Tayin olduğu ildeki eksik tedavi nedeniyle babasını kaybeden memura tazminat

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 18 Mart 2012 09:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Danıştay; babasını, tayin olduğu ildeki eksik tedavi nedeniyle kaybeden memura tazminat kararı verdi.

Danıştay, bakmak zorunda olduğu anne-babası veya başka bir yakını hasta olan memurların, bu kişilerin tedavisi için gerekli koşulların bulunduğu yerde görev yapmaları gerektiğine karar verdi. Özellikle yaşlı anne-babasının durumlarını gerekçe göstererek tayin isteyen memurları yakından ilgilendiren süreç şöyle işledi:

ATAMA TALEBİNE RET

Erzincan Şeker Fabrikaları Kurumu'nda görev yapan memurun babası kalp hastasıydı ve ameliyat oldu. Bu ameliyattan kısa süre sonra memurun Konya Ilgın'a 'zorunlu tayini' çıktı. Memur, Ilgın'daki sağlık hizmetlerinin bu hastalığın tedavisi için yeterli olmadığını belirtip, atamanın iptalini istedi. Ancak talebi reddedildi. Mücadelesini sürdürürken babası vefat eden memur bu kez Şeker Fabrikaları aleyhine 'idari kusur' nedeniyle 60 bin TL tazminat istemiyle dava açtı. Sivas İdare Mahkemesi davayı reddetti. Dava daha sonraki aşamada Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na geldi. Kurul, İdare Mahkemesi'nin 'tazminat talebinin reddi' yönündeki direnme kararını bozdu. Yani, babası için sağlık hizmetleri yeterli olmayan Ilgın'a atanan memur ve annesine tazminat ödenmesi gerektiğine karar verdi. Gerekçede şöyle denildi:

HERKESE EMSAL OLACAK

"Sağlık hizmetlerinin yaşama hakkı ile ilgili olması nedeniyle, kişilerin bu hizmetlere ihtiyaç duydukları anda ulaşıp bu hizmetlerden yararlanabilmesi devlet için bir görev ve kişiler için bir haktır." Anne-babası veya çocuklarından sürekli tedaviyi gerektiren hastalığı bulunan memurlar da bu karara dayanarak atama işlemlerinin iptalini

isteyebilecek.

Ersan ATAR/ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber