Zayıflama tutkusu çocuğunuzu hasta edebilir

Kaynak : TRT
Haber Giriş : 14 Mart 2012 15:41, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Daha çok ergenlikte gözüken zayıflamaya bağlı hastalıklar ölümcül olabilir.

Psikolog Hande Ertaş, anoreksiya ve Bulumia hastalığının son yıllarda Türkiye de artış gösterdiğine vurgulayarak aileleri dikkatli olmaya çağırdı...

Anoreksiya-Bulumia hastalığın görülme yaşının ergenlik olduğunu ,fiziksel görünümü ile sıkıntısı olan gençlerin tehlike altında olduğunu anlatan Ertaş "gelişme çağında ve anne babası problemli olan çocuklar, fiziksel şiddete uğrayan genç kızlar, mükemmeliyetçi çocuklar öncelikli sıradalar" dedi..

Hastalığın nedenini zayıflama tutkusu olarak açıklayan Ertaş, "genç kızlar zayıf olduğunda toplumsal ödül veriliyor. Erkeklerde ise tam tersi kaslı olanlar ödüllendiriliyor.Ne var ki geneldie kadın hastalığı olarak görülen Anoreksiya ve Bulumia, artık erkeklerde de sıkça görülmeye başlandı" şeklinde konuştu.

Hande Ertaş; erken tanı konmasının hastalığın tedavisi açısından önemli olduğunu belirterek,zamanında tedavi edilemeyen Anoreksiya ve Bulumia hastalığının hayatı tendit edebildiğini vurguladı.

NASIL TEDAVİ EDİLİYOR ?

Hastalığın tedavisi ile bilgi veren diyetisyen Nejla Yüzbir ise; Türkiye de geçmiş yıllarda hastalığın görülme oranının yüzde 5 ler civarında olduğunu hatırlatarak bugün bu oranın yüzde 10'a çıktığını bildirdi.

Hastaların hastalıklarını kabul etmesinin tedavi sürecinde birinci aşama olduğunu anlatan Yüzbir, "Hastalar çok inatçı olduğundan tedavileri çok zor oluyor "dedi.

Fizyolojik kayıplar başladığında ayaktan tedavinin kesilerek hastanın yatırılması gerektiğini vurgulayan Yüzbir, kilo kayıplarının artması, elektroidlerin azalması, sıvı kaybının artması artık hayati tehlike çanlarını çalıyordur ve acıl önlem alınması gerekiyordur." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber