKARA adresine APS veya dengi posta yoluyla gönderilecektir. Faksla gelen formların aslı gelmediği sürece başvuru yapılmış sayılmayacaktır.

7) 2828 ve 5395 sayılı kanunlar kapsamına giren öğrencilerin başvuru işlemleri okul müdürlükleri tarafından e-Okul sistemine işlenecek ve takip edilecektir.

8) Okul müdürlükleri, sınavlarda özel hizmet alması gereken engelli öğrenciler varsa, bu öğrencilerin velilerini okulların bağlı bulunduğu il/ilçe millî eğitim müdürlüklerinin rehberlik ve araştırma merkezi müdürlüğüne yönlendirerek bu bilgilerinin MEBBİS-RAM modülüne işlenmesini sağlayacaklardır.

9) Özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerin beyan ettiği rapor ya da belgenin bir nüshası rehberlik ve araştırma merkezi m üdürlüğünde saklanacaktır. Bu öğrencilere ait engel durumlarını gösteren belgeler Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğüne gönderilmeyecektir.

10) Fotoğraflı sınav giriş belgesi; SBS ve PYBS için 28 Mayıs 2012 tarihinden itibaren http://www.meb.gov.tr ve http://oges.meb.gov.tr internet adreslerinden okul müdürlükleri tarafından kesinlikle renkli çıktı alınacak, mühürlenerek onaylandıktan sonra öğrenciye teslim edilecektir.

11) Sınavlarla ilgili tüm bilgiler ve duyurular http://oges.meb.gov.tr internet sayfasında sürekli olarak yayımlanacaktır. Adayların, velilerin ve okul yöneticilerinin sözü edilen internet sayfasını takip etmeleri gerekmektedir

12) Tüm başvuru işlemlerinin yapılmasından adayın velisi, takip edilmesinden okul müdürlüğü sorumlu tutulacaktır.

13) Öğrencilerin SBS, PYBS ve Polis Koleji işlemlerini süresi içinde, eksiksiz yapıp yapmadıklarını sistem üzerinden kontrol etmekten okul müdürlükleri birinci derecede sorumludur.

Öğrencilerimizi ve ailelerini ilgilendiren bu sınavlarla ilgili iş ve işlemlerinin herhangi bir aksaklığa meydan verilmeden yapılması hususunda bilgilerinizi ve gereğini önemle rica ederrm.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber